19 ianuarie 2025

Limbajul șuților: „Mortul” a coborât, „gâsca” e rezolvată

Hoții din buzunare au propriul limbaj. Pentru a nu fi dați de gol, folosesc tot felul de jargoane pe care cei vizați de ei nu le iau în seamă. În timp ce victimele gândesc că aceștia vorbesc ca să se afle în treabă, portofelul le este sustras cu ușurință. Polițiștii le recomandă băcăuanilor să fie atenți și să nu țină banii la vedere.

„Mortu-i la caraiman”, „la caldurica” sau „la soba”, „gâsca” e rezolvata, „caruta” a pornit, „tine-mi tira”, „mortul a coborât” sau mai pe româneste „portofelul este in buzunar”, sau „la piept”, „autobuzul a pornit”, „tine de sase” sau „am aruncat portofelul”. Sunt expresii pe care sutii le folosesc atunci când actioneaza.



In limbajul lor partea vatamata este „gâsca” si au grija sa fie cât mai inofensiva. Politistii de la Furturi din buzunare ii stiu pe toti, iar din experienta anilor acumulati spun ca preferate de acestia sunt femeile si batrânii si ca niciodata nu fura de la unul care are doi metri inaltime. Ies la atac atunci când au nevoie de bani actioneaza in locurile aglomerate, piete, târguri sau mijloacele de transport in comun.

Victimele trebuie sa fie cât mai bine imbracate, pentru ca asa, sansele lor sa câstige mai mult, intr-un timp scurt, sunt mai mari. „Daca fac intre 200 si 500 de lei se multumesc cu atât in ziua respectiva si mai revin când au nevoie de bani. Autorii sunt cam aceiasi. Unii sunt de aici din oras, altii vin de la Roman, Galati sau Ploiesti”, explica agentul sef adjunct Iulian Chirilus. Sunt si cazuri când si-au riscat libertatea pentru câtiva banuti.

Condamnat pentru 20 de bani

Veteranul sutilor din municipiul Bacau este un bacauan, de 60 de ani, care a avut mai multe condamnari la activ pentru furturi din buzunare. Ultima pedeapsa a ispasit-o de curând. Furase doar 20 de bani. „A fost flagrant. Atât reusise sa ia, doar 20 de bani. I s-a facut dosar si a fost condamnat la 2 ani de inchisoare. A facut jumatate si acum a iesit din nou la treaba”, spune si agentul sef Ciprian Cucu.

Sunt insa persoane care au ramas si fara 2.000 de lei dupa ce „tragatorii” le-au trecut pe la buzunare. Aceste cazuri sunt insa destul de rare, pentru ca de regula oamenii nu mai umbla cu sume mari de bani asupra lor.

Sa sune la 112

Oamenii legii le recomanda insa bacauanilor sa sune imediat la 112, daca vad un hot de buzunare la treaba, dar si victimelor. „Am sesizat ca cetatenii nu stiu cum sa reactioneze. Este foarte important sune imediat la 112 pentru ca asa ii putem prinde. Daca apuca de se indeparteaza de zona in care a savârsit infractiunea nu mai putem face mare lucru. Este important sa retina si cât mai multe semnalmente pentru ca noi ii stim pe toti. Am avut o femeie care ne-a descris autorul si când i-am aratat fotografia l-a recunoscut”, mai spune Chirilus. Si cei care gasesc portofele pe jos, aruncate de hoti pentru a scapa de probe, sunt rugati sa le duca la politie, pentru ca pagubitii sa-si poata recupera macar actele. Anul trecut, la Politia Municipiului Bacau s-au inregistrat 38 de furturi din buzunare.

Cum sa va feriti de hotii din buzunare

Pentru a nu ajunge „gâsca” unuia dintre ei trebuie sa tineti geanta strâns sub brat, sa nu lasati portofelele in buzunarele exterioare ale hainei sau in buzunarele din spate ale pantalonului. Telefonul mobil sa-l tineti fie in mâna, fie in buzunarul de pe interiorul hainei. Daca va simtiti inghesuit sau imbrâncit, atentia trebuie sa fie sporita. Sutii actioneaza in grup si fiecare stie ce are de facut. Unul mascheaza actiunea, iar celalalt opereaza. La piata sau in târguri, nu scoateti toti banii din geanta si doar atât cât aveti nevoie. Portofelele voluminoase ii atrag ca un magnet si riscati sa plecati acasa nu doar cu sacosa goala ci si cu buzunarele goale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img