23 decembrie 2024

Luați un aperitiv!

Toamna se numără nu numai bobocii, bogăția ei vădindu-se și în alte roade. E și sezonul multor festivaluri teatrale, cât și a târgurilor de carte și a premiilor literare. La numărătoarea cu premiile, am avut un prilej de bucurie anul acesta, când mai tinerii mei confrați de la revista „Ateneu”, Adrian Jicu, Violeta Savu și Marius Manta au primit importante distincții literare, iar acum, lui Dan Perșa i-a intrat în librării cel de-al unsprezecilea roman, „Bestiarro”, apărut la prestigioasa editură Humanitas.

Apariție considerată, pe bună dreptate, un adevărat eveniment, despre care deja se vorbește mult în lumea literară. Scriitori și critici foarte cunoscuți au pus în dezbatere romanul, exprimând interesante puncte de vedere, în emisiuni de televiziune și pe Zoom. Am să trec în revistă câteva dintre cele mai pertinente observații despre carte și valoarea ei de excepție, și am să încep cu Andreea Răsuceanu, care recomandă astfel „Bestiarro”, pe coperta a patra a cărții: „Un roman satiric ca o epopee răsturnată , în care se aud hohotele de râs sardonic ale celor mai cruzi dintre zei, dar pogoară uneori și îndurarea lor mângâietoare. „Bestiarro” propune în primul rând o imagine a vieții politic-administrative românești, fixată în rama bestiarului, în manieră postmodernă.



Este, în același timp, o poveste despre corupție, un catalog al slăbiciunilor omenești alcătuit cu detașare ironică și umor nebun”. Radu Vancu, Angelo Mitchievici, Adrian Jicu au relevat și ei originalitatea și punctele forte ale romanului, făcând trimiteri și la alte celebre opere literare, românești și universale, găsind fecunde corespondențe, filiații. S-a vorbit despre un roman cu cheie, în spiritul istoriei ieroglifice, de apetitul pentru satiră, pentru portretizarea caricaturală a personajelor, în descendență caragialeană, despre un discurs narativ captivant, cu mare lipici la cititor. Despre stilul savuros al lui Dan Perșa a vorbit și alt comentator, Radu Paraschivescu, el însuși un prozator cu un special simț al umorului, observator sagace al moravurilor și al năravurilor, al metehnelor omenești. „Dan Perșa semnează un reușit roman al tranziției”, a spus el, cu resorturi mitologice, cu un alert decupaj contemporan, folosindu-se de mijloacele umorului, care curge năvalnic din pagini, „cu spumă, cu șampanie”, confiscând total cititorul.
Da, este o mare izbândă a prozatorului băcăuan această nouă carte, asta amintindu-mi de un amuzant titlu al unui articol din anii trecuți, care semnala apariția unui roman al său: „Dan Perșa lovește din nou!”

Voi încheia chiar cu spusele autorului, pentru a reveni altă dată asupra acestui roman excepțional. „Este un fel de justiție poetică”, a mărturisit Dan despre cartea pe care a scris-o „fără ranchiună, cu detașare”. Chiar s-a amuzat în timpul scrierii acestei complexe narațiuni, multistratificate, în care eu percep un simț gogolian al „fantasticului banalității”.
„Bestiarro” se deschide cu un „Aperitiv”(tras dușcă de-un personaj cherchelit), care conține unele precizări ale autorului, care ne dă câteva posibile chei de lectură. De unde și titlul tabletei mele de astăzi, sperând ca aperitivul să vă deschidă pofta de a „consuma” acest roman, degustându-i sevele. Vă garantez că papilele dumneavoastră gustative, de gurmeți chiar, adică rafinați cunoscători ale bunătăților de soi, vor fi pe deplin satisfăcute.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img