Oameni de afaceri bacauani, politicieni, reprezentanti ai unor diverse organizatii non-guvernamentale sau institutii de stat, carora li s-au alaturat si oaspeti de peste hotare, cu totii s-au reunit in seara de sâmbata, 15 noiembrie, la Hotel Decebal din Bacau, la o actiune caritabila organizata de Asociatia „Lumina” din Comanesti.
Desfasurat de trei ani sub denumirea „Liciteaza pentru o sansa”, evenimentul caritabil a avut, de data aceasta, o puternica amprenta româneasca, participantii si organizatorii, deopotriva, fiind incurajati sa poarte un element din portul traditional românesc.
Evenimentul filantropic, organizat in colaborare cu Agentia Decro Bacau, Restaurant „Decebal” si Deeplight, cu scopul de a colecta fonduri ce vor fi destinate ingrijirii unor copii si tineri suferind de boli incurabile, a beneficiat si de prezenta surpriza a ambasadorului Israelului in România, Dan Ben-Eliezer, si a sotiei sale Hetva, care au savurat din plin bogatia culturala si gastronomica a României.
„Este o onoare sa va avem aici, excelenta. Dar, vreau sa va multumesc, totodata, fiecaruia dintre dumneavoastra pentru ca sunteti alaturi de noi in seara aceasta, in special lui Corneliu Jitariu si lui Cezar Ivanof, datorita caruia viata copiilor de la Centrul de zi «Albert» de la Luncani s-a schimbat enorm. Pentru ca e greu de exprimat in cuvinte despre ce se intâmpla cu acesti copii inainte sa aduca domnul Ivanof caii cu care s-a realizat hipoterapia”, a fost cuvântul de debut rostit de Mara Matei, fundraiser si coordonator la Asociatia „Lumina”, care le-a multumit, totodata, tuturor celor care au spijint actiunea caritabila.
A urmat inimosul Steve Cooper, din Marea Britanie, reprezentantul fundatiei „Cry in The Dark”, cel care, de fapt, a si fondat, in urma cu 16 ani, Asociatia „Lumina” din Comanesti.
„Buna seara. Am sa va multumesc tuturor pentru ca sunteti impreuna de noi, in seara aceasta si sper ca va veti simti minunat”, a transmis salii, intr-o româna aproximativa, oaspetele britanic, dupa care le-a reamintit celor prezenti povestea de la care a pornit acest ambitios proiect, devenit, peste ani, singura sansa la demnitate pentru sute de copii si tineri cu boli incurabile.
„Ne exprimam compasiunea si dragostea lui Dumnezeu prin ceea ce facem aici, in România, lucrând cu unii dintre cei mai vulnerabili si marginalizati copii si tineri in cadrul proiectelor noastre din judetul Bacau. In ’96, am intâlnit o doamna care abia se intorsese dintr-o vizita la un orfelinat din Dofteana, unde 26 de copii, cu diferite nevoi speciale, traiau in cele mai mizerabile conditii. Am decis sa vad si eu orfelinatul, in ’98, si am fost impresionat de ceea ce am vazut acolo.
M-am intors in Anglia si le-am spus si altora, si astfel «Crying in the dark», in 1998, a devenit o noua casa pentru orfanii din Dofteana. Apoi, in 2000, am deschis «Casa Lumina» din Comanesti, o casa pentru orfanii pe care-i gasisem in 1998, unde fiecare tânar si copil este iubit si ingrijit, in ciuda dizabilitatilor sau a mediului din care provine”, le-a destainuit Steve Cooper celor prezenti.
Asa au flat si despre Hospice Casa Albert, din Luncani, com. Margineni, ridicata, in 2005, in memoria unui adolescent pe nume Albert, diagnosticat cu SIDA si decedat la doar 15 ani, pe care Steve il cunoscuse in Bacau.
„Va intreb, vreti sa fiti alaturi de noi, sa ne ajutati sa continuam, sa facem ceva pentru cei care sufera? Nu putem face asta singuri, avem nevoie de oamenii din Bacau, din România, pentru a face fata acestei provocari. Asa ca va mai intreb: veti merge acasa, in seara aceasta, la familiile dvs, la copii, si veti uita ce ati vazut si ati auzit aici? Sau va veti decide sa ajutati Asociatia «Lumina», sa faceti parte din viitorul ei? Avem nevoie de dvs., România are nevoie de dvs. Multumesc.” – Steve Cooper, fondatorul Asociatiei „Lumina”
La râdul lui, Cezar Ivanof, un sustinator asiduu al Asociatiei „Lumina”, le-a multumit inaltilor oaspeti din Israel care au onorat actiunea caritabila, si „prin simpla lor prezenta, sprijina si dau greutate acestui eveniment. Important este si ca, astazi, va aducem la cunostinta prezenta acestor copii, a acestor probleme care sunt departe de cotidianul nostru in care ne rotim zi de zi. Totodata, le multumim celor care se implica in ajutorul oferit acestor copii”.
Seara, prezentata de Madalina Rotaru si Stefan Zaharia, a inclus numeroase momente artistice asigurate, pe rând, de copiii de la Clubul de Dans Sportiv ,,Adamas”, Ansamblul Folcloric ,,Plaiuri Bacauane”, Dumitru Socican, Gabriel Dumitru (o alta supriza, venita din Oltenia), Maria Tataru si trupa Poliphon Band.
Interesante au fost, insa, licitatiile de vânzare a unor obiecte unicat (o ie traditionala, un stilou din abanos placat cu aur, o carte bisericeasca din 1856-1857, o moneda din aur din 1944 – „Ardealul Nostru”, un set de lingurite din bronz din 1906, executate de un celebru furnizor al casei regale, o fructiera din argint din 1955 sau o sticla de trei litri dintr-o colectie exclusivista San Domenico Ruinello). Cei prezenti s-au luptat pentru adjudecarea fiecarui obiect licitat, astfel incât, la final, organizatorii s-au putut bucura de colectarea a circa 8.750 de lei, carora li s-au adaugat alte sume importante rezultate in urma tombolei si a contractelor de donatii. Printre fericitii adjudecatari s-au numarat Ioan Neculcea – Azia, care a achizitionat sticla de vin, senatorul Dragos Luchian – cartea bisericeasca, Cezar Ivanof – fructiera de argint si setul de lingurite, Meral Solak de la PMS Tremopane – moneda din aur, firma Rad-Trans – ia, si compania Barrier – stiloul din abanos aurit.
[wonderplugin_gallery id=”64″]
La final, amintim partenerul principal al evenimentului – compania Electric Plus-Barrier, dar si sprijinul acordat de PAMBAC, Mere de Itesti, Moving Express, Bromania, Vinuri Val Versa, Belle Marie, Stilouri Poienari, http://mandrachic.blogspot.ro, Restaurant Traditional Teo, Migdal Arhitectura si Constructii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.