8 noiembrie 2024

“Licurici” nu a ajuns la capatul tunelului! Fostul Teatru de Papusi, intre interese si legalitate

De mai multi ani, cladirea unde a functionat Teatrul de Animatie “Licurici”, iar mai târziu – “Vasile Alecsandri”, a fost inchisa si a inceput procesul de degradare.

Cândva una din atractiile orasului, asaltata de mii de copii, care in fiecare duminica isi scoteau parintii si bunicii din casa pentru a-i duce la Teatrul de Papusi, astazi este o ruina, o pata neagra pe fata orasului.



Situata in centrul orasului, la marginea Parcului Catedralei Ortodoxe, toata lumea se intreaba cui apartine cladirea – ruina si de ce nu intra in reparatii, nu capata o destinatie utila sau, in caz ca nu mai prezinta interes, de ce nu este dezafectata.

Imobilul a fost construit in anii ’20, de evreii negustori din Bacau, iar dupa 1948 a fost confiscata, primind diferite utilitati, inclusiv ca sediu al Teatrului de Papusi.

Dupa 1990 a fost revendicata, iar acum este în proprietatea Fundatiei ”Caritatea” Bucuresti, infiintata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din România (FCER) si Organizatia Mondiala Evreiasca pentru Restituirea Bunurilor. Initial, FCER intentiona sa vânda cladirea, insa, intre timp, a intervenit un litigiu intre Fundatie si Primaria Bacau, pe un drept de servitute (de acces).

Raspunsul Fundatiei „Caritatea”

Ne-am adresat Fundatiei „Caritatea” din Bucuresti cu mai multe intrebari privind soarta acestui imobil.

“Din cunostintele noastre imobilul nu este inclus pe Lista Monumentelor Istorice si va spunem de la inceput ca Fundatia are intentia de a reabilita aceasta cladire! Dar lucrurile nu sunt asa de simple. Dupa retrocedarea imobilului am constatat ca Primaria Bacau ne-a restituit un teren fara niciun acces la drumul public (servitute)!

Desigur nu poti reabilita (eventual vinde) o constructie la care nu ai nicio cale de acces! Aceasta situatie contravine legislatiei in vigoare si ne-am adresat Primariei Municipiului Bacau (domnului primar Romeo Stavarache) care ne-a solicitat sa demolam constructia, situatie care, desigur, ne-ar fi provocat grave prejudicii materiale.

In lipsa unei intelegeri din partea Primariei ne-am adresat, in 2012, Judecatoriei Bacau, care pe data 31.10.2013 s-a pronuntat si a dispus constituirea in favoarea Fundatiei a dreptului de servitute asupra unei suprafete de teren.

Aceasta Hotarâre a fost atacata de catre Primarie la Tribunalul Bacau care, la rândul lui, in data de 05.05.2014 a respins apelul ca nefondat si a mentinut hotarârea Judecatoriei de a acorda servitutea necesara.

Am sperat ca aceasta a doua hotarâre va convinge Primaria sa renunte la pozitia sa nedreapta si ilegala mai ales ca primarul care a dorit demolarea constructiei nu mai este in functie. Am fost astfel surprinsi când, pe 24 septembrie 2014, Primaria a atacat din nou hotarârile instantei, depunând recurs la Curtea de Apel. Nu stim cine sunt persoanele interesate ca aceasta cladire sa dispara.”
Samuel Izsak, director general al Fundatiei „Caritatea”

De asemenea, Fundatia ne mai comunica faptul ca procedura de vânzare nu este momentan de actualitate. Nu se poate, din punct de vedere juridic, se afirma, sa vinzi un imobil fara cale de acces si se asteapta ca Primaria sa adopte o conduita de respect fata de aceasta cladire, retragându-si astfel noua actiune.

Primaria: „A fost o neintelegere”

Când lucrurile pareau simple, ele se complica, de aceea am solicitat si pozitia Primariei Bacau, având in vedere interesul bacauanilor pentru situatia acestei cladiri. Astfel, din informatiile primite (dosarul fiind in posesia avocatului, care reprezinta interesele Primariei), aflam ca, intr-adevar, exista o hotarâre definitiva, dar nu irevocabila, a Tribunalului Bacau, de acordare a dreptului de servitute, in suprafata ceruta, vechiul acces dinspre strada “Lucretiu Patrascanu”.

Fundatia “Caritatea” poate dispune asadar de acces la imobil, recursul fiind o procedura legala, impusa institutiilor de stat, care trebuie sa apere interesele comunitatii. “Nu s-a pus problema sa nu acordam dreptul de servitute, a fost o neintelegere, insa noi trebuie sa respectam cadrul legal in care ne desfasuram activitatea”, afirma un reprezentant al Primariei Bacau.

Cum recursul este pe rol, normal, Fundatia “Caritatea”, afirma directorul general Samuel Izsak, nu poate demara lucrarile de reabilitare, pâna la o hotarâre definitiva si irevocabila. “Nu putem investi, nu putem lua decizii doar pe vorbe, pacat ca s-a tergiversat atâtia ani o speta, care se putea rezolva in interesul tuturor partilor mult mai rapid”.

Nu-i singurul caz din Bacau (a se vedea situatia imobilului in care a functionat Hotelul “Central”, devenit pericol public, cât si Casa Alecsandri) in care, tergiversându-se situatia juridica, prin trecerea de la un proprietar la altul, cladirile ajung in stadiul de ruina, in loc ca acest patrimoniu (ca de patrimoniu arhitectural, cultural si istoric vorbim) sa fie valorificat in interesul comunitatii.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014