Solutii sunt, dar nimeni nu se implica
Magazinele de etnobotanice inca functioneaza in Bacau, desi Consiliul Local a adoptat o hotarare prin care societatile care vand substante psihotrope nu pot functiona la mai putin de 3.000 de metri de unitatile de invatamant, de cult, de institutiile publice, zone de agrement sau de cultura. In urma cu un an, in Bacau, erau 54 de magazine de vise. La inceputul anului 2011 erau 14 astfel de unitati care comercializau substante etnobotanice. Acum mai sunt doua. Unul dintre ele se afla la mai putin de 10 metri de Ateneu si 50 de metri de Liceul de arta“George Apostu”. Celalalt magazin functioneaza camuflat intr-un magazin la a carui intrare scrie “Pet Shop”. Desi aceste magazine nu mai au autorizatie de functionare ele sunt inca deschise. Ambele, sub ochii indiferenti ai celor care trebuie sa le puna lacat pe usa.
Cati tineri trebuie sa mai moara pentru ca toate magazinele de vise sa fie inchise? Ne intrebam noi, se intreaba medicii, dar si cetatenii simpli ai Bacaului. Numai in acest an, din cauza etnobotanicelor, au murit in municipiul Bacau, trei tineri. Aproape zilnic, la spital ajung alti si alti consumatori in stari avansate de degradare, in delir si chiar cu paranoia. Insusi prefectul Bacaului remarca la o dezbatere organizata pe aceasta tema ca fenomenul era scapat de sub control la inceputul anului. Urmare a unei hotarari a Consiliului Local, dar si a unei ordonante de Guvern s-a reusit inchiderea a 52 de magazine. Doua insa inca mai furnizeaza "marfa" consumatorilor. Zi de zi, chiar sub ochii politistilor. ”Este greu de spus cand vor disparea toate magazinele de etnobotanice din municipiul Bacau. Am inchis majoritatea magazinelor, iar cele doua care mai sunt se judeca in instanta cu Primaria. Pana nu se da o sentinta nu pot face nimic. Dupa mine le-as lua cu tot cu temelie”, ne-a declarat prefectul Bacaului, Constantin Scripat.
Ne uitam in curtea altora
Purtatorul de cuvant al Politiei Locale a Municipiului Bacau, Florin Podoleanu, vede doua solutii pentru desfiintarea acestor magazine: ”Prima ar fi legata de legislatie. Daca aceasta ar deveni mai putin permisiva si ar trece in domeniul penal nimeni nu si-ar risca libertatea pentru a comercializa astfel de substante. Iar a doua ar fi adoptarea modelului din Polonia, unde fiecare comerciant este obligat pe banii lui sa prezinte un buletin de analiza asupra tuturor substantelor pe care le vinde.” Chiar daca s-ar inchide toate magazinele de vise, „afacerea mortii”, din pacate, nu va disparea. Prevazatori, unii comercianti si-au mutat afacerea fie pe internet, fie fac tranzactia in masini sau in baruri.
Solutii sunt. Dar nimeni nu ia atitudine
Anturajul, curiozitatea, lipsa unei activitati productive ii impinge pe cei mai multi dintre tineri sa incerce acest gen de substante. Si asta o spun specialistii de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA). Inspectorul Marta Butnaru a prezentat si un profil al consumatorului de substante psihoactive: tanar, cu varsta medie de 16 ani, cei mai multi baieti, care consuma in gasca si care se indeamna unul pe altul prin atitudine. "In eradicarea acestui flagel, mai ales parintii, institutiile statului, cele de media, Directia de Sanatate Publica ar trebui sa ia atitudine. Cu cat suntem mai multI, cu atat vom reusi mai multe. Autoritatile locale ar trebui sa ofere alternative de petrecere a timpului liber pentru tinerii bacauani. Daca pe Insula ar exista terenuri de volei, de baschet, pista de skateboard, tinerii ar avea cu ce sa isi umple timpul”, mai da solutii specialistul de la CPECA Bacau.
Cornel Tilihoi
Roxana Neagu