Louitorii din comuna Asau sunt ingrijorati ca padurile vor disparea cu totul. E sustin ca in zona DJ 116 B au inceput defrisarile.
Oamenii planuiesc chiar sa organizeze un protest, apelul “Opriti desertificarea” fiind lansat pe facebook: “Aceasta padure de pin rosu este protejata national, iar din poze se poate vedea cum «baietii» cu sustinere de sus au inceput defrisarile… Ministerul Mediului si al Padurilor ar putea vedea aici o «investitie economica»… 100 locuri de munca platite la negru si câteva buzunare imbogatite extrem de mult. Si toate acestea in contextul incalzirii globale si al secetei crunte ce ne paste!”
Ioan Muresan intreaba “de ce tac institutiile statului si nu fac nimic? Oare cui i se mai umplu buzunarele sau conturile din banci straine?”
Acuzatiile la adresa autoritatilor sunt grave. Viorel Sandor nu crede ca “se poate rezolva ceva cu frumosul, cu proteste la fata locului poate se mai rezolva”, in timp ce Sorin Asandi e mai radical: ”Oprit camioanele, șofer dat jos , ars camionul.”
E vorba despre “inconstienta si prostie la maxim”, despre “tupeu de nedescris in cuvinte”, afirma Daniel Cretu. “Oare domnul primar nu poate lua masuri? Eu cred ca ar trebui sa fie primul in a protesta pentru a opri defrisarile in zona”, afirma Puiu Todirel.
Constantin Radulescu, primarul comunei Asau, declara, insa, ca sacrilegiul nu se produce pe domeniul comunei: “Nu taie de la noi ca nu mai au ce taia! Noi avem 1.000 de hectare de teren, din care numai 200 de padure si acelea acoperite cu pâlcuri.”
Pe domeniul aflat in grija Primariei Asau, copacii sunt rari si nu sunt de calitate. Arborii care au valoare economica se afla pe terenurile administrate de Directia Silvica, afirma edilul: “Statul are 27.000 ha de padure in zona noastra, o parte apartinând de Ocolul Silvic Ciobanus, iar cealalta parte de Ocolul Silvic Comanesti.”
Primaria Asau nu a primit nicio sesizare cu privire la taieri ilegale, dar chiar daca ar fi primit nu putea sa faca mare lucru: “Daca ne spun exact ca se taie in cutare punct sau pe cutare pârâu, noi anuntam imediat Politia. Altceva ce putem face? Cei de la Directia Silvica sunt dotati cu aparatura, urmaresc prin teledetectie, au alte mijloace!”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.