În ciuda provocărilor cu care se confruntă Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) la nivel național, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău a amendat un comerciant. Recent, un magazin dintr-o zonă rurală a județului Bacău a fost sancționat cu o amendă de 16.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor SGR.
Controlul efectuat de Garda de Mediu a scos la iveală faptul că magazinul comercializa băuturi incluse în SGR fără a avea un contract încheiat cu administratorul acestui sistem și fără a fi înregistrat în baza de date corespunzătoare.
Sistemul de Garanție-Returnare a fost implementat pentru a încuraja returnarea ambalajelor și pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. Cu toate acestea, numeroși comercianți întâmpină dificultăți în adaptarea la noile reglementări, în special din cauza problemelor organizatorice și logistice legate de acest sistem.
Cu toate acestea, autoritățile de mediu subliniază importanța respectării legii.
„Reamintim tuturor comercianților din județul Bacău și din întreaga țară să verifice dacă sunt înregistrați corect în Sistemul de Garanție-Returnare și să se asigure că au încheiat toate contractele necesare”, a anunțat Garda de Mediu. Ignorarea acestor obligații legale poate atrage amenzi semnificative, precum cea aplicată recent.
În timp ce Garda de Mediu își concentrează eforturile pe sancționarea micilor comercianți care întâmpină dificultăți în conformarea cu Sistemul de Garanție-Returnare, rămâne o întrebare esențială: cine se ocupă de problemele structurale ale acestui sistem? Blocarea frecventă a aparatelor de colectare, decontarea întârziată a sumelor datorate comercianților și chiar situațiile în care aceștia primesc sume mai mici decât cele cuvenite, din cauza unor așa-zise „pierderi”, sunt doar câteva dintre neregulile semnalate de cetățeni și comercianți.
În loc să fie sprijiniți să se conformeze unei legislații complexe și în continuă schimbare, micii comercianți se simt adesea penalizați de un sistem birocratic și ineficient.
Ar fi interesant dacă autoritățile ar aborda aceste probleme cu aceeași rigoare cu care aplică sancțiunile, pentru a asigura un echilibru corect și funcțional între protecția mediului și susținerea actorilor economici locali.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.