7 noiembrie 2024

Magazinele de electronice, golite de coronavirus

După isteria alimentelor, când băcăuanii au golit, la propriu, rafturile de făină, drojdie, îndreptându-se apoi spre cele cu alcool sanitar sau hârtie igienică, a venit rândul magazinelor de electronice să fie asaltate de clienți. Astfel, de câteva zile, magazinele de specialitate care comercializează laptopuri au rămas, aproape, fără marfă pe rafturi.

Fenomenul a început să apară imediat ce școlile au fost închise, din cauza stării de urgență, elevii fiiind nevoiți să studieze de acasă, accentuându-se după anunțul reluării cursurilor abia în septembrie. Am verificat la câteva magazine din Bacău și am costatat că, într-adevăr, oferta acestora este destul de săracă. Câte un laptop pe ici – colo, ceva mai generoasă fiind zona de gaming. „Am vrut să cumpăr un laptop, chiar am găsit o ofertă foarte bună: un laptop cu procesor bun, din categoria Intel Core I5, generația 8, cu o reducere de 200 de lei, ofertă care expiră la sfârșitul lunii.



Din păcate, cel de pe raft era ultimul, din toată rețeaua de magazine a acestui retailer. Sunt sigur că, mâine, nici pe ăsta nu o să-l mai găsesc”, îmi explică un băcăuan pe care l-am găsit într-un astfel de magazin. De altfel, pe rafturi, puteau fi lesne observate locurile unde, cândva, erau etalate laptopurile din categoria celor destinate activităților zilnice, la birou sau acasă.

„După cum se vede, nu mai sunt laptopuri, au rămas câteva, dar care se vor vinde și ele până la sfârșitul lunii, și, evident, cele pentru gaming, care oricum sunt mai scumpe. Cam toată luna, dar mai ales spre final, am avut un val de clienți. Cred că toți erau părinți cu copii aflați la scoală. Au cumpărat aproape tot ce era laptop, în special pe cele care au venit cu sistemul de operare preinstalat. Practic, omul a cumpărat laptopul, a ajuns acasă și la pornit, gata să fie folosit pentru a începe lecțiile cu profesorul”, spune un angajat al unui cunoscut magazin de electronice. Se așteaptă ca, în perioada următoare, să crescă volumul de vânzări, mai ales după ce s-a decis ca elevii să se întoarcă la cursuri abia la toamnă.

De la debutul epidemiei de coronavirus, educația la distanță a devenit singurul mod în care elevii pot continua anul de studiu. Problema va fi cu adevărat mare, după expirarea celor șase săptămâni de stare de urgență, când educaţia on-line va continua, instituţiile de învățământ rămânând închise. Și asta nu doar pentru că mulţi dintre profesori nu au reuşit să se obișnuiască cu metodele de predare de pe internet, ci mai curând pentru că mulți elevi nu își pot permite să achiziționeze un laptop sau un telefon mai performant. În aceste condiții, se vorbește despre posibilitatea asigurării de către ministerul de resort de laptopuri pentru elevii şi profesorii defavorizaţi, cel mai probabil, la începutul anului şcolar viitor, date fiind procedurile de achiziții foarte greoaie. Prin urmare, cea mai viabilă, rămâne varianta educației prin intermediul televizorului.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014