6 noiembrie 2024

„Mai mult decât… ȘCOALĂ! Împreună în… COMUNITATE!”

O echipă de profesori de la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” Bacău formată din Marinela Bușteagă (profesor de chimie), Nadia Savin (profesor de chimie), Delia Pintilie (profesor de fizică) și consilierul școlar Elena Laura Duță au participat în perioada 23 august – 5 septembrie 2020 la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele. Ajunsă la a treia ediție, Școala de Vară MSciTeh 2020 a avut mai multe noutăți: s-a derulat pentru prima dată în mediul virtual și, pe lângă profesorii din aria STEM (fizică, chimie, biologie, matematică, informatică, geografie, tehnologii), a avut drept condiție de eligibilitate participarea în respectivele echipe mixte și a consilierilor școlari din școala căreia îi aparțin profesorii STEM.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul parteneriatului dintre Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). În cadrul acestui parteneriat, profesori și cercetători reuniți sub umbrela „Comunitatea Educație pentru Știință” și-au propus să conecteze știința cu specialiștii din cercetare și educație și cu mediul de educație preuniversitar.



Școala de vară – programul dedicat profesorilor STEM și consilierilor școlari reprezintă un rezultat al intersectării reușite a trei obiective ce reflectă autenticitatea evenimentului de învățare:

  1. Dezvoltarea unor modalități de intervenție la nivelul claselor și școlilor prin conștientizarea necesității și a nevoii de acțiune în echipe multidisciplinare, în scopul creșterii importanței educației și a carierelor STEM;
  2. Intensificarea relației școală – comunitate prin consolidarea colaborării între protagoniștii principali ai demersului de creare și transfer al cunoașterii: profesorii și specialiștii în educație, cu efect nemijlocit asupra rezultatelor învățării cu caracter integrat;
  3. Dezvoltare profesională pe linia competențelor didactice și psihopedagogice pentru profesorii participanți prin accesarea unor tematici de interes comun (pedagogii inovative, abordări integrate aplicate, parteneriate și alianțe educaționale, cariere STEM), cât și pe linia competențelor transversale (proiectare și management de programe, dezvoltarea de parteneriate viabile).

Profesorii STEM și consilierii școlari au beneficiat în acest an de un program de învățare – dezvoltare profesională personalizat, adaptat realităților și nevoilor concrete din școlile lor cu titlul „Mai mult decât… ȘCOALĂ! Împreună în… COMUNITATE!”, coordonat de profesorii Facultății de Psihologie și Științele Educației București (FPSE).

Timp de o săptămână, susținuți de experți în educație și cercetători de pe platforma de la Măgurele, dar și de invitați internaționali, profesorii selectați au parcurs un set de module în următoarele arii de dezvoltare: academică (învățare și predare eficiente), dezvoltarea comunității, dezvoltare personală și socială (explorarea sinelui), dezvoltarea carierei, planificarea și managementul carierei. Aceste module au oferit cadrul pentru conectarea la concepte relevante pentru o școală racordată la realitățile și provocările actuale, cum ar fi: designul instrucțional online, abordările curriculare integrate, service-learning și citizen science, dezvoltarea alianțelor și a parteneriatelor locale, alegerile de carieră între premise biologice, evoluție neurocognitivă și achiziții psihologice, dezvoltarea identității vocaționale sau comunități de alumni și career talks, managementul visurilor (aspirațiilor) și al carierelor educaționale și profesionale la elevi.

Programul webinariilor a fost completat de sesiuni de lucru online în echipajele interdisciplinare (profesorii STEM și consilierii școlari), care, supervizați de  mentorii școlii de vară, au avut drept teme elaborareade programe de intervenție adaptate pentru clasele și școlile lor, ce urmează a fi implementate în etapa următoare. „Deși condițiile de certificare a participării au fost foarte stricte și de un nivel ridicat, noi am mers mai departe, având ÎNCREDEREA drept aliat. Și aceasta, deoarece avem prezent în mentalul nostru unul din motto-urile colegiului, care spune „Nimic nu va fi prea greu, dacă ești de la Vrănceanu!”. (L. Duță, M. Bușteagă, N. Savin, D. Pintilie – echipa Colegiului Național „Gh. Vrănceanu” Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri