Pensiile USL, musetelul PP-DD sau anticoruptia PD-L?
A trecut si ziua de marti, 30 octombrie, ultima in care candidatii, fie ei independenti sau propusi de formatiunile politice, au avut posibilitatea sa se inregistreze la BEJ. In judetul Bacau, avem doua aliante si trei partide care vor sa intre in Parlamentul României. In ordinea inscrierii, ARD, UDMR, USL, PP-DD si PER. Alianta România Dreapta e formata din PD-L, PNTCD, Noua Republica si Forta Civica. In Uniunea Social-Liberala au intrat PSD, PNL, PC si UNPR. Pardon, scuzati, bonsoir, il uitasem pe Gigi Becali. Cele mai crâncene lupte se vor da, probabil, in Colegiile 2 si 5 pentru Camera Deputatilor, unde sunt angajate in cursa persoane ambitioase, cu o anume notorietate si pentru care se vor pune la bataie resurse substantiale. De fapt, candidatii prefera ca lucrurile sa se desfasoare asa, mai exact, prefera niste rivali care „sa muste” din cosul cu voturi. In situatia asta, colegiul va intra in redistribuire, iar cel care va lua 6.000 de voturi are sanse sa ajunga deputat, in locul celui cu 8.000 de voturi. Dificil de evaluat ramâne Colegiul 3, unde Gabriel Berca, fost prefect, fost secretar al Guvernului, fost ministru al Administratiei, se va lupta cu Lucian Ciubotariu, PNL, fost consilier local, acum, judetean, cu prof. univ. Dumitru Cosea, PER, si cu arhicunoscutul om de televiziune Florin Conduratenu, PP-DD, si cu infuziile lui de musetel.
PP-DD, inamicul numarul 1
Cosmin Necula si Adrian Popescu vor avea de infruntat, in Colegiul 2, si notorietatea lui Vasile Cautis, si pasiunea gospodinelor din municipiul Bacau pentru povestile horror de pe OTV. De fapt, in toate colegiile, candidatii USL si ARD vor fi nevoiti sa contracareze nu atât programul „popularilor”, cât mai ales naivitatea alegatorului de criza lunga si cursul ascendent al popularilor. Asadar, inamicul numarul 1 va fi PP-DD, astfel incât nu este imposibil ca reprezentantii celor doua mari aliante politice sa uite ca trebuie sa se bata si intre ei. Valerian Vreme ar putea câstiga in Colegiul 6, dar destul de greu, in timp ce Viorel Hrebenciuc, vesnic deputat in 9, va obtine fluierând 60 la suta. Interesanta va fi campania pentru Colegiul 10, in care social-democratul Gabriel Vlase, cam plictisit de-o vreme, se va lupta cu Petrica Mihaila, de la PD-L, care are fanii sai in zona, e mereu proaspat daca e vorba sa se dueleze si arde de dorinta de a intra in Parlamentul României. La Senat, e mai greu de prevazut cum va decurge campania având in vedere numarul mare de localitati si sectii de vot din fiecare colegiu. ARD mizeaza pe Colegiul 1 si il poate câstiga cu conditia ca Dragos Luchian sa nu obtina peste 60 la suta si sa se treaca la redistribuire. USL are sanse in toate patru colegii, la prima vedere, dar daca voturile se impart aproximativ egal intre candidati, in etapele 3 si 4 de impartire a locurilor din Senat se poate intâmpla orice. Un singur lucru e cert: aliantele vor arunca in joc multi bani, la tara, si multe promisiuni, la oras.
Calendar electoral 2012
Stabilit prin HG 890/2012
30.10: Depunerea candidaturilor. Acestea se definitiveaza pâna pe 7 noiembrie si se comunica Biroului Electoral Central pâna pe 8 noiembrie.
09.11: ORA 0.00 – INCEPUTUL CAMPANIEI ELECTORALE
10.11: Stabilirea ordinii candidatilor pe buletinele de vot.
24.11: Desemnarea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si a loctiitorilor acestora.
29.11: Imprimarea buletinelor de vot si confectionarea stampilelor cu mentiunea „VOTAT”.
08.12: ORA 7.00 – INCHEIEREA CAMPANIEI ELECTORALE
08.12: Se afiseaza 2 exemplare din buletinele de vot, vizate si anulate, la sediul judecatoriilor si al fiecarei sectii de votare.
08.12: Ora 18.00: Securizarea sectiilor de votare.
09.12: Ora 6.00: Presedintele verifica materialele in prezenta membrilor sectiei de votare.
09.12: INTRE ORELE 07.00-21.00: VOTAREA
10.12: Ora 21.00: Termen limita pentru predarea catre birourile electorale de circumscriptie a rezultatelor votarii din fiecare sectie si pentru depunerea cererilor pentru anularea alegerilor pe motiv de frauda.
11.12: Ora 21.00: Predarea catre BEC a rezultatelor votarii in sectiile din afara României.
13.12: Ora 21.00: Centralizarea voturilor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.