Macar o data pe an locuitorii din satul de la marginea judetului tresar la vederea bustului lui Mihai Eminescu din piateta comunei: la data din titlu a anului 1876, poetul inspecta scoala, scriind un proces-verbal cu câteva laude la adresa învatatorului de atunci. Când asta-toamna (24 noiembrie) am vizitat, ca de obicei, localitatea, am tinut sa aducem elemente noi.
Iata-le: • pentru prima oara ni s-au alaturat studenti de la Universitatea „George Bacovia” din Bacau, însotiti de eminescologul Stefan Munteanu; • preotul Dorin Mitrea ne-a prezentat o piesa de exceptie: un „Evangheliar” din 1845 (atins de ochiul/mâna poetului?), lamurit si cu sprijinul lecturilor din istoriile literare ale lui Giorge Pascu; • am donat Bibliotecii Comunale „Ion Creanga” (nume dat de O. Voicu) ultime numere din „Ateneu”, „Plumb”, „Vitraliu”, „Studentimea bacauana”, buletinele Mihai Eminescu (Botosani), precum si carti de A. Z. N. Pop, Vasile Iosif, C. Cublesan etc.; • profitând de prezenta universitarului Stefan Munteanu, l-am provocat la o scurta prelegere pe teme eminesciene, desigur; • în acelasi cadru, „Cenaclul pe patru roti”, cu un conducator (auto) – Adrian Blanaru -, si-a prezentat concluziile dupa 50 de kilometri de lectura si comentarii.
Genericul excursiei a fost „Centenar folcloric Valea Hogii”: în 1913 revista „Ion Creanga” a publicat câteva ghicitori culese din acest sat, dintre care reproducem trei, dar „încurcând” raspunsurile: „Strachinuta verde/sade/Jos/si nu se vede”; „Parul/Ros,/ si barba/Neagra”; „Ce sade/La usa/si plânge/Din gusa?” (broasca; ciuda; sfecla).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.