27 noiembrie 2024

Lumea muzicii

Săptâmâna trecută, la Sala Ateneu răsunau sonuri din opera Evgheni Oneghin și Variaținile Rococo pentru violoncel și orchestră. Astăzi, pianista din Ucraina Olga Zdorenko, va interpreta cu expresivitate și virtuozitate, cel mai cunoscut opus al lui Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră. Această lucrare a fost scrisă pe când compozitorul locuia la Moscova, mai exact în anul 1875. Lucrarea a avut, are și va avea întotdeauna mare succes la public, imnul monumental de final aducând pacea pe care o așteptăm.

În partea I a acestui concert, compozitorul folosește și transfigurează cântece populare pe care le auzise la Kamenka, în Ucraina, la niște cerșetori orbi. Mă gândesc la cuvintele lui Ceaikovski: „Nu pot să scriu muzică cu dragoste şi entuziasm pentru niciun fel de subiect, oricât ar fi el de interesant şi spectaculos, dacă personajele nu-mi câştigă simpatia, dacă nu mi-e milă de ele, aşa cum iubesc şi compătimesc oamenii adevăraţi. Îmi doresc din tot sufletul ca muzica mea să devină cunoscută şi ca din ce în ce mai mulţi oameni să o îndrăgească, găsind în ea consolare şi sprijin”.



În La Stampa, Mariangela Petruzzelli remarcă magia interpretărilor create de Olga Zdorenko și Lorenzo Tozzi, în Il tempo, pune accent pe rafinamentul pianistei. Mama Olgăi este pianistă, tatăl, dirijor al orchestrei simfonice din Kiev. A început studiul pianului la 4 ani, la 15 ani a debutat cu Concertul nr. 2 de Rahmaninov și la doar 17 ani a interpretat dificilele pagini ale Concertului nr.3, din creația aceluiași compozitor. Câștigă prestigiosul concurs Tinere talente ale URSS și este adminsă la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, unde studiază cu Eugeniyi Malinin, asistentul legendarului Neuhaus. În 1991 debutează la Berlin cu Concertul în re minor de W.A. Mozart.

A studiat și la Academia de Muzică din Santa Cecilia și este titulară a catedrei de pian la Conservatorul Gesualdo da Venosa din Potenza. Olga a obținut numeroase premii în Italia: “Carlo Zecchi”, ”Sanremo Classico”, ”Premio Sulmona”, “Walter Massaza”, premiul special O.Messiaen, este invitată în jurii ale concursurilor internaționale – în Franța, Austria, Germania, Elveția, Grecia, Spania, Belgia, Australia – colaborează cu Pavel Berman și Rodolfo Bonacci în recitaluri camerale și este director artistic al Asociației muzicale “Angelica Costantiniana” (Roma). Susține concerte cu orchestra în importante centre muzicale ale Europei și înregistrează CD – uri pentru Brilliant Classics, Diapason, Movie Sound. Este decorată de președintele Republicii Italiene cu medalia de argint și din 2015 este Cavaler de Malta.

Născut în 1955 într-o familie de muzicieni, Theo Wolters – dirijorul serii – a studiat la început trompeta şi a absolvit Conservatorul din Maastricht, colaborând ulterior cu orchestre importante din Germania şi cu Orchestra Regală Concertgebouw (Amsterdam). A luat lecţii de dirijat cu Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi, iar din 1998 desfăşoară o consistentă activitate în calitate de dirijor al multor orchestre din Europa, între care se numără şi Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, Orchestra de Cameră Concertgebouw etc.
Între 2004 şi 2012, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons, ceea ce i-a dat ocazia de a-şi perfecţiona la cel mai înalt nivel tehnica dirijorală. În 2008 l-a înlocuit pe acesta în două concerte, dirijând simfonia Turangalila de Messiaens şi fiind foarte bine primit de presă şi de public. Din 2010, Theo Wolters a fost dirijor şef al Orchestrei Filarmonice din Sibiu şi dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii din Cluj-Napoca și este cotat ca unul dintre cei mai importanți șefi de orchestră ai momentului.

Simfonicul serii se încheie la Filamonica Mihail Jora cu o altă capodoperă a muzicii universale, Simfonia a IX-a, op.95, „Din Lumea Nouă” de Antonín Leopold Dvořák.

Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014