16 ianuarie 2025

Zeci de pomi, tăiați de la rădăcină de angajații unei firme plătite să cosmetizeze pomii din vecinătatea liniilor de înaltă tensiune. „Drujbarii” sunt acuzați că au intrat abuziv pe proprietățile oamenilor și le-au hăcuit micile „livezi”.

„Măcel” forestier, la Dealu Morii

Mai mulți săteni din comuna Dealu Morii s-au trezit, ziua în amiaza mare, că le-au fost tăiați pomii fructiferi din grădinile personale. Oamenii se plâng că, în lipsa lor, niște necunoscuți au pătruns pe proprietățile acestora și au tăiat, de la rădăcină, o parte din pomii fructiferi din grădini.

Revoltați, gospodarii au dat fuga la autoritățile locale pentru a afla detalii. De la ele au aflat că, în zonă, se află o echipă de muncitori angajați de o firmă care presta servicii pentru furnizorul de energie electrică. Aceștia erau plătiți să cosmetizeze pomii care se aflau în imediata vecinătate a liniilor de înaltă tensiune.



Am plecat după pâine, la Centru, și când m-am întors, cam după o oră, am găsit poarta deschisă. Am auzit un zgomot de drujbă, în grădina din spatele casei. Acolo, am găsit doi necunoscuți care, cu o drujbă, apucaseră să-mi taie jumătate dintre cireși, cu tot cu fructe. Când i-am întrebat pe unde au intrat și ce caută în grădina mea, ei mi-au zis că pe poartă, sunt de la o firmă care trebuie să facă curat sub liniile de tensiune și pot face ce doresc ei, sunt autorizați. Degeaba le-am spus că e, totuși, o proprietate privată și că trebuia să anunțe că vin. Înțeleg că e nevoie să facă curățenie în apropierea liniilor electrice, dar măcar să fi cerut acceptul nostru”, ne-a declarat Cornel Suvac (foto), un sătean din Dealu Morii.

Cu drujba, prin comună

Petiționarul mai susține că angajații firmei l-au amenințat că-l taie cu drujba și, după ce a reușit să-i alunge de pe proprietate, a observat că „meseriașii” cu drujbele îi tăiase și merii din mica livadă care, spune săteanul „ar fi putut hrăni jumătate de sat, la câte mere aveau”. În plus, pomii retezați de drujbe i-au distrus și parte din plantația de zmeură pe care o avea în grădină.

Cornel Suvac nu e singurul păgubit de oamenii cu drujbe, și altor săteni fiindu-le retezați, de la sol, cireși, nuci și alți pomi fructiferi. „Au mai fost firme, și înainte, care au tăiat crengile copacilor, dar ne anunțau, obțineau autorizație de la primărie, acceptul nostru. Ne înțelegeam cam cât trebuie luat din coroană, dar nu ca acum, tot pomul, de la rădăcină. Stâlpii au 12-13 metri înălțime, deci aveau spațiu de cel puțin 6-8 metri, de la pom până la fire. Or, ăștia nu s-au mai complicat și au tăiat de tot copacii”, spun sătenii.

Justiția va face dreptate

În mod evident, păgubiții au făcut plângere la poliție, pentru a se putea îndrepta, ulterior, spre instanța de judecată, singura autoritate care ar putea să facă lumină în acest caz. Sătenii se tem, însă, că oamenii legii „vor trece de partea «drujbarilor», din moment ce polițiștii locali au spus că ei n-au văzut niciun pom doborât la pământ”.

Cert este că firma cu pricina, cu sediul în Ploiești, nu a respectat anumiți pași pe care trebuia să-i facă până să se apuce de cosmetizat zona de înaltă tensiune, intrând abuziv pe domeniile privaților. Lucru confirmat și de edilul din localitate, care a anunțat că a primit mai multe sesizări, inclusiv din partea unui cetățean din partea locului, dar care locuiește la București. Acesta deține o proprietate într-un alt sat – Banca și, la fel ca în cazurile de mai sus, i-au fost tăiați de tot câțiva nuci.

Problema este că firma aceasta nu a înștiințat nici când începe lucrările, nici când le termină. Au anunțat, prin luna mai, că vor veni, dar nu ne-au notificat zilnic, să știe lumea exact când o să vină să toaleteze copacii de pe proprietățile lor. Cred că au cam abuzat de prevederile Legii energiei și de statutul pe care-L oferă, intrând pe proprietățile oamenilor, fără a-i înștiința. Nu e normal. Ar fi trebuit să le facă notificare, chiar scrisă, fiecărui cetățean, anunțând că, în ziua cutare, la ora cutare, urmează să se întâmple ceva pe proprietate sa”, a precizat și Gabriel Savin, primarul din Dealu Morii.

Acuzații reciproce

La poliția din comună, există mai multe plângeri, atât din partea sătenilor păgubiți, cât și a firmei care a executat defrișările.

„În cazul domnului Suvac, e puțin mai complicat, pentru că acolo a fost un mic incident. Angajații firmei care au făcut «toaletarea» vegetației pretind că păgubitul nu mai vrea să le returneze o drujbă care ar fi rămas acolo sau ar fi fost oprită de cetățean, nu se știe exact. Poliția, probabil, va deschide un dosar și va încerca să dezlege misterul. Oricum, e discutabil, vizavi de cum își fac ei treaba, în baza protocolului cu Eon (Delgaz Grid n.r.), respectiv că toaletarea să fie la 5 metri, la 4 metri distanță față de liniile electrice”, mai spune edilul din Dealu Morii.

Cornel Suvac, însă, susține că, dimpotrivă, angajații firmei împricinate i-au furat două stații de emisie-recepție pe care le lăsase pe masa din curte. Dincolo de aceste acuzații, reținem că, potrivit Legii Energiei, distanța minimă de siguranță, de apropiere, între liniile electrice aeriene (LEA) și partea superioară a coronamentului arborilor trebuie să fie între 3 și 8 metri, în funcție de tesiunea care trece prin respectivele cabluri.

Se investighează cazul

Am reușit să obținem, cu greu, și părerea furnizorului de energie electrică care operează în zonă.

Am demarat o investigație internă, în care este implicată și firma prestatoare de servicii, pentru a stabili  modul în care aceasta a respectat clauzele din contract, în special cele legate de obținerea tuturor acordurilor și avizelor necesare pentru executarea lucrărilor. Ne cerem scuze consumatorilor pentru această situaţie și îi asigurăm că acest mod de lucru nu este unul caracteristic activității companiei noastre”, au arătat reprezentanții Delgaz Grid.

Aceștia au subliniat că legislația în domeniu obligă furnziorul de energie să asigure o zonă de protecție pentru reţelele electrice aeriene, prezenţa vegetaţiei reprezentând „una dintre cauzele avariilor (mai ales în condiţii meteo deosebite)”.

„O mare parte a avariilor înregistrate în ultima săptămână în contextul furtunilor puternice din zona Moldovei a fost cauzată de căderea copacilor peste rețelele electrice aeriene, ceea ce a provocat ruperi de stâlpi, conductoare și distrugerea de echipamente. Pentre evitarea unor astfel de incidente, executăm periodic lucrări de toaletare/defrișare în vecinătatea rețelelor, astfel încât să fie asigurată o distanță minimă între liniile electrice aeriene și vegetație”, se mai arată în răspunsul celor de la Delgaz Grid.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img