28 decembrie 2024

Luna nuntilor


Avalansa de casatorii in august

August pare a fi luna preferata de cuplurile care vor sa-si uneasca destinele si sa organizeze petrecerea de nunta. La Starea Civila, numarul cununiilor a depasit cu mult normele, restaurantele abia mai fac fata solicitarilor, iar muzicantii isi freaca mainile a profit. „Luna august este luna nuntilor”, o spun toti.

„Chiar daca e criza, chiar daca nu sunt bani, viata trebuie sa mearga mai departe”. Asa isi spun tinerii din Bacau, care nu au ezitat in aceasta perioada fierbinte sa spuna „da” in fata ofiterului de stare civila si apoi sa petreaca la nunta cea mare. Confirma acest fapt numarul mare de casatorii inregistrate la Starea Civila, freamatul din restaurante, care se intrec in a organiza pertreceri de vis pentru tinerii insuratei, vanzarile record de flori, agendele pline ale muzicantilor. Este luna august, luna nuntilor pentru Bacau.



Avalansa de cununii

Chiar daca au fost doua saptamani de post (pentru tinerii ortodocsi), la Starea Civila din Bacau cununiile s-au oficiat aproape zilnic. „Numai sambata, 13 august, am oficiat 13 cununii, iar duminica, alte 4. E luna plina. Saptamana viitoare avem 74 de cununii. Toata luna a fost agitatie mare. Putem spune ca va fi o medie de 100 de casatorii pe saptamana, in aceste doua saptamani cate mai sunt din august. Asta in conditiile in care lunile trecute aveam maxim 20”, ne-a declarat, intre doua cununii, Ana Sasu, director.

Restaurante pline

Se spune ca nunta e unul dintre cele mai importante momente din viata fiecarui tanar, dar si a fiecarui parinte. De aceea, totul este pregatit minutios, pretentiile sunt foarte mari, nimeni nu se mai uita la bani. „E sezon plin. De anul trecut s-au facut rezervarile si deja avem ocupata luna august si pentru anul viitor. Au mai fost nunti si in iulie si in iunie, dar intr-adevar, in august e cel mai plin. Mirii nu se mai uita la bani. Vor ce e bun si frumos pentru evenimentul lor”, ne-a declarat Cristian Gavril, administratorul unui restaurant din Bacau, care va „gazdui” si nunta a doua cupluri venite din Italia. „Sunt tot bacauani, dar care lucreaza peste hotare. Au rezervat restaurantul din timp si au tinut neaparat sa-si faca nunta in Bacau. Nu vor ceva special, ci mancare traditionala”, a explicat.

Nunta in concediul parintilor

De altfel, acesta poate fi si motivul pentru care luna august este atat de aglomerata in nunti. Sunt tineri care lucreaza „afara” si vin in tara in aceasta perioada, dar si alte cupluri care aleg luna august pentru „a avea nuntasi la nunta”. „Parintii, neamurile, lucreaza cu totii in Spania. Ne dorim foarte mult ca si ei sa ne fie alaturi in aceste momente unice pentru noi si de aceea am decis sa facem nunta, vara si in august. E luna cand «afara» nu se lucreaza, toata lumea stie asta. Mai aveam de ales perioada Sarbatorilor de iarna, dar am preferat vara, ca e mai frumos”, ne-au precizat Magda si Dumitru Suceveanu, doi tineri care isi vor uni destinele sambata viitoare.

Zile pline pentru muzicantii bacauani

Si pentru ca este luna nuntilor, nici mu­zicantii nu se lasa mai prejos. Vin cu oferte atractive pentru miri, cu muzica de petrecere, cu entertainment. „E full programul nostru acum. Mai ales dupa postul Sf. Maria. Eu merg pe programari. Sunt programari facute de anul trecut sau de la Targu de nunti, din februarie. Chiar am fost nevoit sa refuz cinci perechi, ca nu mai faceam fata. Nuntile se fac in mod special sambata si duminica, dar am avut si vineri. Am programari deja si pentru 2012”, ne-a spus un Dj cunoscut din Bacau. Preturile pentru muzica variaza intre 300 si 500 de euro (in cazul Dj-ilor) si intre 1.500 si 3.500 de euro (in cazul formatiilor). In concluzie, vara, in special luna august, a castigat detasat titlul de „sezonul nuntilor”. Tocmai de aceea peste tot e aglomeratie, aglomeratie, aglomeratie.

Cei care vor sa se casatoreasca cu acte-n regula trebuie sa depuna la Starea Civila, cu 14 zile calendaristice inaintea datei casatoriei, un dosar cu documentele de identitate (in original si in copie), certificatele de nastere (in original si in copie), actele medicale (certificatele me­dicale prenuptiale – eliberate de medicul de familie). Este obligatoriu ca unul dintre miri sa aiba domiciliul in Bacau.

Taxe de casatorie:
– taxa oficiere casatorii la Starea Civila – 100 lei sambata si 500 lei la Biserica
– intre 150 si 300 lei taxa oficiere cununie religioasa
– in cursul saptamanii nu se percep taxe la Starea Civila
– duminica nu se oficiaza casatorii

Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img