24 decembrie 2024

Licitatiile blocheaza banii europeni si intarzie lucrarile

Bilant bacauan pe fondurile de mediu

Bacaul a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, o intalnire a specialistilor si beneficiarilor fondurilor de mediu. Conferinta regionala "Programul Operational Sectorial pentru Mediu – Progres in implementare 2010-2011" s-a desfasurat la Universitatea “G. Bacovia” si a avut invitati din toata Moldova. Au fost prezenti directorii agentiilor de protectia mediului, ai societatilor de apa-canal si salubrizare, reprezentantii primariilor, prefecturilor si CJ, specialistii in mediu, manageri ai organizatiilor care au accesat fonduri. Evenimentul a fost organizat ca urmare a faptului ca “regulamentele UE prevad obligativitatea efectuarii unor raportari anuale de catre Organismul Intermediar al POS Mediu in cadrul unor intalniri cu beneficiarii nostri” arata Anca Daniela Bostan, director OI POS Mediu Bacau. Conferinta a cuprins analizarea stadiului implementarii programului in Regiunea Nord-Est, prezentarea unor proiecte de succes, dar si analizarea dificultatilor intampinate in perioada de implementare a proiectelor.



Contestatiile, sport national!

“Principala problema si cea mai grea este cea a achizitiilor publice, respectiv a incheierii contractelor”, arata Anca Daniela Bostan. Exact asta spun si reprezentantii serviciilor de apa sau de salubrizare: “Sunt o sumedenie de probleme care apar, atat din punct de vedere institutional, respectiv de a mobiliza unitatile administrativ-teritoriale sa accepte si sa acceseze aceste fonduri, cat si din punct de vedere tehnic: licitatiile, problemele care apar la licitatii, contestatiile, care au devenit un fel de sport national la noi, arata Paul Benes, directorul Asociatiei Regionale a Serviciilor de Apa-Canal (ARSACI) Iasi. Acestea blocheaza accesarea fondurilor si intarzie foarte mult lucrarile.” Depunerea a numeroase contestatii si procesele aflate pe rol produc intarzieri de 6-8 luni, iar anularea repetata a procedurilor de atribuire, de pana la 12 luni. Exista si alte obstacole in derularea proiectelor de mediu: calitate slaba a documentatiilor de atribuire, aparitia unor situatii neprevazute in elaborarea proiectelor tehnice fata de faza elaborarii SF si nerespectarea graficului de executie a contractelor, implicit a planului de rambursare, din cauza modificarii solutiilor tehnice, a obtinerii cu intarziere a autorizatiilor de construire, a modificarii amplasamentului sau nedepunerii scrisorilor de avans. La acestea se adauga “lipsa de experienta sau de implicare a personalului angajat in unitatea de implementare a proiectului.”

Un miliard de euro prin POS Mediu

Prin POS Mediu pot fi accesate fonduri pentru modernizarea retelelor de apa-canal, un singur proiect pe judet, a sistemelor integrate de gestionare a deseurilor, de asemenea, proiect unic pe judet, pentru reabilitarea retelelor de termoficare, dar si proiecte care vizeaza ariile protejate de interes national, mai exact, conservarea habitatelor si a speciilor. De asemenea, pot fi obtinuti bani pentru protectia impotriva inundatiilor: construirea de diguri, intariri de maluri, achizitionarea si montarea de sisteme de avertizare etc. Pana acum, prin POS Mediu au fost depuse 40 de proiecte in valoare de un miliard de euro: 28 sunt deja implementate, iar alte 13 sunt in curs de evaluare. Sunt implementate 6 proiecte in sectorul apa-canal, 6 pe deseuri, 3 pe termoficare, 10 privind protectia naturii si 2 pe inundatii: unul pe Siret si altul in bazinul Prut-Birlad. Mai exista un proiect national pentru achizitionarea de sisteme de avertizare asupra riscului inundatiilor de care beneficiaza si localitatile din Moldova.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img