Vremea dă semne că nu mai e ca altădată, dovadă stând atât temperaturile de până la 15 grade Celsius înregistrate la mijlocul lunii decembrie, cât și lipsa zăpezii în plină iarnă. Probleme se pun mai ales în agricultură, în condițiile în care meteorologii anunțau încă din toamnă că iarna va fi atipică, mai caldă decât în mod normal. Cel puțin până acum. Evident, din scenariile meteorologilor, nu sunte excluse episoadele de vreme extremă, precum…ger, viscol şi ninsori abundente.
Cald ca-n primăvară, la început de iarnă
În mod evident, gradele în plus din termometre din luna decembrie nu au făcut prea bine unor culturi agricole, cum ar fi cea de rapiță care, în multe cazuri, s-a dovedit a fi o supriză deloc plăcută pentru fermieri. Astfel, cu toate că, în toamnă, precipitațiile aproape au lipsit, în multe zone ale județului, temperaturile ridicate au favorizat răsărirea și dezvoltarea rapiței. „Rapița este o cultură care ridică anumite pretenții.
Prima este încă din perioada însămânțării, când trebuie pregătit un pat germinativ cu particula de sol foarte măruntă. Or, se știe că s-a arat foarte greu, din cauza lipsei precipitațiilor și, mai apoi, au fost probleme și în perioada de germinație”, explică dr. ing. Florin Acatrinei, specialist la Direcția Agricolă Bacău. Problemele au continuat și la începutul acestei ierni, când temperaturile extrem de ridicate pentru această perioadă au favorizat răsărirea rapiței și dezvoltarea plantei la o talie care a depășit jumătate de metru, în multe cazuri.
„Probleme ar putea fi și la stadiul de vegetație din timpul iernii. Dacă este prea mare planta, poate fi ruptă din cauza depunerii zăpezii, iar dacă este mică, poate îngheța în lipsa unui strat de zăpadă care să o acopere”, mai spune Florin Acatrinei.
În așteptarea zăpezilor
În aceste condiții, este posibil ca unii fermieri care prinseseră curaj cultivând rapiță să înceapă să dea un pas înapoi, renunțând la a mai cultiva această plantă. Interesant va fi de observat cum va evolua vremea în această perioadă, când, de regulă, în alți ani, de Bobotează, de exemplu, se înregistrau temperaturi cu multe grade sub limita înghețului. În aceste condiții, este posibil ca unele culturi să fie afectate, fermierii fiind nevoiți, la primăvară, să le înlocuiască, știut fiind că rapița este afectată în condițiile fenomenului de îngheț-dezgheț.
Asta, bineînțeles, dacă între timp nu vor veni zăpezile care să asigure un strat protector culturilor agricole înființate în toamnă. Florentin Radu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.