19 ianuarie 2025

Lipsă de spațiu, finanţare şi strategii la Curtea de Apel

Raportul de activitate pe anul 2017 al Curţii de Apel Bacău cuprinde şi o serie de critici legate de lipsa de spaţiu, lipsa resurselor financiare pentru reparaţii sau investiţii şi lipsa unei strategii privind infrastructura instanţelor.

Conducerea Curţii de Apel Bacău critică lipsa de spaţiu dar şi alte probleme întâmpinate de instanţă, toate incluse în Raportul de activitate pe anul 2017. „Sediul Curţii de Apel Bacău a fost dat în folosinţă în septembrie 2005 şi chiar dacă, în ceea ce priveşte condiţiile de lucru asigurate judecătorilor şi grefierilor, poate fi considerat satisfăcător, lipsa spaţiului devine evidentă în ceea ce priveşte arhiva, atât cea curentă cât şi depozitul şi sălile de deliberare care au fost transformate în bibliotecă şi sală de studiu a dosarelor de către procurorii de şedinţă. Ocuparea posturilor vacante a avut consecinţe asupra confortului atât în ce priveşte judecătorii cât şi personalul auxiliar.



 

Totodată, în raport de modificările aduse de noul cod de procedură civilă, dosarele stau o perioadă mai mare la grefieri aspect de natură a aglomera birourile. Pentru rezolvarea acestei situaţii s-a procedat la achiziţionarea de fişete amplasate pe hol în condiţii de securitate. Deşi a fost singura soluţie găsită pentru rezolvarea acestei probleme, amplasarea fişetelor pe holul de la etajul III, pe lângă aspectul estetic necorespunzător, creează un disconfort în a circula”, se arată în raport.

Sediul actual, în care îşi desfăşoară activitatea şi două secţii ale Tribunalului Bacău, nu este suficient ca spaţiu nici pentru activitatea cu publicul, dar nu oferă nici condiţii optime de lucru pentru angajaţi. Soluţia, se mai precizează în raport, este fie a mutării Tribunalului Bacău, fie a Curţii de Apel Bacău într-un sediu nou. „Urmare a demersurilor efectuate, în iunie 2017, Consiliul Local Bacău a aprobat trecerea în domeniul public a unei suprafeţe de 2800 mp în imediata vecinătate a sediului actual, fiind întocmită tema de proiectare pentru un sediu nou al Judecătoriei. Prin construirea unui sediu nou, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea în prezent Judecătoria Bacău va putea fi utilizată pentru arhiva depozit”, se menţionează în raport.

„În 2017 nu au fost alocate resurse financiare pentru reparaţii sau investiţii”

Conducerea instanţei consideră că CSM şi Ministerul Justiţiei ar trebui să regândească modul de stabilire a încărcăturii pe judecător/grefier, cu modificarea schemelor de personal, dar şi prin alocarea resurselor financiare necesare desfăşurării activităţii. „Cu referire la acest din urmă aspect se impune observaţia că în anul 2017 nu au fost alocate resurse financiare pentru reparaţii sau investiţii deşi au fost efectuate demersuri nenumărate.

În continuare se remarcă lipsa unei strategii pe termen mediu sau lung referitoare la infrastructura instanţelor”, sunt doar câteva din criticile incluse în raport. O altă problemă ridicată de Curtea de Apel Bacău vizează modul în care se aprobă cererile de transfer: „Deşi în general CSM a ţinut cont de punctul de vedere exprimat de preşedintele Curţii cu referire la cererile de transfer, au fost şi situaţii când nu a fost avut în vedere, ajungându-se ca unele instanţe să fie în dificultate ca urmare a admiterii unor cereri de transfer. Spre exemplu, la Judecătoria Bicaz, instanţă cu 5 posturi în schemă, s-au admis două cereri de transfer, apoi o colegă a intrat în concediu de creştere copil astfel că în prezent instanţa funcţionează cu preşedintele şi un judecător.”

În acelaşi timp, conducerea instanţei este de părere că s-ar impune organizarea, în prima parte a anului, a unei sesiuni de intrare în magistratură, în condiţiile în care „instanţele din raza Curţii de Apel Bacău nu sunt atractive nici pentru stagiari, nici pentru definitivi (ex. la Oneşti au fost scoase 6 posturi şi nu a optat niciun judecător, la Bacău 4 posturi – o singură opţiune)”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img