26 noiembrie 2024

Mafia taxiurilor circula cu dezlegare de la autoritati

Peste 100 de masini taxi fara autorizatie in Bacau

In 2012, pe strazile municipiului Bacau, au circulat peste 100 de taxiuri fara autorizatie. Descoperirea a fost facuta de asociatia taximetristilor independenti. Topul firmelor neautorizate este condus de Transtaxi Nic si Fal Inter Trade. Printre neautorizati figureaza si mai multe „persoane fizice”, reprezentantii asociatiei amintite declarând ca – in realitate – numarul taxiurilor neautorizate poate fi chiar mai mare. Taximetristii independenti spun ca institutiile statului protejeaza, cu buna stiinta, mafia din taximetrie, iar Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) sau Politia Locala inchid ochii la grosolana faradelege petrecuta pe strazile Bacaului.



Nici Primaria nu e straina de fenomenul evazionist, ba dimpotriva pare dispusa sa-l incurajeze. Numai in 2010, de exemplu, municipalitatea a emis 165 de autorizatii taxi pe numele „Transtaxi Nic”, in conditiile in care firma a avut incadrati, in medie, 35 de conducatori auto, de aproape 5 ori mai putin decât numarul de autorizatii.

Taximetristii independenti se declara sufocati de firmele care au in trafic taxiuri neautorizate. Din calculele acestora, peste 100 de taxiuri au circulat, numai in 2012, fara autorizatie. Narcis Dominteanu, seful asociatiei „independentilor” spune ca institutiile abilitate se prefac a nu-i vedea pe „neautorizati” si chiar intretin, cu buna stiinta, fenomenul evazionist incarnat de acestea. ITM sau Politia Locala au fost nominalizate de Dominteanu printre institutiile care, daca ar vrea, ar putea pune ordine in haosul creat pe strazile municipiului.
„Neautorizatii circula si acuma fara sa fi depus cerere, pe 2012, pentru emiterea autorizatiei de catre Primarie. Au fost tolerati sa fie, in continuare, pe strada. Politia Locala n-are nicio treaba. Merg pe barba lor, fara nicio aprobare de nicaieri. S-au mai facut controale, s-a mai dat câte-o amenda, doua dar de forma”, a opinat Dominteanu.

Sefi de coloana: Transtaxi Nic si Fal Inter Trade

Cele mai multe taxiuri neautorizate apartin societatilor Transtaxi Nic si Fal Inter Trade, despre care seful „independentilor” spune ca ar fi protejate politic de municipalitatea bacauana. Din verificarile facute de asociatia condusa de Dominteanu rezulta ca Primaria Bacau a emis, in mod deliberat, un numar mai mare de autorizatii decât numarul soferilor angajati (incadrati) in cele doua societati. In 2010, de exemplu, Transtaxi Nic a avut incadrati – in medie – 35 de soferi de taxi, Primaria Bacau atribuind societatii un numar de 165 de autorizatii (!). In aceeasi situatie se afla si Fal Inter Trade, care a obtinut de la municipalitate 103 autorizatii, desi – in 2010 – a avut in medie doar 42 de angajati.
Conform evidentelor existente la Asociatia Persoanelor Fizice Autorizate in Regim de Taxi, peste 70 de autoturisme Transtaxi Nic circula, de la inceputul anului, fara autorizatie, in timp ce la Fal Inter Trade proportia “ilegalitatii” este ceva mai mica (doar 14 masini). Dominteanu recunoaste ca numarul “neautorizatilor” ar putea fi chiar mai mare, insa numarul real nu poate fi decât estimat. “Unele masini au ramas neautorizate, dar n-au mai practicat taximetrie in 2012. Au fost scoase de pe traseu”, a aratat el.

Primaria va „documenta”

Intr-o adresa remisa asociatiei taximetristilor independenti, la 23 august 2012, Primaria Bacau promite sa verifice situatia semnalata cu privire la regimul eliberarii autorizatiilor de taxi. De atunci si pâna azi, mare lucru nu s-a intâmplat.
“Referitor la aspectele semnalate privind neconcordanta intre numarul de angajati si numarul de autorizatii taxi atribuite unor transportatori autorizati vom efectua demersurile necesare la institutiile abilitate si se vor aplica masurile legale prevazute in actele normative in vigoare, dupa o documentare temeinica”, se precizeaza in adresa amintita.

ITM: „Facem controale cam odata la 3 luni”
Garda Financiara: „Daca sunt societati, e evaziune”

Conducerea ITM Bacau sustine ca taxiurile sunt verificate periodic si ca institutia a aplicat diverse sanctiuni. “Au fost mai multe controale pe zona de taximetrie. Pe zona asta sunt controale frecvente, cam o data la 3 luni se face câte un control. Au fost luate masuri, date sanctiuni, dar acum nu stiu sa va spun exact in ce au constat ele”, a declarat pentru cotidianul Desteptarea Cristian Cucuian, seful ITM.
De cealalta parte, reprezentantii Garzii Financiare au opinat ca prejudiciile sunt mai dificil de cuantificat atunci când vine vorba de taximetrie. “Daca e vorba de societati, e evaziune clar. N-ai ce sa comentezi. Singura chestiune tine de cum cuantifici prejudiciul. Faci un dosar si ajunge in instanta, iar acolo se cere prejudiciul. Un prejudiciu mic nu reprezinta un pericol, in sensul prevazut de lege. Intr-adevar, in ceea ce priveste taximetria, stabilirea prejudiciului este mai greoaie, mai dificila”, a afirmat Romeo Fratila, seful Garzii Financiare Bacau.

„Performanta”

Politia Locala a „dezechipat” 3 masini

Oficialii Politiei Locale sustin ca au competente si atributii limitate in ceea ce priveste verificarea masinilor de taxi. Potrivit afirmatiilor purtatorului de cuvânt Florin Podoleanu, oprirea masinilor in trafic este de competenta Biroului de politie rutiera din cadrul Politiei Municipiului Bacau.
Politia Locala, sustine Podoleanu, dispune insa de un echipaj specializat pe activitatea de transport in regim de taxi. Echipajul “minune” a reusit performanta de a “dezechipa” 3 masini care purtau insemne de taxi, dar n-aveau autorizatii.
“Echipajul a organizat de la inceputul anului si pâna in prezent un numar de 21 actiuni punctuale, fiind aplicate un numar de 139 sanctiuni contravenetionale in cuantum de 27.200 lei, fiind dezechipate si un numar de 3 masini care purtau insemne taxi fara a detine forme legale in acest sens”, se precizeaza intr-un raspuns remis cotidianului Desteptarea de Politia Locala Bacau.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014