12 ianuarie 2025

Liste lungi de asteptare la laboratoare / Analize dupa pomenire

Bacauanii care vor sa-si faca analizele trebuie sa scoata bani din buzunar, caci nu au nici o sansa la gratuitate, chiar daca sunt contribuabili la Fondul asigurarilor sociale de sanatate. Laboratoarele din judet au listele de asteptare ocupate in cel mai bun caz pana in luna octombrie. Sunt si laboratoare care nu mai au nici un loc pe liste pana la sfarsitul anului.

&#8222Nu mai avem bani nici pentru urgente, ne-a declarat angajata unuia dintre laboratoare. De obicei pastram 20-30 la suta din buget pentru gravide si urgente, dar a fost o avalansa de solicitari in perioada verii. Au venit foarte multe persoane care lucreaza in strainatate, intoarse in tara in concediu. Aveau trimitere de la medicul de familie. Se specifica &#171urgenta&#187 pe biletul de trimitere si nu puteam risca sa le refuzam, chiar daca banuiam ca isi fac analizele preventiv&#8221.



Mort si pomenit pana iti vine randul

„Nu pot astepta pana la sfarsitul lunii noiembrie, cand mi s-a spus ca &#171s-ar putea ivi niste locuri pe lista daca se primesc bani de la Casa de Asigurari&#187, ne-a declarat Livia Ciocan, care parasea ieri cladirea unui laborator, dezamagita de refuz. Este al treilea laborator in care primesc aproape acelasi raspuns. Nu inteleg ceva: pe mine nu ma asteapta sa platesc banii la Sanatate cand voi putea. Daca nu achit contributia cateva luni, nu mai sunt asigurata. Anul acesta nu am beneficiat nici macar de o pastila gratuita, dar am platit in fiecare luna cam un milion la asigurari. Acum trebuie sa scot bani din buzunar pentru analize. Ma simt rau si, pana in noiembrie, pot sa fiu ingropata si pomenita de 40 de zile&#8221.

Aceasta situatie nu convine nici pacientilor, nici medicilor. Acestia din urma au nevoie de rezultatele analizelor pentru a stabili un diagnostic.

Uitate la impartirea banilor

Bugetul alocat pentru intregul an laboratoarelor de analize prin contractul de finantare incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) este de 26 de miliarde de lei, suma insuficienta. Un set complet de analize costa in jur de doua milioane de lei. Alti furnizori de servicii medicale (farmaciile, spitalele) au primit bani suplimentari in diferite periaode ale anului, fie prin deblocarea rezervei de 10 la suta din buget, fie prin rectificari bugetare. Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul investigatiilor paraclinice, care sunt totusi un sector-cheie al asitentei medicale. „Abia acum ni s-a aprobat deblocarea rezervei pentru laboratoare, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al CJAS. Este vorba de trei miliarde de lei, suma pe care o vom imparti intre laboratoare. Am inceput sa facem deja actele aditionale&#8221. Conducerea CJAS spera intr-o noua rectificare bugetara in a doua jumatate a lunii septembrie. Poate se vor mai suplimenta si atunci fondurile. Deocamdata, la laboratoare nu au ajuns banii, asa ca listele de asteptare nu s-au modificat.Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img