Prefera ajutorul de somaj
De mai multa vreme, oferta de locuri de munca este aproape neschimbata. Multi someri prefera somajul unui loc de munca. Majoritatea iau o indemnizatie mai mica decat salariul minim net pe economie.
In ultima perioada oferta de locuri de munca vacante la nivelul judetului Bacau este aproape neschimbata. In fiecare saptamana posturi din aceleasi domenii de activitate sunt comunicate ca fiind neocupate. Si nu vorbim despre cele din sectorul confectiilor de imbracaminte, unde de mai multi ani oferta se mentine in jurul a 100 de locuri de munca. Surprinzator, pentru prima data, in sezonul rece, sunt vacante si posturi in domeniul constructiilor. De saptamani bune firme cu acest profil cauta dulgheri, electricieni, fierari-betonisti, parchetari, tinichigii, zidari-tencuitori si zugravi. Dar tot din constructii am intalnit ieri la Agentia Locala de Forta de Munca Bacau si cativa lucratori disponibilizati zilele acestea. Ei au venit la aceasta institutie pentru a-si depune dosarul de somaj. Cum explica unul dintre ei faptul ca si in constructii sunt locuri de munca neocupate? "In primul rand, salariile sunt mici, ne-a declarat Neculai Posteuca. Si apoi este iarna, frig in constructii. De la noi inca mai dau afara cate sase, cate sase. Nu este mai convenabil sa iei ajutor de somaj, dar pana la un nou loc de munca, trebuie sa gasesti o alta solutie." Reprezentantii Agentiei Judetene de Forta de Munca afirma ca de aici somerilor li se da repartitie pe posturile vacante, dar ei se intorc cu dovada ca nu pot sa le ocupe. In aceste conditii somerii nu pierd indemnizatia de somaj. "La agentia de somaj, refuzul de a lucra pe un post corespunzator pregatirii profesionale si experientei solicitate de angajator poate fi motivat de catre cel aflat in cautarea unui loc de munca pe baza respingerii la o proba de lucru la agentul economic sau pe cauze medicale", ne-a spus Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau.
Cei mai multi someri, ajutor de pana in 500 de lei
Multi someri prefera sa stea acasa, desi, in marea majoritate a cazurilor, indemnizatia de somaj este mai mica decat salariul minim brut pe economie. Acesta este de 670 lei, dar suma neta pe care o primeste un angajat retribuit astfel este cu putin peste 500 de lei. Indemnizatia de somaj este de 375 lei la care se adauga intre trei si 10 la suta din media veniturilor salariale pe ultimele 12 luni, in functie de vechimea in munca. Dintre cei peste 6.000 de someri indemnizati din judetul Bacau, marea majoritate beneficiaza de un ajutor de somaj de sub 500 de lei. Doar cativa primesc aproximativ 1.100 lei, cea mai mare indemnnizatie. Dar alti peste 7.000 de someri nu iau niciun leu, deoarece au epuizat perioada de acordare a indemnizatiei. (Elena T.)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.