Imi aduc aminte cu mare placere de vremea când eram elev. E o nostalgie pe care multi dintre noi o mai pastram vie in minte si care, de fiecare data, revine cu aceeasi intensitate de emotii aproape coplesitoare.
La inceputul fiecarui an scolar, ma intâmpina mirosul acela de nou, prezent in toate, de la manualele pe care le primeam inca din prima zi (musai imbracate cu invelitori nou-noute), parchetul proaspat dat cu Palux ori peretii abia varuiti, pâna la colegele (mai ales ele) cu uniformele scrobite, calcate la perfectie, purtând mândre coditele impletite si bentite albe sau profesorii aranjati la patru ace si mirosind discret a colonie fina.
Lumea radia de bucurie, de multumire, acea multumire a unui alt inceput. Din pacate, acum nu mai regasesc acea lumina pe fetele celor care pasesc din nou pe holurile scolilor de pe oriunde. Caci manualele nu mai sunt noi, ca altadata, nici gratuite si, parca, nici dascalii nu mai imprastie acea vioiciune.
Nici n-au cum sa se comporte asa, in conditiile in care salariile au ramas la un nivel mizerabil, demn de secolul trecut. Bunaoara, un debutant in aceasta profesie este „gratulat” de ministerul de resort cu un rusinos si degradant salariu de 800 de lei, mai mic si decât al unei onorabile femeie de serviciu, daca e sa fac o comparatie de bun simt. Prin urmare, absolventii de Litere sau altii care, dupa un timp, au aspirat la o cariera in invatamânt, s-au orientat catre altceva, mult mai promitator si, evident, mai bine platit, care macar sa-ti asigure un trai decent.
Mi-e teama ca noul an scolar, cel mai probabil, va debuta in aceeasi nuanta gri, cu scoli aratând ca dupa o revolutie si clase din care vor lipsi si acum dotarile minime necesare derularii actului didactic. Insa, cel mai grav, va fi un inceput de an fara profesori, eventual cu suplinitori care, sa-mi fie iertat, nu au tocmai calificarea unui dascal licentiat.
Si-apoi te mai miri de ce, in fiecare an, se inregistreaza atâtea esecuri la examenele de Bac, de ce mai vezi câte un profesor arestat de procurorii anticorutie pentru ca au pretins nu stiu ce spert de la un elev sau de ce…
Pentru ca…de aia. Fiindca, cinstit si lautareste ar fi fost sa se rezolve din start problema, motivând profesorii cu salarii pe masura pregatirii si a contributiei pe care o au la educarea natiei române.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.