17 decembrie 2024

Literatura şi jurnalismul au devenit Cetăţeni de Onoare

Profesorul și scriitorul Ion Fercu a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Bacău.

O şedinţă a Consiliului Judeţean se desfăşoară după reguli şi norme ale unui mecanism democratic, reglat în timp, în care, un rol important îl are votul.



Votul secret, direct/deschis sau prin aplicaţia ZOOM, totul stă sub semnul aprobării, abţinerii sau respingerii unui proiect.

Luni, 16 decembrie 2024, ora 14.00 a fost programată şedinţa ordinară a forului legislativ al judeţului, care a avut, la primele două puncte, votate în unanimitate, acordarea a două titluri de Cetăţean de Onoare al Judeţului Bacău.

Şedinţa a debutat cu un recital de colinde suţinut de Corul preoţilor din Protoeria Sascut, care a avut darul de a prevesti şi întâmpina Crăciunul, Naşterea Domnului, apreciat şi aplaudat de asistenţă. 29 de puncte a avut ordinea de zi iniţială, îmbogăţită cu alte două serii de proiecte Susţinut de Ionela-Cristina Breahnă-Pravăţ, preşedinte al CJ, proiectul de hotărâre de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare post-mortem al Judeţului Bacău, scriitorului, dramaturgului, teatrologului George Genoiu, fost redactor şef al Revistei ATENEU, personalitate remarcabilă a culturii şi literaturii băcăuane şi naţionale, care a fost timp de 40 de ani promotor şi animator al vieţii culturale, literare, teatrale, ştiinţifice, un gazetar de forţă, a fost aprobat în unanimitate. A vorbit despre opera şi personalitatea lui George Genoiu, Carmen Mihalache, director al Revistei ATENEU. Cezar Genoiu, fiul omului de cultură George Genoiu, a adus în prim plan aspecte, iniţiative, realizări unice în cultura Bacăului, a căror semnătură poartă numele lui George Genoiu, preluând apoi însemnele ce însoţesc onorantul titlu, Placheta şi Diploma de Cetăţean de Onoare al Judeţului Bacău.

Prin „subteranele unei biografii de excepţie 

Am remarcat prezenţa în sala de şedinţe a mai multor ziarişti, scriitori, membri ai USR şi UZPR, profesori, colegi şi foşti colegi, prieteni, care au ţinut să fie alături şi împreună cu Ion Fercu, propus de Comisia de cultură, artă şi religie pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Bacău.

Personalitate marcantă a învăţământului băcăuan şi naţional, reprezentant de seamă al literaturii române, Ion Fercu s-a născut pe 8 ianuarie 1952 în satul Valea lui Ion, comuna Blăgești, județul Bacău. A absolvit școala primară în Păscăreni – Valea lui Ion, școala gimnazială la Blăgești și Liceul Pedagogic de învățători din Bacău. A optat pentru Facultatea de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza” Iași, pe care a absolvit-o în 1977.

A fost învățător (școlile Frumoasa – Balcani și Poiana Negustorului – Blăgești), profesor la Școala „Mihai Eminescu” Buhuși (1977-2001) și la Colegiul „Ion Borcea” Buhuși (1977-2017). Director adjunct/director la Școala „Mihai Eminescu” (1979-2001), director la Colegiul „Ion Borcea” Buhuși (2001-2017), expert în educație, evaluator/formator național. Inspectoratul Școlar al Județului Bacău i-a acordat distincția de „Profesor evidențiat”, Diploma de Excelență (2004), Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I (2006). Asociația Culturală „Renașterea” i-a acordat titlul „Omul Anului” (1996), iar Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului distincția pentru management performant (2007).

Concomitent, cu talent, curaj şi profesionalism a colaborat mulţi ani la cotidianul DEŞTEPTAREA, devenind un nume în jurnalismul băcăuan, semnând reportaje, anchete, editoriale, drept recompensă, i s-a acordat Premiul de Excelenţă al ziarului DEŞTEPTAREA.

Publică versuri, eseuri şi proză în revistele literare locale şi naţionale, debutând cu volumul Iadul de paradă, poeme, Editura Deșteptarea, Bacău, 1996, urmat de Prizonierul prizonierului, poeme, Editura Cartea Românească, București, 1998, Teatrul Bacovia, 50. Frumoșii nebuni ai marilor iluzii, Editura Plumb, Bacău, 1998, Agonia umanului, eseuri, Editura Plumb, Bacău, 2000, Amanții absurdului, poeme, Editura Junimea, Iași, 2002, Oaspetele, roman, volumul I, Editura Cartea Românească, București, 2004, Oaspetele, roman, volumul al II-lea, Editura Universitas XXI, Iași, 2008, Z, roman, Editura Junimea, Iași, 2009, Audiența, roman, Editura Fundației Academice „Axis”, Iași, 2012, Ostaticul Umbrariei, roman, Editura Junimea, Iași, 2015, Monografia orașului Buhuși (coordonator), Editura Junimea, Iași, 2018, Prin subteranele dostoievskiene, eseuri, Editura Junimea, Iași, 2018, Dac-aș fi fost Dumnezeu, roman, Editura Junimea, Iași, 2021, Cuvântul și carele de foc. O aventură subiectivă în poetica ființării, Editura Eikon, București, 2023, în colaborare cu Marius Manta şi Nietzsche, sihastrul din noi, Editura Academiei Române, București, 2024. 

Premiul Academiei Române 

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2006), deţinând mai multe premii literare ale unor instituţii şi reviste de cultură (selectiv): Premiul Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru proză al revistei „Ateneu”, Premiul de Excelență, secțiunea scriitori profesioniști (critică literară/eseu), Concursul Național de Creație Literară „AVANGARDA XXII”, Cartea Anului 2019, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Bacău, Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, acordat la Festivalul Național de Literatură „Întâlnirile de la Viișoara”, Premiul de Excelență „George Bacovia” al Revistei „Ateneu”, 2024, Premiul „Opera Omnia” al Festivalului Internațional de Creație „Vrancea Literară”.

Însă cel mai important şi valoros premiu, care poate fi considerat apogeul a ceea ce poate Premiul Academiei Române („Ion Petrovici”)(2020), pentru volumul Prin subteranele dostoievskiene”. A publicat în majoritatea revistelor literare şi de cultură din România şi Republica Moldova, cărţile lui fiind recenzate, apreciate de cei mai importanţi critici literari. Este membru fondator al Asociației Culturale „Renașterea” Buhuși și vicepreședinte al acesteia şi Cetățean de Onoare al orașului Buhuși. 

Dascăl, scriitor, ziarist şi om al Cetăţii 

Consilierii judeţeni, invitaţii au avut ocazia să audieze şi alte aspecte ale prodigioasei şi valoroase activităţi în domeniile educaţie, creaţie literară, eseisticii, criticii literare care definesc personalitatea şi viaţa omului, creatorului de poezie, romane, idei şi personaje care vor rămâne pentru eternitate în conştiinţa publică, care poartă semnătura Ion Fercu, rostite de Dumitru Brăneanu, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, dar şi prin intervenţia de substanţă a primarului oraşului Buhuşi, Vasile Zaharia, care a evidenţiat activitatea de dascăl, manager de şcoală, om al cetăţii, jurnalist curajos şi profesionist, care au avut darul să convingă un vot în unanimitate de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Bacău.

Un jurnalist de Excelenţă 

Ion Fercu a intrat în redacţia ziarului DEŞTEPTAREA încă din primele zile ale anului 1990, pe uşa din faţă, dispus, ca prin scrisul lui, să schimbe lumea, vechile obiceiuri ale unei societăţi perimate, aşa cum gândeau toţi ziariştii din redacţie. Aceste cuvinte, aceste realităţi nu le-am spus la şedinţa Consiliului Judeţean, deoarece sunt mai apropiat de coala de hârtie decât de discursul verbal. Şi aş mai fi spus că, dacă până acum, Ion Fercu a fost revendicat ba de breasla dascălilor, de cea a scriitorilor sau de breasla jurnaliştilor, de astăzi, Ion Fercu este a nostru, al tuturor, al comunităţii. Şi tot eu aş fi mai spus asistenţei purtătoare de vot, invitaţilor, că Ion Fercu nu a avut, în cei 35 de ani de la apariţia „cotidianului de cursă lungă carte de muncă la DEŞTEPTAREA, însă noi, colegii şi prietenii i-am acordat Cartea de Muncă a Adevărului, Curajului, Frumosului, Cartea de Muncă a Onestităţii, Profesionalismului şi, pe deasupra şi pentru toate acestea, i-am înmânat şi Titlul de Excelenţă al DEŞTEPTĂRII.

Să nu uitaţi niciodată de copii! 

Ca răspuns la înaltul titlu acordat, Ion Fercu a rostit un scurt discurs emoţionant, un discurs-mesaj, un discurs-protest, care a primit aplauze, asemănătoare doar cu cele auzite în Aula Academiei Române, cu ocazia acordării Premiului „Ion Petrovici, pentru cartea de eseuri filosofice „Prin subteranele dostoievskiene”. Redau integral textul discursului de răspuns: „Dacă ar fi să public puținele vorbe pe care le voi rosti acum, le-aș trimite în lume sub titlul „A venit vremea schimbării rugăciunilor”. Aș mai dori ca acestea să fie însoțite, ca motto, de un gând evadat din cea mai tradusă operă literară din lume, ,,Micul prinț”, capodopera lui Antoine de Saint-Exupéry: „Toți oamenii mari au fost mai întâi copii (dar puțini dintre ei își mai aduc aminte)”…

Demult, într-o iarnă…

 Demult, într-o iarnă…/Mi-am trimis copilăria să se dea cu sania.// Nu s-a mai întors…/ De atunci, în nopți de decembrie,/ pun un felinar în zăpadă,/ doar-doar va găsi

calea înapoi… (Marin Sorescu)

              Numai înserare

Deși la anii mei e numai înserare/ cât încă nu e noapte/ să nu alungi copilul din tine/ închipuit ca un soare în stingere/ ca o hologramă/ ca o halucinație/ Fă-i ogradă cu ascunzători cât e ziua de lungă/ mituiește-l cu dulciuri promite-i/ c-o să rămână mic și zvăpăiat/ Culcă-l în tine și învelește-l cu somnul/ fă-l rege în castele de nisip/ zdrobește-l în carnea ta ca-ntr-un leac fără moarte/ fă-l să râdă în hohote până când/ râsul lui ajunge să se audă în râsul tău. (Ovidiu Genaru)

 • V-am vorbit despre Copilul din dumneavoastră, despre Copilul din noi. Aș vrea să vă vorbesc și despre copiii dumneavoastră, despre copiii fiicelor și fiilor dumneavoastră, despre copiii țării, ai lumii… • Dacă aș fi împuternicit să (re)desenez stema țării mele, aș încadra între hotarele ei sfinte chipul unui copil căutător de fericire și-apoi v-aș ruga să-l ajutați s-o găsească • Dacă mi-ar fi în putere, v-aș mai ruga ca, atunci când decideți/ votați ceva, să vă gândiți dacă voința dumneavoastră este și căutătoare de fericire pentru Copil • Dacă aș fi solicitat să particip la elaborarea platformei electorale a unui partid, a unui independent, aș trimite în pagină, cu sinceritate, doar atât: chipul unui Copil îmbrățișat cu dragoste de toate onorurile lumii […] • Sunteți cei mai importanți politicieni ai județului. Aveți putere, purtați tulburătoarea povară a unei mari responsabilități. Ca unul care am trudit cu pasiune aproape cinci decenii pentru copii, adolescenți, tineri, v-aș ruga… • Faceți tot ce puteți pentru a asigura Securitatea fizică, morală, intelectuală, emoțională a Copilului • Faceți tot ce puteți pentru a oferi școlilor noastre un statut de paradis terestru • Faceți tot ce vă stă în putință, vă rog, ca prin școli, pe lângă profesorii eminenți, să nu mai aibă loc profesorii birocrați, plimbăreții de catalog între cancelarie și clasă, care doar mimează discursul didactic. […] • Un copil copleșit de sarcini școlare inutile, fiind nevoit să trudească lângă ghiozdan mai mult de opt ore pe zi, chiar și mai mult decât un adult, poate fi fericit? • Unul dintre cinci copii români din mediile defavorizate (22%) merge flămând la culcare, iar peste o treime nu mănâncă în mod frecvent micul dejun acasă, potrivit unui studiu recent realizat de fundația World Vision România… • Vă rog să revizuiți textul rugăciunilor dumneavoastră de seară, noapte, dimineață, zi, de viață și să trimiteți în ființa lor sacră și cuvântul Copil • Ca jurnalist și scriitor, am tras și în politicieni, nediscriminatoriu, din toate pozițiile și cu tot armamentul democratic din dotare. Unii primari au părăsit fotoliul ajutați de dezvăluirile mele. S-au regăsit unii în editorialele, anchetele jurnalistice și romanele mele și m-au chemat, fără succes, în instanță. Cu-atât mai mult prețuiesc povara plăcută a titlului de onoare pe care mi l-ați acordat • Cato cel Bătrân, înțelept, spunea: „Mai degrabă prefer ca oamenii să se întrebe de ce nu am o statuie, decât să se întrebe de ce am una“. Nefiind curtat de înțelepciunea bravului om de stat și filosof roman, n-am întreprins nimic pentru a sabota demersurile acordării acestui titlu. Drept care, toți cei care se vor întreba ce-i cu statuia asta se vor bucura de prețuirea mea […] Vă mulțumesc și dumneavoastră, rugându-vă, încă o dată: nu uitați nicio clipă de copii! Sper că într-o bună zi copiii vor deveni Cetățeni de Onoare ai Sufletului Tuturor.

Iniţiatorii proiectului de hotărâre au fost membri ai Uniunii Scriitorilor, Filiala Bacău: Dumitru Brăneanu, preşedinte, Cristina Ştefan, vicepreşedinte, Gheorgfhe Iorga, Petre Isachi, Valentin Busuioc – membri, Carmen Mihalache, director al Revistei Ateneu, membri ai Uniunii Ziariştilor din România, Filiala Bacău: Cornel Cepariu, preşedinte, Marius Manta, Ioan Dănilă – membri, Vasile Zaharia, primar al oraşului Buhuşi, Adrian Păduraru, comisia de cultură a Primăriei Buhuşi.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -