22 ianuarie 2025

Mai putina carne in farfuriile bolnavilor

Post la Spitalul Judetean

Ciorba de zarzavat, iahnie de fasole sau pilaf cu legume. Sunt mancarurile care si-au facut loc in meniul bolnavilor din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau in Postul Craciunului. Mai bine de jumatate dintre pacienti au cerut sa manance in fiecare zi hrana fara carne. Oficialii unitatii medicale spun ca le este din ce in ce mai greu sa acorde trei mese pe zi cu doar 7 lei.

Mai putina carne in meniul bolnavilor internati in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Postul Craciunului a schimbat mancarurile care se pregatesc in bucataria unitatii medicale, iar acum se prepara tot mai des ciorba de zarzavat, orez, piure sau tocanita de cartofi. Mai bine de 60% dintre pacientii spitalului au solicitat sa primeasca doar hrana de post, in toate zilele din saptamana. „De cand am intrat in post, noi primim solicitarile de la asistentele sefe de pe sectii si in functie de solicitarile bolnavilor stabilim meniul din ziua respectiva. Cei care au un regim special primesc obligatoriu carne”, a spus Costel Lungu, directorul Serviciului Administratie, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Bani mai multi pentru diabetici si lehuze



Decizia bolnavilor s-a potrivit de minune, mai ales ca norma de hrana a ramas aceeasi iar cei din conducerea spitalului spun ca le vine tot mai greu sa ofere trei mese pe zi din cei 7 lei alocati de minister pentru hrana bolnavilor. Ceva mai multi bani primesc bolnavii de diabet, lehuzele sau cei care sunt internati in Sectia de Chirurgie Plastica. „Din pacare suntem obligati sa ne rezumam la astfel de meniuri, saracacioase, chiar daca sunt de post. Pentru ca norma de hrana, alocata prin actele normative ale Guvernului este destul de mica. De exemplu la femeile care au nascut este de 8 lei, iar pentru un nou-nascut de 6 lei. Ce poti sa gatesti de banii astia la o zi cu trei mese”, a spus Mirela Romanet, purtatorul de cuvant al SJU Bacau.

Mancare pentru 1.100 de bolnavi

Intr-o zi cu meniu de post, bolnavii primesc la micul dejun paine, ceai si margarina, la pranz ciorba de zarzavat si iahnie de fasole, iar la cina pilaf cu legume. Cei care nu tin post gasesc in farfurie acelasi mic dejun, la pranz ciorba cu fidea si parjoale cu fasole verde, iar seara tocanita de cartofi. Bolnavii recunosc ca mancarea de spital nu se aseamana cu cea de acasa. "Nu este neaparat rea. Este de regim si e normal sa nu aiba gustul unui preparat facut in casa, cu de toate. Cei care suntem de la distanta mare si nu pot veni rudele la noi cu pachet ne multumim cu ce primim", ne-a spus Ruxandra Paraschiv, o bolnava. Pacientii de pe trei sectii primesc mancarea in caserole, iar ceilalti sunt poftiti la sala de mese. In momentul de fata, in bucataria spitalului se pregatesc zilnic circa 1.100 de portii.
Geta Panaite



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img