În vederea asigurării continuităţii în acordarea asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, recent a fost emisă o nouă hotărâre de guvern care prevede mai muți bani pentru furnizorii de servicii medicale, peste valoarea de contract stabilită la început de an cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Aceste măsuri se aplică retroactiv, începând cu luna octombrie.
Astfel, sumele contractate de casele de asigurări de sănătate (CJAS) cu furnizorii de servicii medicale paraclinice din ambulatoriul de specialitate (laboratoare) se pot suplimenta, prin încheierea unor acte adiționale, după încheierea lunii în care au fost acordate investigațiile paraclinice, pentru:
a) investigații paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital;
b) investigații paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare – pentru afecțiunile respective.
Pentru aceste investigații se vor ține evidențe distincte, iar pentru încheierea actelor adiționale de suplimentare a sumelor contractate pentru investigații medicale paraclinice, în bugetul fondului se alocă sume suplimentare cu această destinație, pe baza cererilor fundamentate ale caselor de asigurări de sănătate.
Totodată, pentru unitățile specializate care furnizează consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar neasistat aflate în relație contractuală cu CJAS, în condițiile în care serviciile realizate depășesc nivelul contractat, CJAS decontează serviciile acordate la nivelul realizat, pe bază de documente justificative, prin încheierea unor acte adiționale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii în care au fost acordate serviciile.
Și pentru serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu și serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu, CJAS decontează serviciile acordate la nivelul realizat, pe bază de documente justificative, în condițiile în care acestea depășesc nivelul contractat, prin încheierea unor acte adiționale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii în care au fost acordate aceste servicii. Aceleși prevederi sunt și pentru unitățile sanitare cu paturi care acordă servicii în regim de spitalizare de zi, în sensul că suma contractată lunar poate fi suplimentată la solicitarea furnizorilor pe bază de documente justificative. Bineînțeles că și spitalele (cu spitalizările continue) intră la aceste suplimentări.
„Sunt decizii care vin în ajutorul pacienților, dar, mai ales, în sprijinul furnizorilor de servicii medicale, pentru a nu se mai aglomera spitalele. De exemplu, la îngrijirile medicale la domiciliu, deja avem depășiri la valoarea de contract de aproape 40%.” Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău
În acest moment, 23 de laboratoare, 15 de radiologie/imagistică și medicină nucleară, 5 de anatomie patologică, 3 furnizori de transport sanitar, 6 furnizori de îngrijiri la domiciliu și 25 de unități cu spitalizare de zi (inclusiv spitalele publice) sunt în contract cu CJAS Bacău și pot beneficia de această suplimentare de fonduri peste valoarea de contract.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.