8 noiembrie 2024

Cresele de stat pot fi numarate pe degetele de la o mana

In Bacau sunt doar cinci crese de stat, cu 270 de locuri, in total. Numarul copiilor inscrisi este cu mult mai mare fata de locurile existente. Peste 100 de parinti asteapta de luni de zile rezolvarea cererii. Guvernul actual vrea ca in gradinite sa se organizeze grupe si pentru copii de 2-3 ani.

In tot municipiul Bacau, din cele 20 de crese de stat existente in anii ’90 au ramas doar patru, iar intre timp a mai fost infiintata numai una. In total, in cele cinci unitati sunt 270 de locuri. Cresa nr. 3 (Centrul Bugetar), strada Pictor Andreescu, are 80 de locuri, Cresa 6, str. Alexandru cel Bun-50, Cresa 19, str.Costache Negri-40, Cresa 9, str.Ozanei (din cartierul CFR)-60 si Cresa nr.4 (din cladirea Gradinitei nr.28, de pe strada Carpati) dispune de 40 locuri. In momentul de fata toate cele cinci crese lucreaza peste capacitatea prevazuta de normative. La Cresa 3 sunt inscrisi 120 de copii pe 80 de locuri, la Cresa 6-73 pe 50, la Cresa 4-68 pe 40, la Cresa 19-83 pe 40 iar la Cresa 9-83 pe 60. Dar chiar si asa nu reusesc sa rezolve toate solicitarile. Peste 100 de alti parinti asteapta de luni bune sa se elibereze un loc in cresa aflata in apropierea locuintei ori a institutiei unde sunt angajati.



„Acum la Cresa 9 sunt peste 30 de cereri in asteptare iar la celelalte avem nerezolvate cate 10-25 de solicitari. Parintii vin disperati la noi si ne roaga sa-i primim copilul pentru ca altfel isi pierd locul de munca. In aceste conditii nu avem ce face, trebuie sa-i rezolvam cererea, chiar daca depasim norma de inscriere. Avem si grupe de 30 de copii pe 20 de locuri. Norocul este ca nu se inregistreaza niciodata o frecventa de suta la suta.”
Valentina Dospinescu, directorul Centrului Bugetar Crese Bacau

Bunicii, singura solutie

Nevoia de crese este din ce in ce mai mare mai ales ca legea le ofera sansa de a castiga bani mai multi parintilor care se intorc la lucru inainte de a termina concediul de crestere a copilului (care poate avea o durata de doi ani ori de un an). In prezent, din judetul Bacau peste 4.200 de parinti se afla in concediu de crestere a copilului si primesc indemnizatie. Alti 172 iau stimulent de crestere a copilului, dupa reglementarile anterioare, iar 232 beneficiaza de stimulent de insertie de 500 de lei, toti pentru ca s-au intors la lucru inainte de epuizarea concediului. Aproape toti, insa, si-au pus bona la copil ori si-au convins parintii sau bunicii sa aiba grija de el.

„Se impune mai ales in partea de sud a orasului infiintarea macar a unei crese. Am auzit ca ar fi repartizat un spatiu pentru aceasta, dar, pana in prezent nu s-a facut nimic.”
Valentina Dospinescu, directorul Centrului Bugetar Crese Bacau

Gradinita, alternativa de viitor

Pentru ca ridicarea unei cladiri in care sa functioneze o cresa implica alocarea de multi bani, actuala guvernare s-a gandit la o alta solutie de rezolvare a problemei. Intr-un proiect se precizeaza ca unitatile care ofera astfel de educatie sunt cresele sau gradinitele ori centrele de zi, daca copiii inscrisi au varsta anteprescolara. Acelasi proiect mai spune ca si in gradinite se pot organiza grupe cu copii de 2-3 ani, pentru a asigura continuitatea intre invatamantul anteprescolar si cel prescolar. In plus, se mai mentioneaza ca unitatile care acorda servicii de educatie anteprescolara se pot organiza de sine statator sau pe langa gradinite. In municipiul Bacau, au fost spatii adecvate la toate gradinitele care erau cuplate cu crese, dar li s-a dat o alta destinatie.

In urma unei solicitarii pe Legea 544/2011, Primaria municipiului Bacau a remis catre cotidianul „Desteptarea” urmatorul comunicat, legat de aceasta problematica:
„In anul 2011, MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, n.r.) a demarat Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, program ce include si construirea de crese. In acest sens, in anul 2011, Primaria Municipiului Bacau a comunicat catre MDRT ca detine teren liber de sarcini in vederea a 3 crese. Pana la aceasta data, MDRT nu a demarat aceste investitii. In cadrul acestui program Primaria Bacau are obligatia eliberarii autorizatiei de construire si realizarea lucrarilor de racordare la utilitati. Lucrarile ce urmeaza a fi contractate de MDRT vor fi «la cheie» si nu va mai fi necesara demararea altor categorii de investitii.” (R. Neagu)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014