Listele cu medicamentele compensate si gratuite au fost modificate de la 1 iulie. Ele au fost extinse cu noi produse farmaceutice de ultima generatie din Europa. Dar acum unii bolnavi, care au beneficiat de gratuitate, trebuie sa scoata bani din buzunar pentru a-si lua medicamentul.
Listele cu medicamentele compensate si gratuite, inclusiv cele care se refera la programele nationale de sanatate, au fost modificate la sfârsitul lunii iunie, prin Ordinul 377/28.06.2013, emis de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Noile liste au intrat in vigoare la 1 iulie 2013 si unor bolnavi le-au adus o surpriza neplacuta. Daca anterior nu au scos din buzunar niciun leu pentru anumite medicamente prescrise de medicul curant, acum vor trebui sa suporte o parte din costul produselor farmaceutice respective. Acest lucru l-a constatat cu amaraciune si sotia unui bolnav care sufera de Alzheimer, la inceputul saptamânii, când s-a dus la una din farmaciile din Bacau pentru a-i lua medicamentul recomandat de neurolog pe reteta speciala, aprobata de o comisie de medici a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
„Timp de doua luni sotul meu a beneficiat gratuit de Ebixa. Acum, de la farmacie mi-a spus ca trebuie sa achit peste 80 de lei. De unde sa scoatem acesti bani, pentru ca noi avem pensii mici si mai trebuie sa luam si alte medicamente, care si ele ne costa foarte mult?!”, ni s-a plâns batrâna. Si nu este singura careia i s-a facut o asemenea „bucurie”.
De la farmacia careia i s-a adresat a aflat si ca pacientele operate de cancer mamar trebuie sa plateasca acum o suma insemnata pe medicamentul acordat gratuit pâna la 1 iulie.
Una calda, una rece
In Sublista C1 cu medicamentele care au un procent de compensare de 100 la suta din pretul de referinta, valabila de la 1 iulie 2013, produsul farmaceutic Ebixa (comprimate de 10 mg) este mentionat cu un pret cu amanuntul, maximal, de 417,38 lei.
Cutia are 56 tablete, astfel ca fiecare din acestea costa 7,45 lei. Din acest pret, CNAS suporta 5,95 lei, adica atât le deconteaza farmaciilor. Asadar, pe fiecare pastila, bolnavul trebuie sa dea acum 1,50 lei. Deci, trebuie sa achite pentru o cutie 84 lei, cel putin. Anterior, medicamentul Ebixa (comprimate de 10 mg) figura in sublista amintita tot cu pretul maximal de 417,38 lei, dar CNAS l-a suportat integral, adica le-a decontat farmaciilor 7,45 lei pe fiecare comprimat.
O asemenea masura, de reducere a procentului de compensare, nu a fost anuntata niciodata de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, desi a vorbit de mai multe ori anul acesta despre intentia de modificare a listelor, dar in alt sens, pozitiv.
La inceputul acestui an Ministerul Sanatatii si Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacientilor la tratament in 2013.
Pe baza acestui protocol, pâna la sfârsitul lunii martie s-a finalizat metodologia de introducere a noi medicamente pe lista, astfel incât de la 1 iulie 2013 pacientii sa poata avea acces la produsele farmaceutice de ultima generatie, care sunt disponibile in Europa de mai bine de 6 ani. Si, intr-adevar, listele au fost extinse, dar cu ce pret pentru bolnavi!