Desi in februarie, firesc, au fost mai putine zile lucratoare, contrar asteptarilor, in aceasta luna s-a inregistrat un trist record in ceea ce priveste numarul accidentelor de munca. Astfel, luna trecuta s-au petrecut nu mai putin de 9 asemenea nefericite evenimente, din care 2 s-au soldat cu decesul victimei.
Si tot in februarie s-a produs un accident colectiv la Amurco, in urma caruia 3 salariati ai acestei societati comerciale au ajuns la spital. Un astfel de incident nu s-a mai intâmplat de ani de zile. Acest lucru si numarul mare de accidente de luna trecuta, comunicate de catre angajatori Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau, sunt in masura sa ingrijoreze. Cu atât mai mult cu cât anul trecut s-a inregistrat o scadere semnificativa a acestora fata de 2012, respectiv de la 77 la 54, din care 7 au fost mortale.
Situatia de luna trecuta i-a determinat pe inspectorii ITM Bacau sa-si intensifice controalele la agentii economici si sa sanctioneze si mai dur orice abatere de la normele de sanatate si securitate in munca (SSM). Drept urmare, luna trecuta aproape 20 la suta dintre angjatorii verificati din acest punct de vedere au fost depistati cu nereguli si amendati. Practic, 40 de agenti economici din cei 218 supusi controlului au fost prinsi pe picior gresit.
Unii nu au realizat masurile dispuse de catre inspectorii ITM la controlul anterior ori nu i-au instruit corespunzator pe angajatii lor cu normele SSM. Altii nu s-au preocupat ca salariatii lor sa beneficieze de controlul medical periodic, nu le-au asigurat acestora echipamentul de lucru adecvat sau nu au intocmit planul de prevenire si protectie impotriva accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Toti au fost sanctionati contraventional, valoarea totala a amenzilor date ridicându-se la 270.500 lei. In 2013, pe parcursul intregului an, au fost depistati 182 angajatori care au incalcat normele SSM, ei contribuind la bugetul statului cu 1.441.100 lei.