Liderii Uniunii Europene, în frunte cu Ursula von der Leyen, ne transmit, în fiecare zi, că Nicolae Ceaușescu, primul președinte al României, a avut dreptate. Că, în numele unui interes național superior intereselor individuale este nu doar moral, dar și legal ca populația să fie ținută în frig, înfometată, îngrozită și amenințată.
Pentru Ceaușescu, plata datoriilor externe a fost un motiv suficient pentru ca să impună un program de austeritate alimentară și energetică populației. Prin urmare, pentru a menține industria la parametrii optimi necesari realizării producției, s-a tăiat energia de la populație. Curentul electric se livra cu porția, încălzirea și apa caldă se dădeau cu program.
Uniunea Europeană susține că, în numele luptei contra Rusiei și pentru a ajută la „înfrângerea” lui Putin, populația celor 27 de state trebuie să se sacrifice, să mai pună o haină pe ea la iarnă, să mențină temperatura scăzută în case și să consume cât mai puțină energie.
Ceaușescu și-a impus programul de austeritate cu ajutorul activiștilor de partid și mai puțin al mijloacelor de represiune întrucât statul controla distribuția energiei. UE, care a privatizat distribuția, va folosi activiștii politici, mijloacele de informare și pe cele represive. Să ne amintim cum în Franța, de exemplu, poliția controla astă-vară să fie închise ușile magazinelor, să nu cumva să se piardă răcoarea furnizată de aparatele de aer condiționat.
Totuși, din punct de vedere logic, Ceaușescu nimerise vulnerabilitatea națională, datoriile externe fiind folosite de Occident pentru a impune schimbări politice care, în extremis, ar fi putut duce la o intervenție sovietică. Soluția aleasă a fost, însă, discutabilă. Uniunea Europeană, din prostie sau din interes, a plecat de la cauze eronate și a reușit să impună o soluție în mod cert eronată. Pentru că nu războiul din Ucraina este cauza principală a crizei energetice actuale, ci doar o cauză secundară. Prețurile energiei în Europa au început să crească dinainte de război ca o consecință a liberalizării pieței de energie și a efectelor așa-numitului Green Deal, care a început închiderea producătorilor ce utilizează combustibili fosili înainte de crearea de înlocuitori „verzi”.
Desigur, programul de austeritate al lui Ceaușescu a fost complet greșit și a provocat daune imense țării. Dar modul în care liderii europeni pun problema, practic, legitimează ideile puse în practică de PCR în România în anii ’80. Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, ceea ce a făcut Ceaușescu a fost perfct legal și moral, din moment ce clasa politică europeană impune, astăzi, același model.