Maidanezii vor avea in sfarsit stapan. Cel putin la nivel legislativ, pentru ca potrivit unui proiect de lege care va fi dezbatut in plenul Camerei Deputatilor, de gestionarea lor se va ocupa administratia locala. Aceasta va decide, insa, ce solutie sa aplice, abia dupa consultarea cu cetatenii.
Proiectul de lege 912/2007 care ar urma sa rezolve problema cainilor comunitari va fi dezbatut în plenul Camerei Deputa?ilor, dupa ce prevederile sale au fost votate, din nou, favorabil de Comisia pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor. De altfel, in luna iunie, legea cainilor maidanezi a fost intoarsa de la comisiile parlamentare pentru o noua analiza. Totul, dupa trei amanari din lipsa de qvorum si fara o dezbatere "reala", cum au cerut reprezentantii autoritatilor locale si membrii asociatiilor de protectie a animalelor. Acum, alesii vor sa "paseze" responsablitatea de la centru spre administratiile locale, care ar urma cu resurse proprii sa se ocupe de problema cainilor comunitari.
"Va fi o bulibaseala"
Reprezentantii autoritatilor locale si ai asociatiilor de protectie a animalelor din Bacau nu vad cu ochi buni propunerea. "Cred ca va fi o bulibaseala, asa cum este in orice domeniu. Fiecare judet va lua propriile masuri, o sa fie o vanatoare salbatica de caini si vor fi eutanasiati. Daca vor exista unul sau doua judete care vor aplica alta masura, o sa fie o migrare a cainilor dintr-un judet in altul", a opinat dr. Zenovia Dumbrava, membru fondator al Asociatiei "Prieteni Necuvantatori". Iar problema nu ar fi resursele financiare. "Bani s-ar gasi, pentru ca nu costa atat de mult ingrijirea unui caine, dar sunt irositi".
"Depinde de ce maniera va iesi legea din Parlament. Daca raspunderea se va transmite la autoritatile locale, iar nu va fi chestiune ferma: fiecare autoritate priveste diferit problematica. La Bacau am luat masura sterilizarii cainilor, ii prindem si ii localizam in adapostul de la Nicolae Balcescu", a declarat Viorica Marcu, directorul Directiei Servicii Publice, din cadrul Primariei Bacau.
Sterilizati, adapostiti, adoptati sau eutanasiati
Daca legea va intra în vigoare, in forma propusa spre dezbatere in plen, maidanezii vor fi sterilizati si apoi tinuti in adaposturi timp de o luna, perioada in care vor putea fi adoptati. Daca acest lucru nu se va intampla, patrupedele vor fi eutanasiate. O alta varianta este eliberarea cainilor vagabonzi dupa sterilizare, aceasta daca nu sunt agresivi. Orice solutie s-ar aplica, autoritatile locale vor trebui sa recurga la sondarea opiniei cetatenilor care trebuie sa isi exprime opinia cu privire la aceasta problema. De altfel, consultari cu factorii implicati s-au tinut la initiativa Prefecturii Bacau, ultima la sfarsitul lunii iulie. "S-a ajuns la formarea unui comitet de initiativa, care a pornit pe doua directii: sterilizare in numar mare a animalelor si identificarea unor terenuri pentru constructia de adaposturi. Asteptam legea, dar peste tot se merge pe parteneriat public privat. Un lucru e clar: nici o unitate administrativ-teritoriala nu va avea fondurile necesare pentru a rezolva aceasta problema", a explicat Elena Volcescu, sef serviciu in cadrul Prefecturii Bacau. Iar model in ceea ce priveste solutionarea problemei maidanezilor este Primaria Oradea. Printr-un parteneriat public-privat, in sase luni au fost sterilizati si luati de pe strazi 6.000 de maidanezi, o medie de o mie de patrupede pe luna.
Obligatii si pentru proprietarii de animale
Indiferent la ce solutie se va ajunge, oficialii atrag atentia si asupra unui alt aspect. "Atitudine vor trebui sa ia si autoritatile din jurul Bacaului si in municipiu, la case. Trebuie introdusa obligativitatea de a steriliza si cainii din gospodariile proprii si din jurul Bacaului, altfel nu vom reusi sa controlam fenomenul migrarii", a mai spus seful Directiei Servicii Publice. In cele doua adaposturi din Bacau (din cartierul CFR si de la fost groapa de gunoi) se afla in acest moment circa 800 de caini. Adapostul din cartierul CFR se va inchide in aceasta toamna, iar animalele vor fi mutate. Potrivit estimarilor, alte 700 de necuvantatoare isi fac veacul pe strazile din municipiu. "Sper ca la inceputul anului 2012 sa putem spune ca tinem sub control fenomenul", a conchis Marcu.
In primele sase luni din 2011, 131 de copii au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta pentru tratament, fiind muscati de caini comunitari.
In luna august, Directia de Servicii Publice din cadrul Primariei Bacau a sterilizat 400 de maidanezi.