5 noiembrie 2024

Blocuri vechi, probleme nerezolvate

Locatari înecați în mizerie

Pe Str. Victor Babeș la nr.2, blocul de garsoniere construit în urmă cu 45 de ani are nevoie de renovare și reparații. Primăria a oferit aici 7 locuințe sociale. Celelalte garsoniere, până la 104, sunt proprietate personală. Sunt poziționate una peste alta pe 4 nivele, având toate în comun aceeași rețea de conducte de canalizare și alimentare cu apă, pe verticală.



În urma reclamațiilor primite de la locatari, privind stadiul de degradare a blocului, l-am căutat mai întâi pe șeful de scară, Petrache Fodor. L-au ales oamenii în urmă cu 5 ani.

„Da! Scrieți la ziar, poate ne aude cineva! Avem asociație de proprietari dar nu sunt fonduri. Lumea e săracă. Am pus uși, am reparat geamuri. Fiecare s-a străduit să-și facă frumos în dreptul lui, pe hol. Sunt însă multe alte probleme. La intrare există un copac care stă să se prăbușească, am tot anunțat asta. Rădăcinile afectează și gura de canalizare. Sunt mulți șobolani care intră în beci. Anul trecut, unul a mușcat de gât o fetiță care se juca în fața blocului. A făcut infecție. Acoperișul este dezastru. Plouă la oameni în casă la etajul 4. Coloanele de țevi sunt sparte, subsolul este inundat până sus, nu poți intra. Am avut o promisiune în urmă cu 2 ani, de la președintele de asociație de atunci, Emil Roșcan, că se va face o reabilitare a blocului. A venit o firmă, au plătit oamenii niște bani, dar s-a făcut ceva de mântuială și nu s-a rezolvat nimic. În fiecare iarnă avem probleme cu încălzirea și canalizarea.”

Pereții sunt scorojiți, îmbibați de apă  și mucegai.

Un locatar de la parter, Mihalache Pușcașu, în vârstă de 73 de ani, mă invită să văd condițiile în care locuiește. „Mi-e teamă să nu-mi cadă plafonul în cap din cauza țevilor de la baie. Aicea unde este întrerupătorul și priza, mi-e teamă să pun mâna că mă curentează. De la umezeală. Soția este bolnavă la pat. Nu vreau să se îmbolnăvească și de plămâni.”

La Asociația Nr. 47 de care aparține și blocul de garsoniere, câțiva cetățeni stăteau la rând să plătească întreținerea. „Să știți că decizia de a se face ceva ține de comitetul ales de locatari și de președintele Neculai Ursu. E venit de câteva luni. Lucrează la Consiliu Local. Eu execut! Sunt angajată”, ne spune contabila Viorica Gavriluț. „Să sun pe cineva din comitet să vă spună mai multe, dacă așteptați 5 minute? Doamna contabilă pune suflet, dar nu depinde de ea.” Aștept. Vasile Balaban este membru în comitetul de locatari al asociației. „Problemele astea trenează demult. Trebuie găsite soluții. De la primărie sunt 7 garsoniere, dintre care 5 au datorii. Trebuiesc chemați în instanță. La subsol au fost schimbate toate țevile de căldură la magistrala pe orizontală. Și canalizarea, acum 4 ani. Tot ce ține de legăturile cu coloanele verticale, nu sunt schimbate. Gheurile de la canalizările din case sunt sparte. Trebuie intervenit și verificat la fiecare locatar. Lucru destul de dificil pentru că unii nu vor.”

Asociația nr 47 Republicii

Prin telefon discut și cu președintele asociației, Neculai Ursu. „Acolo trebuie golită instalația de căldură ca să putem interveni. O să mai dureze probabil câteva zile, pentru că la nivelul municipiului Bacău nu s-a sistat furnizarea agentului termic. În prima zi după ce se sistează furnizarea căldurii, vom acționa! Trebuie adusă o vidanjă pentru a goli subsolul și interveni pentru schimbarea țevilor. Eu sunt venit din noiembrie la asociație. Să știți că nu numai pe Victor Babeș sunt probleme. Sunt blocuri în situații asemănătoare și pe Narciselor, și pe Bucegi. Trebuie să găsim soluții și fonduri, dar trebuie să se implice și locatarii.”

Subsol inundat

Intenții bune sunt. Vom vedea cum se vor materializa și când.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri