Față de acum o săptămână (23 aprilie), surprinzător, ieri, 30 aprilie, numărul salariaților care aveau contractul individual de muncă suspendat (conform art.52, al.1, lit.c, din Codul Muncii), din cauza pandemiei de coronavirus, a scăzut cu câteva sute bune.
Mai exact, în perioada la care ne referim, numărul celor care se aflau în situația menționată, respectiv în șomaj tehnic, s-a redus de la 15.823 persoane la 15.015. Dar numai jumătate dintre acești angajați au și beneficiat în aprilie de indemnizația de șomaj tehnic. Pentru cealaltă jumătate dintre salariați, angajatorii lor nu au depus cerere de finanțare și documentația necesară la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, ceea ce înseamnă că suportă ei costurile cu indemnizația.
Astfel, la AJOFM 1.331 agenți economici au solicitat fonduri pentru indemnizația de șomaj tehnic aferentă unui număr de 7.391 salariați. Dintre cele 1.331 de firme, șapte, cu 14 angajați, au erori în documentație, astfel că încă nu au luat banii. Celelalte 1.324, cu 7.377 angajați, și-au primit deja banii în aprilie pentru martie, suma totală plătită salariaților lor ridicându-se la 4.466.775 lei. Urmează să li se achite indemnizația pe aprilie și apoi, pentru prima jumătate a lunii mai, când va fi ridicată starea de urgență. Dar pentru unii agenți economici, așa cum a declarat, zilele acestea, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, șomajul tehnic s-ar putea prelungi cu două săptămâni sau chiar cu o lună după data de 15 mai.
Sunt avute în vedere anumite sectoare unde riscurile de contaminare ar fi mari, dacă și-ar relua activitatea. Ministrul Muncii a mai afirmat că, după expirarea stării de urgență, șomajul tehnic va fi înlocuit cu acoperirea de către Guvernul României a unei părți din costurile salariale ale angajaților reveniți la lucru, atât pentru contractele cu normă întreagă cât și pentru cele cu normă parțială de lucru. Evident, suma suportată de stat va fi mai mică decât indemnizația de șomaj tehnic.