Apreciata artistă Loredana Groza, cântăreață și actriță, s-a născut la 10 iunie 1970, la Onești, județul Bacău. A început să cânte de la o vârstă fragedă, continuând apoi pe tot parcursul școlii primare și al liceului. A studiat vioara timp de 8 ani și a urmat cursuri de balet.
14 ani a participat la o preselecție televizată la concursul ”Cântarea României”, în Focșani, unde a fost remarcată de realizatorul tv Dumitru Moroșanu și de compozitorul Jolt Kerestely, care au chemat-o la București pentru a participa la concursul ”Steaua fără nume” (al cărui trofeu l-a și câștigat), chiar dacă nu avea încă vârsta minimă prevăzută în regulament.
La 16 ani, în 1986, a participat pentru prima oară la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, unde a câștigat Marele Premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: ”Mă întreb ce să fac?”, de Marius Țeicu și ”Despre dragoste”, de Dan Beizadea. În următoarea perioadă, Marius Țeicu i-a încredințat spre interpretare melodiile ”Când iubești”, ”Să nu-mi spui bun rămas”, ”Nu pot trăi fără dor”, ”Cine crede în iubire?”, toate devenind șlagăre de succes.
La concursul ”Melodii ’86” a participat cu piesele ”Mă întreb ce să fac?” și ”Despre dragoste”. În acest an, Loredana a lansat șlagărele: ”Alege drumul” (Dani Constantin), ”Pentru iubirea ta” și ”De n-ar fi iubirile” (Jolt Kerestely).
Seria turneelor în afara țării a început în 1987, în Israel, unde a avut peste 20 de concerte. La a II-a ediție a Concursului bianual de Muzică de dans pentru tineret de la Costinești, unde a participat cu piesa ”Nu pot să cred” (Alexandru Simu), a fost remarcată de compozitorul Adrian Enescu, care i-a încredințat piesa ”O inimă de 16 ani”, devenind în scurt timp un șlagăr de mare succes. Pentru această piesă a fost realizat și primul videoclip din cariera Loredanei.
”Îți citesc în ochi”, ”Măcar o clipă”, ”Tu și eu” și ”Să-ți spun adio”, compuse tot de Adrian Enescu, sunt alte patru mari șlagăre ale Loredanei lansate în 1987. În același an, a înregistrat, împreună cu Dida Drăgan, Aura Urziceanu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu, Cornel Fugaru, Marina Florea și alți interpreți, melodia ”Voi, oameni de mâine” (muzica Anton Șuteu).
Compozitorul Adrian Enescu i-a propus Loredanei realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu. Așa a apărut albumul ”Bună seara, iubito!”, înregistrat în 1987 și apărut în 1988 la Electrecord. Albumul s-a vândut într-un tiraj uriaș pentru acele timpuri — peste 1 milion de exemplare.
În același an, Loredana a efectuat turnee în Germania, Bulgaria, Polonia și a participat la Festivalul de la Mamaia ’88, obținând premiul la secțiunea creație. Artista a fost prezentă pe albumul lui Mihai Pocorschi cu piesa ”Pentru voi” (muzică și text Mihai Pocorschi), cântată cu Mihai Pocorschi, Doina Matei, Ioan Luchian Mihalea și Grupul Song.
Anul 1989 este încă un an de succes pentru Loredana, care lansează noi piese compuse de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu — ”Un buchet de trandafiri”, ”Zăpada palmei tale”, ”Iubirea, cartea mea de oftat”, ”Scrisoare simplă”. A efectuat turnee în Germania și Coreea de Nord. În Germania, a concertat o săptămână, la un Festival de muzică etno, unde a interpretat și cântece tradiționale românești, ceea ce l-a determinat pe Adrian Enescu să facă prelucrări de muzică lăutărească, prima dintre ele fiind ”Cip-cirip”, care s-a bucurat de succes în Germania.
La începutul lunii decembrie 1989 a apărut al doilea album al Loredanei, în colaborare cu Adrian Enescu și Lucian Avramescu — ”Un buchet de trandafiri”.
Până în 1990, a imprimat zeci de piese aparținând unor compozitori de renume precum: Marius Țeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ș.a.
Cunoaște un succes deosebit cu piesa ”Bună seara, iubite!”, o compoziție a lui Adrian Enescu, care a dat și titlul primului album al Loredanei Groza, apărut în 1988. A avut lungi turnee în țară și în străinătate, mai ales în Italia, și a cântat alături de Rita Pavone și Tedi Reno.
În 1992 a obținut locul I la secțiunea șlagăre a Festivalului de la Mamaia, cu piesa ”Ce va fi iubirea mea” a lui Marius Țeicu.
u trupa Direcția 5 realizează mai multe albume, dintre care ”Atitudine” (1994) și ”Tomilio” (1996, Discul de Aur decernat de Electrecord). Multe dintre piesele de pe albumul ”Atitudine” se bucură de succes — ”Lili și puștiul”, ”O fată singură-n noapte”, ”Nu adio”, ”Exit-stage”, ”Iar”. Loredana a început să se implice din ce în ce mai mult în partea de creație a pieselor și a textelor, versurile albumului ”Atitudine” purtând semnătura Loredanei.
În 1995, a susținut, alături de Direcția 5, concerte live în toată țara. Împreună au participat la Festivalul de la Mamaia cu ”O fată singură-n noapte”, care obține Premiul la secțiunea șlagăre. În același an, a lansat un nou album în colaborare cu Direcția 5: ”Născută toamna”, urmat de un alt turneu prin țară.
Anul 1998 a fost cel în care Loredana a lansat maxi-single-ul ”Lumea e a mea”, înregistrat cu B.U.G. Mafia, piesa care dă titlul acestui maxi-single având un succes fantastic. Anul 1999 aduce un nou album, care va însemna pentru Loredana un nou succes: ”Aromaroma”, la care a lucrat cu Marijuana, Sișu și Puya. Pe 10 iunie, cu prilejul lansării albumului ”Aromaroma” (care a avut loc de ziua ei de naștere), Loredana a susținut concertul ICoTOPIAti. Ea a câștigat Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din
România și al criticilor muzicali. În 2000, Loredana a colaborat cu formația Șuie Paparude, fiind invitată să cânte două piese de pe albumul ”Urban”.
În același an, Loredana a reluat colaborarea cu Adrian Enescu, care semnează partea de creație a noului album al Loredanei, ”Diva Inamorata”. Albumul conține patru cântece noi (care sunt redate folosind teme muzicale clasice: opera ”Turandot” de Puccini, Simfonia a 9-a de Dvorjak, ”Lacul lebedelor” al lui Ceaikovski și lucrarea ”Variațiuni pe o temă de Paganini”, semnată de Rahmaninov) și câteva remix-uri ale unor șlagăre mai vechi ale Loredanei, inclusiv ”Bună seara, iubito!”
Începând din 2001, Loredana a reușit să surprindă cu fiecare nou album, la mare parte din ele colaborând cu ”Banda Agurida” — ”Agurida” (2001), ”Zaraza, vânzătoarea de plăceri” (2002), ”Fata cu șosete de diamant” (2003), ”Zig Zagga Extravaganza” (2004) — Premiul Radio România pentru cel mai bun album, ”Jamparalele” ( 2006) — Discul de Aur, ”My Love” (2007), ”Made in Romanie” (2007), ”Nana nanino” (2007), ”Șatra în apus” (2007), ”Tzuki” (2008), ”Sundance” (2009), ”Iubi Land” (2010), ”Apa” (2012).
Loredana a susținut în vara lui 2006 un concert la Londra, dar și în cluburile din Ibiza. La Hippodromme Park, în inima Londrei, a incendiat atmosfera, alături de o celebră trupă britanică lansată în anii ’90, N-Joi. În august 2006, Loredana și N-Joi au susținut un concert transmis live în toată lumea de BBC Radio 1.
În anul 2007, Loredana cântă ca special guest star în concertul lui George Michael, susținut pe stadionul ”Lia Manoliu” din București.
A avut apariții sau roluri principale în multe filme și seriale de televiziune. A început cu un rol mic în ”Cuibul de viespi” (1987), au urmat roluri principale în ”A doua cădere a Constantinopolului” (1994) și ”Paradisul în direct” (1995). A mai avut roluri în ”Asfalt tango” (1997), ”Modigliani” (2003), ”Supraviețuitorul” (2008), ”Fire and Ice: Cronica Dragonilor” (2008), ”Minte-mă frumos” (2012).
A jucat în serialele de televiziune ”Lori, Dan și Tanti Mili” (2003), ”Daria, iubirea mea” (2006), ”Inimă de țigan” (2007-2008), ”Regina” (2008-2009), ”Aniela” (2009-2010), ”Moștenirea” (2010), pentru unele interpretând coloana sonoră.
Dintre premiile obținute de artistă de-a lungul timpului mai menționăm: Marele Premiu la Festivalul București 1991, Premiul Ballantine’s pentru cea mai bună interpretă pop și cel mai bun album — ”Tomilio” (1998), Premiul Criticilor de Muzică (1999), MTV Music Awards — Best Female Singer (2004 și 2006), Premiul Radio România pentru cel mai bun album (ianuarie 2007), Premiul Radio România pentru cea mai bună interpretă a anului 2007 (martie 2008), Premiul Radio România pentru artistul anului (martie 2008).
A susținut concerte în Germania, Israel, SUA, Canada, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franța, Turcia, Austria, Belgia, Mexic etc.
La finalul anului 2013, a lansat single-ul ”Lumea ta”, interpretat împreună cu Carla’s Dreams. În 2014, a înregistrat piesa ”Nu știu cine ești”, la care a colaborat cu Cornel Ilie (Vunk), a susținut două concerte în București, la Sala Palatului, și a efectuat turneul național ”Magic — Un turneu de Super Star”, care a cuprins 15 dintre cele mai importante orașe ale țării.
Anul 2015 a început cu un alt turneu, ”Reveria”, cu spectacole în marile orașe ale țării — București, Botoșani, Bacău, Iași, Brașov, Ploiești, Galați, Constanța, Pitești, Deva, Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Suceava.
Noul single al Loredanei, la care a colaborat cu Nadir, se numește ”Te iubesc”, iar videoclipul a fost lansat în aprilie 2015.
Artista este angrenată în proiectul ”Atelierul de voce și muzică”, un program inedit pentru copii și părinți, de inițiere în muzica vocală și în cea instrumentală.
De-a lungul anilor, Loredana s-a implicat și în activități umanitare, declarând în repetate rânduri că iubește oamenii. În anul 2011, ea a devenit voluntar al Crucii Roșii Române, iar un an mai târziu, în 2012, a fost aleasă ambasador împotriva discriminării, la Marșul Diversității. De asemenea, este susținător al Fundației Renașterea în lupta împotriva cancerului de sân.
În 1998, Loredana s-a căsătorit cu Andrei Boncea și împreună au o fiică — Elena.
AGERPRES
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.