26 decembrie 2024

Magura Ocnei, leac pentru trup si suflet

Ajuns in Targu Ocna, cand il ai ghid si pe juristul Salinei, Iordache Radu – un enciclopedist al istoriei si geografiei – nu poti rezista ispitei de a urca la altitudinea de 505 metri, la Magura Ocnei, asezare monahala de maici. Cea dintai atestare documentara despre acest sfant lacas este din anul 1655, cand Salomeea, fiica lui Constantin Donose din Darmanesti isi daruieste partea sa de mostenire Schitului de la Ocna, construit din lemn la 1653, cu hramul „inaltarea Domnului”. Schitul a avut, in lunga sa existenta, trei biserici construite succesiv. Manastirea de maici din Magura Ocnei a fost construita intre 1750-1757. Asezamantul a fost demolat in 1964, maicile fiind alungate. Renascand, intre 1900 -1993, in locul unui complex de crasme, desi autoritatile de atunci sustineau ca mai curand ar trebui reabilitate carciumile, lacasul are patruzeci de maici, trei preoti si un diacon, care slujesc sub ocrotirea spirituala a arhimandritului Epifanie Bulancea. Monumentala, construita „intr-un cadru mirific, binecuvantata de Dumnezeu, ca si istoria sa zbuciumata”, dupa cum spune arhimandritul, manastirea este inconjurata de clopotnita – asemanatoare unui turn, la intrare – chilii pentru maici, staretie, bucatarie, trapeza, pivnite, garaje. La o mica distanta se afla cimitirul, organizat dupa cutumele monahale, si biserica din lemn din incinta cimitirului. intr-o buna traditie caritabila a asezarii, aici a fost inaltata si o cladire cu doua etaje, cu statut de casa socio-filantropica. inainte de 1989, aici era amenajat complexul traditional in care se antrenau fotbalistii de la Oituz Tg. Ocna, dar si fotbalistii divizionarei A din Bacau… Asezarea are si 70 de locuri de cazare in chilii, o bucatarie monahala, pentru toti cei care vor sa poposeasca aici pentru odihna si reculegere.
La Magura Ocnei, istoria te emotioneaza. Spatiu ospitalier pentru toate durerile vremurilor in care a fiintat, schitul a fost transformat uneori si in post de prim-ajutor, unde mii de raniti din Regimentul 15 Razboieni – Piatra Neamt, Regimentul 27 Infanterie Bacau, Regimentele 4 si 8 Artilerie – Romana, alte unitati, precum si multi soldati care au participat la Batalia Oituzului, au primit primele ingrijiri. Multi dintre cei pe care i-am intalnit aici ne-au marturisit ca vin mereu si in cautarea „pasilor rudelor lor disparute, ostasi care au suferit si sperat intre zidurile fostului schit”. Arhivele schitului sunt inca, neindoielnic, un izvor nepretuit pentru istoria noastra nationala.
Cand ajungi in Tg. Ocna, daca vrei, simultan, leac pentru trup si suflet, nici chiar o incursiune per pedes – de vreo trei kilometri sau mai putin, daca vei cauta cararuia – nu este lipsita de interes pana la Magura Ocnei. Ca prin farmec, fie si numai pentru cateva ore, infernul cotidian nu-ti va mai da tarcoale…
Ion Fercu





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img