Față de acum un an (luna august), numărul șomerilor a scăzut considerabil, respectiv de la 11.352 persoane la 10.283. Așadar, la sfârșitul lunii august 2023 erau cu 1.069 șomeri mai puțini decât au fost în urmă cu un an. Dintre cele 10.283 persoane aflate în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, 4.752 au intrat în baza de date a acesteia cu puțin timp în urmă, fiind concediate recent. Alte 5.531 persoane s-au înscris la AJOFM Bacău cu mulți ani înainte și sunt menținute în evidența acesteia pentru că nu au reușit să se angajeze, având un nivel extrem de scăzut de instrucție și neavând nicio meserie.
Ele nu sunt scoase din baza de date a AJOFM, dar nu sunt luate în calcul la stabilirea ratei șomajului (se ține seama doar de cele concediate în ultima vreme), această regulă fiind stabilită de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Așadar, pentru a determina rata șomajului, cei 4.752 șomeri de dată recentă au fost raportați la populația activă a județului, care la 1 ianuarie 2022 era de 185.500 locuitori. Prin urmare, rezultă o rată de 2,56 șomeri (disponibilizați recent) la 100 persoane ocupate față de 3,16, câți au fost la 31 august 2022.
Potrivit informațiilor furnizate de către conducerea AJOFM Bacău (de unde am obținut și datele de mai sus), la nivelul județului nostru ponderea cea mai mare a șomerilor înregistrați în utima perioadă la această instituție provine din domeniile: prelucrări mecanice-industria de mașini și echipamente (lăcătuș mecanic-constructor montator de structuri metalice, electrician, strungar, mecanic întreținere și reparații, mecanic utilaje, sudor, tehnician mecanic și inginer mecanic), transport și reparații auto (tinichigiu, mecanic auto și șofer), comerț (vânzător, agent comercial și gestionar), prelucrare lemn (tâmplar și sortator produse), construcții (zidar, dulgher, zugrav, asfaltator și instalator), industria chimică (operator chimist și laborant chimist), agricultură, vânătoare și servicii anexe (mecanic agricol și muncitor necalificat în agricultură), industria alimentară, restaurante și alte servicii de alimentație (brutar, cofetar-patiser, bucătar și ajutor ospătar-chelner). Alți șomeri sunt calificați în meseriile de economist, contabil, asistent medical generalist, operator introducere, validare și prelucrare date sau confecționer articole din piele și înlocuitori.