30 noiembrie 2024

Mai mulți bani pentru fermierii tineri care vor să-și dezvolte afacerile de la țară

Finanțările UE pentru tinerii fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă vor fi majorate la 70.000 euro, față de maximum 50.000 de euro, cât este în prezent. În plus, pentru consolidarea micilor ferme, tinerii agricultori vor putea obține o finanțare complementară de 200.000 euro.

Autoritățile le pregătesc, din vară, fermierilor fonduri europene importante, prin patru linii de finanțare. Banii vor veni prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și vor fi direcționați în dezvoltarea rurală, respectiv în amenajarea sistemelor de irigații și în zootehnie. Astfel, AFIR va lansa câte un singur apel de proiecte, pentru fiecare măsură de sprijin (întreaga sumă alocată până în anul 2027), fără a mai fragmenta finanțarea în mai multe apeluri. Deja, sunt pregătite drafturi de ghiduri ale solicitantului, astfel încât potențialii beneficiari pot merge la oficiile județene ale AFIR, unde le pot consulta.



70.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor

În cazul tinerilor fermieri (vârsta de până la 40 de ani), ajutorul maxim acordat unui beneficiar va crește, de la 50.000 de euro, cât este în prezent, la 70.000 de euro, cu intensitate de 100%. 52.500 de euro vor fi virați la semnarea contractului și 22.500 de euro, la finalizarea acestuia. În plus, se instituie o intervenție de sprijin în valoare de max. 200.000 de euro pe proiect, complementară celei pentru tinerii fermieri, de consolidare a micilor ferme. Totodată, fermele mici vor putea fi susținute și cu o finanțare de maximum 50.000 de euro pe beneficiar, în creștere de la 15.000 de euro, cât era pe vechiul program. Banii vor putea fi folosiți în achiziția de utilaje, dar și  pentru cumpărarea de echipamente care funcționează cu energie solară și echipamente zootehnice cu tehnologii moderne. Vor fi avantajate proiectele din zona montană, acestea benficiind de un punctaj suplimentar, față de cele de la șes. Însă, pentru a putea obține aceste fonduri, beneficiarii trebuie să urmeze un curs de calificare în zootehnie și să preia o exploatație agricolă care nu a primit anterior fonduri UE, cu excepția proiectului finanțat prin Măsura 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență) finalizat. Mai mult, solicitanții trebuie să fie membri ai unei cooperative agricole și să investească cel puțin 28.000 de euro în utilaje agricole. Înaintea depunerii celei de-a doua tranșe de plată, tânărul fermier trebuie să demonstreze creșterea performanțelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 30% din valoarea primei tranșe de plată prin entități precum cooperativele, grupurile de producători, unitățile de procesare, piețele locale.

Fără finanțări pentru pensiunile agricole

La segmentul afacerilor non-agricole din mediul rural (vechile submăsuri 6.2 și 6.4), pensiunile vor fi excluse, în continuare, de la finanțare, așa cum a fost în perioada de tranziție, iar intensitatea sprijinului scade la 65%. Se vor acorda fonduri de maximum 200.000 euro pe proiect, beneficiarul urmând să suporte cel puțin 35% din cheltuielile eligibile. Proiectele care au fost deja depuse vor fi finalizate conform metodologiei și contractelor de finanțare semnate. Majoritatea banilor pentru activitățile neagricole vor merge către grupurile de acțiune locală. Și beneficiarii publici vor  primi finanțări UE, respectiv pentru amenajarea drumurilor rurale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -