8 ianuarie 2025

Madalina Vlasie „Intâi la Oxford, apoi in politica”

In Saptamâna Nationala a Voluntariatului ne-am gândit ca ar trebui sa-i cunoastem mai bine pe voluntari, acei tineri care isi folosesc o mare parte din timp pentru a face bine fara nicio recompensa. Sa afli cât efort presupune si care e motivatia lor. Unul dintre acestia e Madalina Vlasie, voluntar la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Crucea Rosie si Centrul Regional de Ecologie.

M-am mirat sa aflu ca Madalina Vlasie, eleva in clasa a X-a A la Colegiul National „Gh. Vranceanu”, face voluntariat de când era un copil: „In clasa a VII-a, sub indrumarea prof. Maria Bejenaru, am fost in Italia, la Fano, si am lucrat intr-un centru pentru copiii bolnavi de talasemie. Timp de zece zile, am facut curatenie, am asezat masa si am lucrat in gradina. Eram cazati la o mânastire.” In clasa a VIII-a si a IX-a a coordonat Consiliul Elevilor, a scris proiecte si a cautat sponsori. „E foarte important sa stii sa gestionezi timpul intre scoala, familie si activitatile de voluntariat, care sunt importante, dar nu trebuie sa duca la neglijarea scolii”, marturiseste Madalina. In clasa a IX-a a organizat campanii si colecte, incercând sa-i atraga si pe colegi. Acum, activeaza la Centrul Antidrog, Crucea Rosie si CRE. In plus, conduce organizatia Leo Alpha: „Am infiintat-o in 2012 si de atunci mergem in orfelinate si centre de zi. Ne-am dus la Centrul <<Norocelul>> pentru copiii nevazatori ca sa le citim povesti dar am fost rugati sa purtam masti si a trebuit sa improvizam alt program. Dupa o ora, am fi vrut sa ne smulgem mastile, nu mai suportam sa nu vedem, sa stam in intuneric!”



Pentru Madalina, programul unei zile arata astfel: de la 8 la 14, se afla la ore, de 14 la 18, este acasa, ia masa si isi face temele, de la 18 merge la pregatire, iar dupa, de la 20 la 23 si peste continua temele, apoi cauta informatii privind proiecte si parteneriate posibile. Când nu are pregatire, se duce in centre.

„Binele facut se intoarce!”

Interesul Madalinei pentru ceea ce se intâmpla cu oamenii care traiesc in acelasi oras, in aceeasi tara, in aceeasi lume are radacini in familie. Sora sa, Andreea, acum studenta la Psihologie, a fost, de asemenea, voluntar. „Si parintii mei m-au invatat, de mica, sa donez haine, jucarii, sa-i ajut pe ceilalti. Sunt convinsa ca binele facut se intoarce!” Prieteni? Are, desigur, sunt voluntarii, colegii sai! Distractii? Socializeaza cu voluntarii, cu ei isi petrece timpul liber „in mod foarte placut, oricum, in Bacau, cei de 15, 16, 17 ani nu au unde iesi!” Beneficiile voluntariatului sunt numeroase sustine adolescenta: „In primul rând, ii ajuti pe ceilalti. Apoi, inveti sa scrii un proiect si sa obtii sponsorizari, sa-ti gestionezi timpul, scapi de frica de a vorbi in public, inveti sa ai propriile valori, cunosti multe persoane si ai conexiuni importante, care te pot ajuta, iar ca membru al <<Leo>>, mergi in tabere in strainatate, cu costuri mici si in conditii foarte bune. Beneficiile sunt, in mod clar, mai numeroase decât sacrificiile, dar multi nu le vad.” Si mai e ceva: daca vrei sa inveti „afara”, voluntariatul chiar conteaza. Viitorul e trasat deja: crede ca are energie si vointa sa slujeasca Binele, deci va intra in politica. Concluzia mea o face sa zâmbeasca: „Intâi la Oxford, apoi in politica. Vreau sa fiu bine pregatita si pentru asta trebuie sa urmez Facultatea de politica, economie si filozofie, cu accent pe politica si economie!”

„Colegilor care nu fac voluntariat le-as spune sa incerce pentru ca nu au nimic de pierdut. Incetul cu incetul, le va placea atât de mult incât nu vor putea renunta. In plus, voluntariatul te ajuta sa-ti descoperi vocatia si sa alegi cariera potrivita.” – Madalina Vlasie, voluntar



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img