20 ianuarie 2025

Literaturbahn sau “cititorul cu suflet”

Si autorul si prefatatorul afirma ca Literaturbahn (Editura Timpul, Iasi, 2014) este o calatorie fara un itinerariu prestabilit, ci efectiv este una “dupa bunul plac al calatoriei…” Marius Manta citeste cu program, indeletnicire de lux astazi, costisitor fiind, poate fi justificat doar de placerea lecturii.

Debuteaza cu “incercari literare” in Sinteze, supliment cultural al ziarului Desteptarea, coordonat si “facut” de profesorul si criticul literar Constantin Calin, iar aptitudinile de critic si eseist se remarca in teza de licenta: “Influenta lui Bacovia asupra poetilor bacauani de azi”, scrie in Prefata nimeni altul decât fostul lui profesor de la cursul de Literatura româna veche, premoderna si moderna, la care a excelat, in conditiile in care altii il digerau greu sau nici nu se omorau sa-l deschida. Literaturbahn este prima carte a tânarului critic, care reuneste, in cea mai mare parte, articole publicate in revista Ateneu, unde a detinut si detine câteva rubrici, printre care si Literaturbahn. De la prima pagina simti placerea si libertatea lecturii alaturi de autor, fisierele editurilor fiindu-i table de “mersul literaturii”, alte titluri au continut in suportul virtual: internetul.



Este cucerit de Andrei Makine, Savatie Bastovoi, Kafka, Kurt Vonnegut, este critic si rezevat fata de “idolul” femeilor – Cartarescu, se apropie si ne invita sa deschidem impreuna cartile unor autori mai putin cunoscuti la noi, cum sunt Jeroen Brouwers, Sylvia Plath, Maurice Baring, Okakura Kakuzo, Yasushi Inoue, Ellis Avery. Marius Manta este tenace, lucid, blând si acid, consulta presa vremii, apeleaza insistent la memorie, face ordine in cartile primite la redactie, citeste fara retinere cartile colegilor, Adrian Jicu, Ion Fercu, Carmen Mihalache, fiecare are parte de mai mult de o prieteneasca “consemnare”, ei sunt contextualizati, extrasi, ca in arta lui Gheorghe Zarnescu, din “modul de intrebuintare” si ridicate la rang de idee, de mesaj. Maestrul “spectacolelor de idei”, Constantin Calin, Profesorul, sensibil la valoare, se lasa cucerit de capacitatea de lectura a autorului, de responsabilitatea gesturilor critice si stabilitatea in opinii.

Cartea lui Marius Manta – Literaturbahn – are farmecul unei calatorii cu abonament eliberat pentru cei care stiu sa priveasca cu ochii mintii peste meridiane si paralele invizibile. “Aflat intre carti, am considerat oportun acest drum al literaturii, un dialog intercultural ce a urmarit disponibilitati estetice.”(Argument- pag. 9). Lecturile lui, scrierile devin porti de comunicare intre generatii, intre culturi, ornate, ca in arta marmuresana, cu idei, simboluri, cu viata, amenintata astazi de lipsa iubirii, a comunicarii.

Marius Manta citeste si gândeste democratic: “Nu exista dialog când ne cantonam intr-un ton critic permanent care distruge din start orice idee ce ar putea pune in pericol soliditatea certitudinilor prezentului.” Dialogul, mai afirma autorul, inseamna sa stim sa ascultam, ramânând constienti ca fiecare convorbire isi traieste tacerile sale. Sunt si acestea argumente pentru a calatori, o bucata de vreme si de drum cu Marius Manta.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img