Puncte de prim-ajutor, inexistente sau necunoscute
Centrele de prim-ajutor in caz de canicula functioneaza pe sarite in municipiul Bacau. In unele dintre acestea nu se gaseste nici strop de apa. Chiar si acolo unde punctele de prim-ajutor au fost organizate, in lipsa unor afise vizibile de semnalizare a lor populatia trece pe langa ele fara a sti ca aici se poate primi apa sau un scaun pentru a sta la umbra. In ultimele zile, Serviciul de Ambulanta a inregistrat o crestere a solicitarilor din cauza caldurii. Totusi, fata de anii trecuti, bacauanii par mai grijulii cu sanatatea lor.
Punctele de prim-ajutor, stabilite prin decizie a Consiliului Local Bacau, nu sunt de prea mare folos bacauanilor. Unele dintre acestea nu au nimic amenajat pentru a veni in ajutorul trecatorilor afectati de canicula. Pe de alta parte, chiar si acolo unde s-a amenjat ceva, locatia nu este semnalata prin afise vizibile si trece neobservata. La Serviciul Public de Asistenta Sociala, de pe strada Stefan cel Mare, de exemplu, gardianul de serviciu ne-a declarat ca punctul de prim-ajutor a functionat pana duminica. Nu stie nimeni daca se va mai primi de la Primaria Bacau apa care sa fie distribuita celor care solicita ajutor. La Cinematograful Central, un alt punct anti-canicula, primul hol este gol, iar in urmatorul nu se poate intra deoarece usa are un lacat mare si un afis care anunta concediu de odihna. Nici urma de apa la bidoane pentru trecatorii insetati! In sediul Casei de Asigurari de Sanatate Bacau exista amenajat un punct de distribuire a apei. Ni s-a spus ca doar 3-4 persoane au solicitat ieri apa pentru a se racori. O explicatie a adresabilitatii scazute ar putea fi faptul ca acest punct este semnalizat prin afisaj pe usa, nu pe trotuar. Tot este mai bine decat nimic, asa cum s-a procedat la celelalte puncte din oras.
Fara asistenti
In anii trecuti, Directia de Sanatate Publica asigura si asistenta medicala in punctele anti-canicula. Prin rotatie, asistenti medicali din cabinetele medicale scolare, inarmati cu tensiometre si alte aparate medicale uzuale, monitorizau starea de sanatate a persoanelor care se adresau acestor puncte de prim-ajutor. “Organizarea asistentei medicale in aceste locatii este apanajul administratiilor locale, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP. Primariile au preluat anul trecut cabinetele de medicina scolara, ceea ce inseamna ca noi nu mai putem detasa asistenti in punctele de prim-ajutor.” Ministerul Sanatatii a cerut in schimb DSP sa urmareasca felul in care spitalele si serviciile de ambulanta sunt pregatite pentru a acorda asistenta medicala in conditiile temperaturilor caniculare. Cazurile medicale in care se considera ca un factor determinant al deteriorarii starii de sanatate a pacientului a fost caldura sunt raportate la Ministerul Sanatatii. “In week-end ne-au crescut solicitarile cu 10-15%, ne-a declarat dr. Sorin Enescu, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Bacau. Ne asteptam la mai mult, dar am observat ca bacauanii au devenit mai grijulii cu sanatatea lor si se protejeaza de caldura mai bine decat in verile trecute. Chiar si asa, sambata au fost 7 cazuri de lipotimie, duminica 11, iar astazi (ieri – n.r.), am fost solicitati sa intervenim in cazul unei paciente careia i s-a facut rau in zona Pietei Centrale.” Medicii recomanda populatiei sa evite expunerea la soare in intervalul orar 11-17, iar daca nu se poate altfel, sa se protejeze cu haine din fibre naturale si palarii de soare. Consumul de apa trebuie sa fie intre 2 si 3 litri pe zi.
Punctele de prim-ajutor stabilite de administratia locala:
– Serviciul Public de Asistenta Sociala, strada Stefan cel Mare
– Cinematograful Central
– Primaria Bacau
– Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate
– Biserica “Sf. Nicolae”
– Biserica “Sf. Dumitru”
Doina Mincu