• produsul conținea oxid de etilenă, considerat periculos pentru sănătatea oamenilor
Isteria generată de oxidul de etilenă, compusul chimic considerat nociv pentru organismul uman, continuă, la un an de la descoperirea substanței în unele alimente. Compusul chimic a fost depistat într-un alt produs, vândut în magazinele Selgros, Metro şi Cora din mai multe oraşe.
Este vorba despre o maioneză foarte cumpărată de băcăuani, produsă de firma European Foods: Regal sos cu maioneză de 420 g. La acest tip de maioneză, s-a constatat că produsul are în compoziție și gumă xantan care conține incriminatul oxid de etilenă, dincolo de faptul că este un aliment greu de digerat, hipercaloric și cu mulți aditivi alimentari (conservanți, coloranți, emulgatori, edulcoranți, agenți de îngroșare, agenți de gust).
Produsele cumpărate pot fi returnate
În aceste condiții, s-a decis retragerea de la raft a loturilor de maioneză 1450 / exp:23-24/03/2022/cod bare: /5941311006785 – care expiră pe 23 martie 2022 și 24 martie 2022. Respectivele produse au fost identificate în magazinele Selgros, Metro şi Cora din mai multe oraşe. „Producătorul consideră că nu există nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceştia a decis rechemarea acestui lot de produs pentru a elimina orice fel de suspiciune. Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme”, a transmis conducerea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Chiar și așa, cumpărătorii sunt sfătuiţi să returneze produsele. Pot face acest lucru până la data de 15 noiembrie 2021 și doar la magazinul de unde le-au cumpărat, evident, în baza bonului fiscal. Deloc lipsit de importanță este și sfatul medicilor care le recomandă oamenilor să pregătească maioneză în casă, subliniind și că aceasta trebuie să fie consumată cu moderație. În plus, maioneza nu trebuie în niciun caz să fie combinată cu pește, carne, brânză, ci doar cu legume crude sau fierte.
Oxidul de etilenă – risc de îmbolnăvire
De la începutul anului, oxidul de etilenă a fost responsabil pentru mai mult de 1.000 de alerte privind siguranța alimentelor, determinând retragerea de la raft a zeci de produse contaminate cu această substanță – mai multe sortimente de înghețată, de sucuri pentru copii, băuturi energizante și suplimente alimentare. În septembrie 2020, Belgia a raportat că semințele de susan din India erau contaminate cu oxid de etilenă, un produs chimic utilizat în țări din afara UE, pentru combaterea ciupercilor și a bacteriilor. Substanța este interzisă în producția de alimente din UE. Potrivit specialiștilor în domeniu, oxidul de etilenă este extrem de periculos dacă e ingerat în mod repetat, în cantităţi mari, putând provoca boli de inimă şi chiar cancer.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.