15 noiembrie 2024

Mai sunt 6 zile: Scoala „Domnita Maria” duce lipsa unei sali de sport pentru elevi

– conducerea unitatii de invatamânt spune ca vrea sa readuca in atentia autoritatilor proiectul construirii unei sali de sport n ultimul demers, facut de conducerile anterioare, a ramas fara ecou

In prag de nou an scolar, conducerea Scolii “Domnita Maria” se confrunta in continuare cu lipsa unei sali de sport pentru elevi. Teren ar fi pentru ridicarea unei cladiri cu o astfel de destinatie, insa trebuie gasite si sursele de finantare.



Unitatea de invatamânt nu a avut niciodata o sala de sport, drept pentru care orele de educatie fizica s-au tinut in salile de clasa, in sezonul rece. Nici terenul de sport amenajat in curtea scolii nu arata prea bine, fiind vandalizat de nenumarate ori de cei care locuiesc in cartierul Tache. Baza sportiva a fost ingradita o vreme cu plasa metalica, iar elevii aveau acces pe toata durata zilei pe terenul multifunctional.

In schimb, pe timpul noptii, terenul de sport era inchis. Nu a durat mult si lacatele au fost taiate, au intrat diverse persoane pentru a juca fotbal in curtea scolii, iar caii rromilor din Tache au pascut nestingheriti pe spatiul verde al unitatii de invatamânt. „Am gestionat aceasta situatie si am reusit sa-i convingem pe detinatorii de animale ca scoala nu este locul cel mai potrivit pentru scos caii la pasunat. Plasa metalica care imprejmuia terenul de sport a fost taiata si distrusa pe portiuni mari, drept pentru care am decis sa o inlaturam complet in partea de jos.

Terenul a fost refacut, stâlpii si plasa au fost vopsite, iar spatiul respectiv are acum un aer ingrijit. Intentionez sa readuc in atentia autoritatilor nevoia acuta a unei sali de sport. Astfel, elevii si profesorii isi vor putea desfasura orele intr-un cadru adecvat si vom intra cu totii intr-o stare de normalitate”, a declarat prof. Roxana Sotu, director la Scoala “Domnita Maria” Bacau. La aceasta data, prioritare mai sunt lucrarile de renovare si igienizare a spatiilor comune. Banii alocati anul acesta de catre Primaria Bacau s-au dovedit a fi insuficienti, drept pentru care, multe dintre lucrarile administrative au fost efectuate cu personalul scolii. Renovarile au inceput cu toaletele elevilor, fiind schimbate obiectele sanitare sparte, au fost inlocuite broastele usilor de la WC-uri, igienizate baile si varuite holurile. Pe viitor, prof. Roxana Sotu are in plan sa acceseze impreuna cu partenerii din scoala o serie de proiecte educationale care au rolul de a spori nivelul de dezvoltare al elevilor si de a duce numele scolii mai departe. (Ramona Ionescu)

La „Mihai Dragan” nu mai este loc la clasele pregatitoare

Scoala Gimnaziala „Mihai Dragan” este pregatita sa isi primeasca elevii. Este cea mai mare scoala gimnaziala din Bacau, cu peste 1.600 de prescolari si elevi, având in structura si Scoala Gimnaziala „G.M.Cancicov”, Scoala nr. 9 Gheraiesti, Gradinita „Raza de Soare”, dar si gradinitele nr. 9, 11 si 4. „Cu cei 45.000 de lei, bani de la Primarie, am igienizat spatiile comune, s-au reparat salile de sport de la «Cancicov» si «Dragan», s-au finalizat reparatiile de la gradinitele 9 si 11, s-au inlocuit burlanele, ulucele si aruncatoarele de apa de la toate corpurile unde era nevoie, am reamenajat 5 sali de clasa. Bineinteles ca ne-au ajutat si parintii, am primit si o suplimentare de 3.300 de lei”, ne-a declarat noul director al Scolii Gimnaziale „Mihai Dragan”, prof. Didi Alistar.

Nevoi mai sunt: dotarea laboratoarelor de informatica, fizica, biologie si chimie, construirea unei magazii de materiale la scoala din Gheraiesti, refacerea terenului de sport la „Dragan”, construirea unei sali de festivitati, repararea fatadelor (in special a glafurilor), termoizolatie la peretii nordici, extinderea spatiilor pentru cursuri. „Avem solicitari foarte mari la clasele pregatitoare. Practic ne-ar mai trebui una. Inspectoratul Scolar ne aproba, dar nu avem spatiu. De aceea am fost nevoiti sa directionam cererile spre alte scoli”, a mai spus prof. Didi Alistar. (Roxana Neagu)

Eforturi suplimentare: toate clasele a V-a, invata de dimineata

In toate scolile din Bacau s-au facut eforturi suplimentare anul acesta pentru ca si elevii de gimnaziu, in special cei care vor intra acum in clasa a V-a sa invete de dimineata. „Noi avem trei clase a V-a. Majoritatea elevilor vin tot de la noi din scoala. Au venit si din alte scoli, foarte putini elevi de-ai nostri au ales sa plece spre alte scoli, insa avem peste 60 de copii la a V-a, din totalul de peste 600 câti sunt in total in scoala”, ne-a declarat prof. Gabriela Veliche, director adjunct la Scoala „Spiru Haret”. Si la colegiile care au invatamânt gimnazial, elevii de a V-a vor invata de dimineata.

La Colegiul National „Ferdinand I”, de exemplu, dupa cum ne-a spus prof. Nicu Harasemciuc, director, sunt doua clase de a V-a, cu 60 de elevi, iar la Colegiul National „Gh. Vranceanu”, o clasa de a V-a, cu 33 de elevi. „Am depasit putin normativul pe clasa pentru ca am avut foarte multe solicitari. Am fost nevoiti sa organizam si o testare, dar in final am reusit sa formam clasa”, ne-a declarat prof. Gabriel Andrei, director. Tot legat de clasa a V-a, la Buhusi, anul acesta va incepe cu o premiera: pentru prima data, dupa 35 de ani, la Colegiul Tehnic „Ion Borcea” din oras va functiona si o clasa de a V-a. (Roxana Neagu)

Câini in zona Gradinitei „Letea”

„Primaria ne-a alocat 40.000 de lei pentru lucrarile de igiena, reparatii tehnico-sanitare. Am cumparat materiale si am schimbat tevile de apa din camin, am varuit grupurile sanitare, am reparat pe cât posibil mobilierul scolar”, au fost primele cuvinte din intâlnirea pe care am avut-o cu prof. Iulia Corlade, noul director al Colegiului „Dumitru Mangeron”, cu mentiunea ca suma primita de la primarie este pentru toate cele trei unitati care fac parte din structura Colegiului „Mangeron”: colegiul propriu-zis, Colegiul „Letea” in care functioneaza gradinita „Letea” si Scoala Gimnaziala „Ion Luca” (care are si gradinita cu program normal). In ciuda faptului ca banii au fost cam putini, s-au rezolvat multe deficiente mici in toate cele trei structuri. Ar mai fi nevoie de bani pentru sarpanta la camin si la cantina, izolarea termica a caminului, mobilier la Scoala „Luca”.

„Am mai avea o problema mare, dar care cred ca ar fi usor de rezolvat. Este o problema creata de numarul mare de câini, care devin agresivi, câini care s-au aciuat in zona gradinitei de la Letea. Aceasta problema ne-a fost reclamata de parintii care isi aduc copiii la gradinita noastra”, ne-a spus prof. Corlade. (Florin Stefanescu)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014