Cosmar in familie
Violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altuia, care provoaca suferinta fizica, psihica, sexuala sau cu prejudiciu material. Asa spune legea. "Dragostea" din caminul conjugal imbraca, insa, nenumarate forme si de multe ori se sfarseste cu o crima.
Raiul casniciei este in unele cazuri rupt in bataie. Violenta in familie a devenit, un adevarat fenomen in judetul nostru. Iar in ultima perioada cazurile s-au inmultit mai mult ca niciodata. Nu s-a facut o statistica exacta in acest sens, pentru ca, desi agresiunea a devenit mijlocul cel mai simplu de rezolvare a problemelor, victimele (in general femei) refuza sa ceara ajutor. Specialistii au ajuns la concluzia ca saracia, consumul exagerat de alcool, lipsa de educatie, nivelul de tulburare si dezorganizare psihica (bolile pshice – depresiile, psihozele discordante, cu formele cele mai grave de delir si chiar halucinatii) au devenit principalii factori favorizanti in declansarea conflictelor familiale, de cele mai multe ori cu urmari grave. "In cazul violentei intrafamiliale, orice masura de autoprotectie este total insuficienta in raport cu riscul victimal. Iar motivele sunt multiple si diverse, cele mai multe fiind de natura psihologica si psihosociala", a explicat insp. Gabriel Sefanescu (psiholog), ofiter de politie. La Inspectoratul de Politie a Judetului Bacau s-au inregistrat intr-un singur an peste 80 de cazuri de violente in familie, dar acestea sunt doar cele care au in spate si o plangere penala facuta de catre victima. In realitate, numarul lor este mult mai mare. Mai mult, numarul deceselor cauzate de violenta domestica atinge cote alarmante, in special in randul femeilor trecute de 60-70 de ani. "Din analizele noastre am constatat ca femeia, copiii si persoanele varstnice reprezinta categoriile cu cel mai mare grad de vulnerabilitate victimala", a mai spus ofiterul Stefanescu. Iar daca femeia este maltrata de catre sot de cele mai multe ori in urma unor conflicte intraconjugale, copilul, pentru ca este lipsit aproape complet de posibilitati fizice si psihice de aparare, in cazul persoanelor mai in varsta este vorba despre agresiuni fizice, psihice, dar si prin exploatare financiara, privarea de hrana si medicamente etc. Iar in judetul nostru, cazurile de acest gen sunt multe.
Mai putine reclamatii, mai multe crime
Serviciul de Medicina Legala era luat cu asalt, cu ani in urma, de persoane agresate care solicitau certificate medico-legale. Acum, cazurile s-au rarit, dar nu fiindca ar fi scazut nivelul violentei in familie. „Nu ni se mai adreseaza din diferite motive, ne-a declarat dr. Marcel Badara, seful Serviciului de Medicina Legala. A intervenit jena, fiindca in ultima vreme sunt des mediatizate cazurile de violenta. Altii, in special femeile, se tem de agresori.” Chiar daca numarul agresiunilor a scazut, gravitatea lor a crescut. Asa cum au observat specialistii, conflictele mocnite sau ascunse degenereaza, de obicei, in crima. De exemplu, femeile batute ani de zile se razvratesc o data, dar fatal pentru sot. „Acest lucru este uneori valabil si pentru conflictele dintre parinti si copii sau cele dintre frati”, a precizat dr. Badara.
"Fa ceva, da-l la stat!"
Cu fata invinetita, parul smuls, cu urme de cutit pe gat, arse cu tigara si inspaimantate de amenintarile cu moartea, asa ajung unele femei in Centrul Maternal al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. Asta in cazul in care, mai norcoase decat altele, au copii cu varsta sub 3 ani. In caz contrar, nu au unde se adaposti si sunt nevoite sa ramana langa agresor. Dintre cele 12 cazuri de mamici abuzate, cate au ajuns aici in 2011, trei au avut situatii cu adevarat dureroase. Una este Liana, care a venit in Centrul Maternal cu doi copii – un baietel de 10 ani si un bebelus de opt luni – din doua relatii diferite. "Dupa ce s-a nascut al doilea copil, barbatul nu l-a mai acceptat pe cel mare", explica Iuliana Mihai, directoarea centrului. "Fa ceva, da-l la stat", "E greu, nu ne descurcam cu banii", "E casa mea", "Nu vreau sa-l mai vad" si, in fine, "Ori eu, ori copilul", a decretat partenerul actual. O alta victima, Geanina are trei copii – o fetita de 7 ani si doi baieti, unul de 5 si altul de 2 ani. "Nu stia sa gateasca, sa spele copiii, sa faca curatenie, nu stia nimic, explica Iuliana Mihai. Statusera cu mama lui, care le facea pe toate. Cand batrana a decedat au inceput bataile." Cel mai grav caz din 2011 este al Valeriei, care a ajuns cu ochii vineti si spatele negru din cauza loviturilor. Ramasa orfana la 5 ani, a fost crescuta de bunica, apoi de tata si de a doua lui sotie. Nu i-a fost deloc bine. La 18 ani, cei doi i-au pus geamantanul in brate si au trimis-o la plimbare. S-a angajat, a locuit cu chirie, s-a inscris la o postliceala de asistenta sociala. Din pacate, anturajul obscur au impins-o din nou pe panta durerii. Invinuita ca a fost complice la un furt, tanara a ajuns in puscarie. Iubitul, devenit sot, nu a reusit sa o ierte. Nu a parasit-o, nu a alungat-o, dar i-a facut viata un iad: "Imi arunca ceasca de cafea in cap, ma lovea cu pumnii si picioarele… Era un cosmar!" Martori ai batailor si ai racnetelor erau cei patru copii ai lor. Dupa ultimul scandal, a fost adusa la Centrul Maternal.
Roxana Neagu
Doina Mincu
Silvia Patrascanu
Cateva cazuri internate in spital:
– in urma cu cateva luni, o femeie din comuna Bucium a fost injunghiata de fiul ei fiindca nu i-a dat bani sa-si cumpere un cal. Barbatul de 35 de ani si-a atacat mama sub ochii ingroziti ai fetitelor lui, in varsta de 9, 11 si 13 ani.
– Maria B., de 55 de ani, din Cotofanesti, a fost batuta de sot si a ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, unde a fost diagnosticata cu fractura craniana. Din acelasi motiv a ajuns pe patul de spital, cu leziuni cerebrale, si Lucica F. de 29 de ani. Rozica P. o femeie de 51 de ani din Orbeni, s-a ales cu o coasa infipta in cap dupa o cearta cu sotul.
– Nu o data, victimele inventeaza povesti pentru a ascunde adevarul. In urma cu cateva saptamani, o tanara de 35 de ani, din Bacau, le-a „servit” medicilor un scenariu, povestind cum a fost impuscata cu un pistol de jucarie cu bile. De fapt, prezenta semnele unei batai zdravene.
La nivel national, violenta in familie afecteaza anual cel putin 10.000 de persoane, iar rata mortalitatii din aceasta cauza este la fel de ridicata ca si cea cauzata de cancer. Violenta este un fenomen larg raspandit, mult mai raspandit decat arata sondajele, pentru simplu fapt ca unele cazuri nu sunt raportate politiei sau spitalelor.