15 noiembrie 2024

Mai sunt 12 zile. Operatiunea „Mopul” continua in scoli

In scolile bacauane se lucreaza intens la igienizare. Constructori, administratori si femei de serviciu, cu totii sunt antrenati in activitatile de curatenie, iar directorii monitorizeaza atent fiecare miscare. In zona Bicaz, la Scoala „Nicolae Iorga”, de exemplu, exteriorul nu trada ieri agitatia din interior, insa, de cum pasesti pe holurile unitatii de invatamânt, totul prinde viata in jur.

Se curata si se spala incaperile in care s-a zugravit, mesterii tencuiesc câte un perete sau pun gresie in viitoarea uscatorie de la subsolul scolii, bucataresele spala vesela si aparatele de gatit, pregatesc sala de mese pentru prescolari, iar in Gradinita nr. 31, structura a aceleiasi unitati, alte femei se ingrijesc de asternuturile celor mici, de covoare si de curatat varul in salile care miros a proaspat. Mâna de fier care raspunde de aproximativ 1.000 de copii si de un colectiv de 70 de profesori, invatatori, educatori, personal didactic auxiliar si personal nedidactic este prof. Mariana Umbrarescu, directorul Scolii „Nicolae Iorga”.



Am gasit-o in birou, punând la punct o lista cu necesarul unitatii. Cei 30.000 de lei alocati de Primaria Bacau i-a folosit in punctele stringente, insa ar mai avea nevoie de o suplimentare de fonduri pentru a face mai multe lucrari in scoala.

„Lucrarile de renovare si igienizare au inceput dupa data de 20 august, când am primit banii de la Primarie. Am directionat fondurile pe lucrarile care se impuneau de urgenta. Am investit mult la Gradinita cu program prelungit nr. 31, unde am renovat sali de clasa, am achizitionat un boiler, am schimbat panoul electric, s-a lucrat la instalatia electrica si s-a varuit unde era imperios necesar. Am incercat sa mergem pe continuitate cu lucrarile, am zugravit, igienizat si reparat casa scarii de la intrarea elevilor. Avem in plan anveloparea salii de sport si schimbarea tâmplariei la toaletele elevilor. Din cauza trepidatiilor de la calea ferata si a traficului de pe strada Bicaz, peretii se crapa, iar tâmplaria cedeaza.”
prof. Mariana Umbrarescu, directorul Scolii „Nicolae Iorga” Bacau

La Colegiul „Eminescu”, lucrarile sunt aproape gata

Si in capatul celalalt al orasului, la Colegiul „Mihai Eminescu”, curatenia de toamna este in toi. Se mai lucreaza la detalii, se mai spala geamuri, se mai varuieste un perete. Primaria Bacau a alocat acestei unitati de invatamânt 30.000 de lei. S-a inceput cu igienizarea bailor, cantinei, caminului de elevi, se cauta solutii pentru a se finaliza ceea ce e urgent, dar mai trebuie bani pentru reparatiile legate de instalatiile electrice, schimbare de acoperisuri, dar si de dotari in calculatoare, in materiale didactice din laboratoare.

Se lucreaza cu forte proprii, tocmai pentru a se face economie la bani. Acest colegiu are in structura si Scoala Postliceala Sanitara, pentru care s-a reusit sa se creeze si anul acesta inca doua clase la stat, doar pe specializarea asistent medical generalist, dar nu s-au finalizat inscrierile la cu taxa, bani care ar intra tot in vistieria scolii, pentru a acoperi alte cheltuieli stringente. La acest colegiu vor invata peste 600 de elevi, doar pe nivel liceal, din care, anul acesta, peste 125, in clasele de a IX-a. Alti 100 de elevi vor sta in camin, pentru ca vin din toate comunele Bacaului si chiar din zonele limitrofe ale judetului.

„Noi ne ajutam de acele clase cu taxa de la invatamântul postliceal, pentru ca in rest avem doar finantarea per elev, ceea ce este foarte putin. Nevoile curente ale elevilor sunt tocmai materialele didactice, calculatoare, necesare pentru a asigura conditii foarte bune de studiu. Avem si elevi navetisti, atât din mediul rural, cât si din oras. Chiar am inteles ca de anul acesta transportul local in Bacau va asigura gratuitate pentru elevi, ceea ce este un lucru bun pentru ei. Avem copii, sunt solicitari, an de an au fost. Mai avem nevoie de proiectoare, de bani pentru investitii, dar toate la rândul lor. Noul an scolar va incepe insa cu bune, nu cu rele. Am avut si o promovabilitate la examenul de bacalaureat foarte ridicata, chiar si acum la sesiunea de toamna. Ne bucuram ca elevii au inteles ca profesorii nu le sunt dusmani, ca aici se formeaza si acumuleaza cunostinte ce le vor fi de folos in viata.”
prof. Constantina Hulea, directorul Colegiului „Mihai Eminescu”

La „Octavian Voicu” se lucreaza pe mai multe fronturi

Nici profesorul Eugen Tarasa, directorul Scolii “Octavian Voicu”, nu avea stare in birou. L-am gasit ieri in continua miscare. Intre doua drumuri facute la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau si discutiile pe care le avea cu parintii veniti la scoala pentru diverse probleme, mai arunca un ochi si in clase. Are ragaz sa bea un pahar cu apa, dupa care a urcat la etajul I al scolii pentru a vedea care este stadiul lucrarilor. Peste tot se lucra intens.

S-au schimbat usile si grupurile sanitare din toaleta baietilor, se repara tencuiala cazuta si se lucra la instalatia electrica. Pe holul imens, curatenia era facuta de femeile de serviciu ale scolii, intr-un alt loc, un mester monta un neon, iar altul slefuia un perete. Lucrarile erau in grafic. La parter, reparatiile si igienizarea s-au desfasurat inclusiv la Gradinita cu program normal nr. 34 si Gradinita cu program prelungit “Dumbrava minunata”, care fac parte din structura Scolii „Octavian Voicu”. Au mai ramas doar 12 zile!

„Concluzionând, pot spune ca cei 40.000 de lei pe care i-am primit de la Primaria Bacau sunt folositi pentru reparatii constructii si igienizari, reparatii instalatii sanitare si instalatie electrica, iar diferenta va fi cheltuita pentru pregatirea spatiilor de invatamânt din scoala.”
prof. Eugen Tarasa, directorul Scolii “Octavian Voicu” Bacau

Roxana Neagu
Ramona Ionescu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014