„Intercity-ul opreste in halta Itesti accidental, daca nu te-ai urcat in el, altadata, nu te urci!” – spune Constantin Chitic, candidatul PSD la Primaria Magura.
– De ce doreste un om cu o afacere prospera sa conduca frâiele comunitatii din Magura?
– La acest moment, daca la Magura reusesti sa aduci lucruri de stricta necesitate: apa, canal, gaz metan si drum – aproape iti implinesti mandatul. Daca cetatenii acestei comune au stat 12 ani in mizerie, pentru ei va fi un lucru important. Nu sunt realizari spectaculoase, sunt lucruri normale pentru secolul in care traim.
N-am fost hotarât sa candidez. In momentul in care PSD mi-a facut oferta, mi-am facut o analiza si am constatat ca acest partid a facut multe pentru localitatile din jurul Bacaului. Noi in aceasta comuna nu am accesat nici un euro. Nu stiu pe spatele cui sa pun acest lucru, dar e pacat sa pierdem acest ultim tren. Am o vorba: daca Intercity-ul opreste o data, accidental, in halta Itesti, trebuie sa te urci in el!
– Care sunt primele demersuri care trebuie facute dupa 5 iunie?
– Trebuie implementate de urgenta proiectele inregistrate deja in contabilitate. De exemplu, firma care a câstigat contractul de reabilitare a drumului trebuie sa termine rigolele betonate. Din punctul meu de vedere este o mare greseala, când ajungi primar, sa inmultesti cu 0 tot ce a facut precedentul primar.
– Care sunt planurile concrete pe care le aveti pentru aceasta comuna? Primele demersuri?
– Primul punct este reteaua de apa la Sohodol si Crihan. Acolo, sunt cetateni care cara apa cu caruta, ca in Evul Mediu. Nu este normal, ma doare sufletul de oamenii aceia. Acela este primul punct care trebuie rezolvat. In Dealu Mare exista un proiect de gaze, la care trebuiau facute ajustari minore. Este cel mai inalt punct al comunei acolo. Deja sunt multi cetateni care isi fac acolo case. Daca ar avea drum asfaltat, zona s-ar dezvolta enorm si ar creste incasarile si la bugetul local. Exista si o lege prin care tinerii ar putea primi 500 metri in comuna pentru a-si face o casa, dar acest lucru nu este cunoscut. Noi nu avem specialisti in primarie: nu avem administrator public, nu avem specialist in fonduri europene. Nu le poti sti pe toate, dar trebuie sa te inconjori de specialisti. Eu zic ca PSD-ul are oameni care pun osul la treaba si sunt specialisti.
Exista doua scoli inchise, una in Sohodol si una in Crihan, din cauza restructurarilor. S-ar putea transforma in adaposturi pentru batrâni. In cooperare cu un ONG, se poate implementa un astfel de proiect. Noi avem doua camine culturale, unul in Magura si unul in Sohodol. Zac parasite. Nu e normal asa ceva.
Un alt proiect este regularizarea pârâului care a provocat inundatiile in localitate. Cu un proiect si cautând sprijin, se poate face.
Iar un alt vis al meu este de a oferi internetul gratuit locuitorilor comunei si de a face un muzeu al satului, in care sa fie valorificat tezaurul Magurii, cu exponate, medalii, documente. Trebuie realizata si monografia comunei, care are o istorie deosebita.
– Cum veti colabora cu viitorii consilieri?
– Daca voi dori sa implementez un proiect bun pentru comuna, printr-o investitie de necesitate, chiar daca am doar un consilier de partea mea, si vad ca mi se pun piedici, voi chema cetatenii la sedinta de consiliu. Nu cred ca vor fi probleme. Daca este sa fiu cinstit, pâna acum, consilierii au reusit sa se uneasca pentru proiectele bune pentru comunitate.
Un alt lucru este ca banii trebuie cheltuiti cu moderatie, nu trebuie sa te arunci la lucruri inutile. Daca nu ai avut un buget in fata, sa te gândesti cum iti platesti angajatii, nu te poti descurca intr-o primarie.
– In cât timp vedeti realizabile aceste proiecte?
– Pe cele de stricta necesitate, le vad realizate primele. Am o obsesie pentru a aduce Dealu Mare aproape de administratie. Eu vreau sa le demonstrez ca se poate altfel, nu doar sa le ceri voturi. Voi face o prioritate din acest sat. La un moment dat ni s-a pus un proiect de asfaltare in Dealu Mare pe tapet. Cum sa faci asfalt, iar apoi sa spargi pentru a pune gaz?
– Cum vedeti Magura prin comparatie cu localitatile din apropiere?
– Am venit dupa doua saptamâni de deplasare acasa. Stau in zona „intre vii” si pot spune ca drumul este destul de prost. Am vazut o ulita pe care o stiu din copilarie, asfaltata, care apartine de Margineni. Am innebunit! Ma socheaza ca intr-un loc se poate si in altul nu. Suntem pe ultimul loc! Se pot trage concluziile de aici!
– Ce echipa v-ati format pentru primarie?
– Sunt persoane tinere, care reprezinta diverse zone, de exemplu am doi consilieri propusi din Dealu Mare, care ma pot ajuta sa implementez proiectele mele. Sunt persoane cu studii, pentru ca vreau specialisti si altii cu experienta in administratie si politica.
Cine este omul Constantin Chitic?
Constantin Chitic are 56 de ani, este casatorit si are doi copii. Este colonel inginer in rezerva si in ultimii ani a condus cu succes o afacere privata cu instalatii de semnalizare feroviara.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.