La Centrul de Cultura „George Apostu” am asistat, vineri, la o lansare fluviu de carte, neobositul cercetator literar Liviu Chiscop aducându-si în fata publicului cititor nu mai putin de patru noi aparitii editoriale. Este vorba despre „Cazul Alecsandri”(Adevar si legenda despre obârsia poetului), „Drama lui Ion Luca”(Monografie), „Scriitori si carti” (Cronici si recenzii), „Destine literare” (Portrete si medalioane), scoase la editurile „Grigore Tabacaru”, „Egal”, „Bacovia” si „Rovimed Publishers”.
Cartile au fost prezentate de Victoria Huiban, Ioan Danila, Constantin Calin, Grigore Codrescu. Amfitrionul serii a fost Gheorghe Popa, directorul Centrului „George Apostu”. Prezentator, totodata, al evenimentului si protagonist al unor momente poetice.
A moderat cu eleganta si masura (fata de alti moderatori imoderati si nepoliticosi) ceea ce a tinut de „spectacolul cartii”, a recitat din Shakespeare si a facut câteva interesante observatii despre cartile în discutie. Vorbitorii au remarcat puterea neobisnuita a lui Liviu Chiscop de a scrie, vocatia de constructor si de cercetator, tenacitatea sa, respectul documentelor, acribia, soliditatea argumentelor, faptul ca este un foarte bun biobibliograf (al lui Bacovia, de pilda), un pasionat de arhive, de foi îngalbenite de vreme, depozitare ale memoriei culturale.
„Fiecare lucrare are o miza dificila, autorul luptându-se pentru restabilirea adevarului”
criticul Constantin Calin
La multele merite ale domnului Liviu Chiscop („o personalitate care s-a pus în slujba urbei sale”) se adauga si acela de a fi promovat învatamântul particular din România, dupa cum s-a evidentiat în discutii. În încheiere, autorul celor patru volume, înainte de a oferi autografe, a pledat pentru un management inteligent al locurilor legate de Alecsandri, referindu-se la posibilitatile de turism cultural, si a atras atentia asupra unor evenimente importante din viitor, 120 de ani de la nasterea lui Ion Luca, bicentenarul Alecsandri din 2021, aniversarea Liceului Pedagogic din Bacau. Expresia domniei sale „Alecsandri trebuie încetatenit la Bacau” e memorabila si da de gândit pentru cei aflati în administratie.
Voi încheia spunând ca a fost o seara frumoasa, de reala tinuta intelectuala, agrementata de muzica, în interpretarea Cvintetului „Gepetto”, lansându-va invitatia de a cauta cartile lui Liviu Chiscop, pentru ca merita sa fie cunoscute, citite.