22 ianuarie 2025

Mamele prefera concediu in loc de mai multi bani

Nu se intorc la lucru

Foarte putine mame se intorc la serviciu inainte de terminarea concediului de crestere a copilului. Le convine mai mult sa se ingrijeasca ele de copil decat sa plateasca o bona. Cele care revin in activitate mai repede beneficiaza de un stimulent de insertie de 500 de lei.

Numarul parintilor care au adus pe lume un copil in acest an si au optat pentru a-si relua activitatea inainte de termen nu este spectaculos, pe cat se astepta. Si aceasta in ciuda faptului ca de la 1 ianuarie 2011, parintii, care se intorc la lucru mai devreme decat au dreptul sa stea in concediu de crestere a copilului (adus pe lume anul acesta), primesc un stimulent de insertie de 500 lei. Acesta se acorda in plus la salariul care li se cuvine. Cei care au renuntat la concediu pentru cresterea copilului anul trecut, potrivit vechilor reglementari, beneficiaza de 100 de lei si sunt in numar de 219 persoane. Asadar, mamele care au nascut anul acesta si au renuntat dupa cateva luni la concediu iau un stimulent mai mare cu 400 lei. Dar, surprinzator, nu le tenteaza. "Este un numar destul de mic, marea majoritatea a mamelor preferand sa stea acasa cu copilul, decat sa-l duca la o cresa ori sa-si ia o bona, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau. Avem numai 24 de beneficiari ai stimulentului de insertie de 500 de lei si numarul lor nu tinde sa creasca."

Majoritatea, indemnizatie minima



In prezent, nu mai putin de 4.574 parinti au indemnizatie de crestere a copilului. Dar aproape doua treimi nu iau decat 600 lei, veniturile impozabile realizate de ei in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului fiind mici. Doar 1.800 de parinti primesc intre 601 lei si 3.400 lei, indemnizatia maxima. Dar este posibil ca de anul viitor cuantumul indemnizatiei sa se modifice, in plus sau in minus. Modul de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se va schimba incepand cu anul viitor. Potrivit unui proiect de act normativ, aceasta prestatie sociala nu va mai fi raportata la media veniturilor impozabile pe ultimele 12 luni, ci la indicatorul social de referinta (ISR). Acesta este in prezent in cuantum de 500 de lei. Acelasi proiect precizeaza ca indemnizatia pentru cresterea copiilor nascuti inainte de 31 decembrie 2010 va fi de minimum 1,2 ISR si maximum 6,8 ISR. Deocamdata, rezulta ca va fi de 600 lei-3.400 lei. Stimulentul va fi de 0,2 ISR, adica de 100 lei, in prezent. Pentru copiii adusi pe lume incepand cu data de 1 ianuarie 2011, indemnizatia se va acorda tot in doua variante. Parintii care au ales sa-si ia concediu pentru un an vor primi si ei intre 1,2 si 6,8 ISR (600-3.400 lei). Cei care se intorc la lucru mai devreme de un an vor beneficia de un stimulent de insertie de 1 ISR (500 lei). Cei care opteaza pentru concediu de doi ani vor primi 1,2-2,4 ISR (600-1.200 lei). Raportat la indicatorul social de referinta, din prezent, s-ar deduce faptul ca nici indemnizatia pentru cresterea copilului nascut dupa 1 ianuarie 2011 nu se modifica. Aceasta, deocamdata, deoarece nu se stie daca pentru anul viitor indicatorul social de referinta ramane acelasi. Nu se mentioneaza nicaieri in proiectul de act normativ daca indicatorul social de referinta se mentine in acelasi cuantum in 2012.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img