Sunt multi. Vreo trei sute, estimeaza viceprimarul buhusean Vasile Zaharia. Unii ii adora, le poarta de grija, altii ii urasc. I-ar vrea morti sau in adaposturi. N-au lipsit agresiunile lor asupra oamenilor. Nici procesele pe tema agresarii lor, a câinilor maidanezi, caci despre ei vorbim. Fundatia pentru Protectia Câinilor Comunitari (FPCC), cu sediul in Prahova, a purces o actiune vasta de sensibilizare (si) a cetatenilor buhuseni, cu privire la drepturile câinilor comunitari. Sute de brosuri, atractiv editate, au ajuns, prin intermediul tuturor institutiilor de invatamânt si primariei, la elevi si parinti. Activitatile organizate in acest sens sunt zeci si zeci. FPCC incearca sa sensibilizeze sub deviza „Prinde, Sterilizeaza si inapoiaza!”. Liceenii buhuseni, coordonati si de prof. Mariana Sava, Camelia Tânculescu, Carmen Zaharia, sprijiniti si de Alina Ababei, salariat al primariei, colaboreaza din aceasta perspectiva si cu Jane Sanderson, din Anglia. O mare admiratoare si luptatoare pentru drepturile animalelor, aceasta, care a mai fost implicata si in problematica fostei gradini zoologie buhusene, i-a scris prof. Mariana Sava, intre altele: „O sa discutam despre ce putem face ca sa ajutam, dar problema, intotdeauna, o reprezinta banii. Costa 22 de dolari pentru a steriliza un câine, atunci când veterinarul trebuie sa sterilizeze 50 sau 100 de câini. Trebuie sa vedem cum putem face rost de bani. Poti sa-mi spui cât de mult de costa la veterinar pentru a steriliza un câine si o catea in Buhusi? Poate pot sa ajut putin. Credeti ca primarul ar permite oamenilor sa vina ca sa sterilizeze câinii de pe strada? (…) Mi-ar place sa ajut câinii din Buhusi si Bacau; poate ca-i putem determina pe profesori si copiii, pentru ca, impreuna, sa faca un bine pentru catei”.
Liceenii si profesorii buhuseni lor au discutat pe indelete cu primarul Ionel Turcea, cu viceprimarul Vasile Zaharia, pe aceasta tema. „Este una dintre cele mai acute probleme pe care le avem”, a spus primarul. Adaposturi, hrana pentru maidanezi, asistenta in adaposturi? „Cu banii care ar trebui cheltuiti pentru un câine in adapost pot fi intretinuti trei copii intr-un camin. Aceasta e problema: lipsa resurselor financiare, chiar si pentru oameni. Legislatia nu sprijina efortul de rezolvare a problemelor maidanezilor”, mai zice primarul. Acordul primarului si viceprimarului pentru colaborarea cu elevii, cu Jane Sanderson si FPCC este total. Mai scrie Jane Sanderson: „Am luat legatura cu RAR („Salvati animalele, România!”). Este o organizatie minunata; ei au sterilizat 18 000 de câini in orasele din România. Aceasta este singura cale de a stopa inmultirea câinilor si singura solutie umana. Omorâtul câinilor nu este o solutie”. Aceasta, care a promis ca anul viitor va veni in Buhusi pentru a sprijini efortul de sterilizare a câinilor strazii, anexeaza epistolei si doua fotografii: „V-am trimis poze cu doi câini de la gradina zoologica din Buhusi. Ei se afla in Anglia si acum sunt fericiti, dupa trista viata pe care au dus-o in cusca.”
Din pacate, câinii strazilor sunt un fenomen national. Un fenomen generat de noi toti, nu doar de administratiile locale. Intr-o tara in care nu avem resurse financiare nici pentru a scoate din umilinta salarizarii categorii sociale precum medicii sau profesorii, când pensionarii traiesc in regim de avarie, oare când se vor bucura si câinii de atentia meritata?
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.