16 ianuarie 2025

Licitatiile cu dedicatie, specialitatea casei: Banii bacauanilor, „incredintati” de Primarie clientelei politice

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), peste 90 la suta dintre romani considera ca procesul de incredintare a contractelor publice este influentat politic, iar 69 la suta apreciaza ca daca sunt descoperite nereguli flagrante in acordarea contractelor nimeni nu va raspunde pentru acestea. Municipalitatea bacauana nu face nota discordanta cu procentele date publicitatii de IPP. In ultimii ani, zeci de contracte publice au fost incredintate unor societati patronate de politicieni aflati in PNL, partid care prin Romeo Stavarache se afla la timona Primariei Bacau.

Conform sondajului de opinie realizat de IPP, perceptia romanilor asupra modului in care autoritatile administrative cheltuiesc banul public este una transanta. 91 la suta dintre intervievati considera ca incredintarea contractelor publice este viciata de ingerinte politice ce transforma procedurile in "dedicatii" facute de autoritatile contractante clientelei politice. Aproape jumatate dintre respondenti au auzit de cazuri de coruptie asociate achizitiilor publice, in timp ce 69 la suta considera ca daca se descopera nereguli in acordarea contractelor cei vinovati nu vor fi pedepsiti niciodata. "Datele sondajului indica, pe ansamblu un grad de incredere scazut in procesul de achizitii publice (…) Societatea civila trebuie sa se implice mai mult sa popularizeze cat mai larg importanta procesului de achizitii publice, avand in vedere interesul evident al populatiei pentru modul in care se cheltuie banii publici", se arata in concluziile sondajului realizat de IPP.

Clientelism politic



Municipalitatea bacauana pare sa se fi transformat intr-o adevarata "masina" de incredintat contracte publice pe criterii politice. In ultimii 4-5 ani, aproape toate firmele detinute de membri cu sau fara functii in PNL s-au procopsit cu lucrari publice incredintate de Primarie, in conditiile in care institutia administrativa e condusa chiar de seful PNL Bacau, Romeo Stavarache. Extrem de banoase, contractele au mentinut in viata societatile de "partid", o scurta trecere in revista a informatiilor existente la Registrul Comertului demonstrand – negru pe alb – ca firmele n-ar fi supravietuit nicicum fara ajutorul "nesperat" venit de la Primarie.

Goian, Rotaru etc.
Printre societatile abonate la contractele scoase la mezat de municipalitatea bacauana se numara Segama SRL, firma detinuta de vicepresedintele municipalei PNL, Liviu Goian. Firma lui Goian s-a facut remarcata prin obtinerea de contracte vizand reabilitarea termica a unor blocuri de locuinte, precum si prin participarea in lucrari privind modernizarea infrastructurii termice din municipiu. Ultimul contract gras arvunit de societatea vicepresedintelui penelist vizeaza construirea unei conducte de legatura intre statia de pompare apa Gheraiesti si rezervoarele de apa de la Barati (Margineni). Contractul este evaluat la peste 814.000 lei fara TVA. Un alt nume aflat pe pomelnicul cu licitatii de la Primarie este cel al consilierului local Ion Rotaru. Societatea Rotbac, detinuta de Rotaru prin intermediul fiicei, s-a ales cu un "contractel" de 167.000 lei, privind "intretinerea curenta a drumurilor balastate" din municipiul Bacau. Cei doi penelisti detin societatea ce are licenta de transmisie a postului de casa a PNL, 1 TV.
Nastasa, Spulber

Un contract extrem de banos a ajuns si in buzunarele lui Claudiu Nastasa, consilier judetean si secretar general al PNL Bacau. Moldo Energy Construct, firma lui Nastasa, s-a ales cu o "pomana" de 308.000 lei in contul placarii cu granit a 2800 de metri patrati de la Piata Centrala (sectorul producatori). Tot pe palierul de "placaje cu granit" activeaza si Dasricom, un SRL din Podu Turcului detinut de Dan Spulber, membru PNL de aproximativ 20 de ani si unul dintr principalii finantatori ai campaniilor electorale derulate de partid in zona de sud a judetului. Firma lui Spulber s-a ales cu un contract de 2,1 milioane lei, vizand modernizarea pietonalului din centrul Bacaului.

Pretul cel mai scazut, o cutuma pe gustul clientilor?

Majoritatea societatilor abonate la contractele publice scoase la mezat de Primaria Bacau impresioneaza prin ofertele pe care le depun in procedurile de achizitii publice la care participa. Profitand de faptul ca, in majoritatea cazurilor, municipalitatea e tentata sa crediteze ofertele cele mai convenabile din punct de vedere economic (n.r. – asa-numitul “pret cel mai scazut”), clientii politici ai administratiei locale formuleaza oferte imposibil de refuzat. Asa se face ca, de exemplu, societatea fruntasului penelist Claudiu Nastasa – Moldo Energy Construct – a adjudecat contractul de placare cu granit a Pietei Centrale la jumatate din valoarea estimata initial de edili (471.000 lei, oferta Moldo Energy; 782.000 lei estimarea initiala a municipalitatii). In aceeasi nota societatea Dasricom din Podu Turcului s-a procopsit cu contractul privind placarea cu granit a centrului Bacaului, formuland o oferta mult sub pretul pietei (2,1 milioane lei, oferta Dasricom; aproape 3 milioane lei estimarea edililor). In anumite cazuri, licitatiile castigate la sume derizorii sunt, ulterior, dopate de contracte aditionale care rotunjesc, in cele din urma, cheltuielile efectuate de municipalitate.

Grupul 2 cogenerare, caz tip

Un exemplu graitor privitor la modul in care edilii bacauani inteleg sa se raporteze la achizitiile publice il reprezinta contractul vizand construirea grupului 2 de cogenerare de la CET Bacau. Potrivit anuntului postat pe siturile de licitatii, criteriul principal de atribuire a contractului il reprezinta “pretul ofertei” (componenta financiara are o pondere de 60 la suta in economia desemnarii castigatorului). In prima faza, municipalitatea a atribuit contractul de construire a grupului 2 de cogenerare unui consortiu de firme alcatuit din Elsaco Electronic, Branpis si Kawasaki Gas Turbine. In urma unor contestatii depuse de ceilalti ofertanti, CNSC a dispus anularea raportului de atribuire si refacerea documentatiei, concomitent cu continuarea procedurii de achizitie publica.

Maturatorul administratiei Stavarache

Un caz aparte il reprezinta societatea Inter Print, detinuta prin interpusi de familia consilierului local PNL Lucian Ciubotariu. Regulat, de aproximativ 3-4 ani, societatea lui Ciubotariu furnizeaza maturi municipalitatii bacauane, ultima performanta in acest sens inregistrandu-se in primavara acestui an, cand Inter Print a livrat Primariei 23.000 de maturi. Serviciul de salubritate din subordinea municipalitatii are sub 100 de angajati. Un calcul simplu arata ca fiecarui angajat din serviciul amintit ii revin aproximativ 230 de maturi, cate una pentru fiecare zi de munca (iarna maturatorii n-au ce matura). Aceeasi firma se ocupa de cativa ani de tiparirea publicatiei Mesagerul, o publicatie finantata din bani publici insa transformata in organ de propaganda de catre administratia Stavarache. De asemenea, Inter Print tipareste, ori de cate ori imprejurarile o cer, scrisorile semnate de primarul Stavarache, precum si felicitarile de Paste si Craciun remise bacauanilor de Primarie.
Pentru maturile din sezonul 2011, firma lui Ciubotariu a primit 40.000 de lei, in timp ce pentru tiparirea felicitarilor de Paste aceeasi societate s-a ales cu un contract de 60.000 de lei. Tiparirea Mesagerului a adus in conturile familiei Ciubotariu alte 148.000 de lei, fara TVA. Fara banii veniti de la Primarie, aproximativ 250.000 de lei pe an, societatea s-ar prabusi, in conditiile in care cifra de afaceri a Inter Print se invarte in jurul sumei de 700.000 lei (2009).

In top la “smenuirea” banilor europeni

In afara repetatelor “excese” clientelare, municipalitatea bacauana se afla in top si la capitolul “smenuire” a fondurilor europene. Potrivit unei statistici publicata de Evenimentul Zilei la finele saptamanii trecute, Primaria Bacau se afla la loc de cinste intre institutiile administratiei publice locale din tara care si-au batut joc de fondurile UE. Astfel, potrivit articolului “Topul judetelor care vor fi obligate sa dea banii de la UE inapoi”, municipalitatea bacauana figureaza cu suma de 254.000, fara TVA, care ar putea fi returnata Comisiei Europene “pentru ca a incheiat un act aditional de marire a valorii contractului de lucrari prin procedura de negociere, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare”. In urma verificarilor efectuate de Ministerul Dezvoltarii la santierul pasajului subteran Oituz-Stefan Guse din Bacau s-au descoperit mai multe nereguli. In plus, asupra proiectului au planat mai multe suspiciuni privitoare la posibile deficiente constructive. In total, din cauza neregulilor aparute in procedurile de achizitie publica pe contractele cu fonduri europene, Romania ar putea pierde pana la 800 de milioane de euro.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img