24 decembrie 2024

Licitatie de 10 milioane de euro, blocata de o firma de apartament

Un SRL din Bucuresti pune bete-n roate proiectelor din judetul Bacau

Licitatia privind construirea statiei de sortare si compostare deseuri Onesti, respectiv a statiilor de transfer Onesti, Beresti-Tazlau si Gaiceana a fost contestata de o societate cu sediul intr-un apartament din Bucuresti. Conducerea Consiliului Judetean (CJ), institutia organizatoare a licitatiei, sustine ca blocajul poate periclita un amplu proiect de salubrizare realizat cu fonduri europene. In replica, patronii societatii bucurestene s-au ferit sa faca declaratii. Razvan Niculescu, unic asociat in cadrul Incopro Design SRL, a declarat ca nu doreste sa transmita o declaratie pe marginea situatiei create unui cotidian din Bacau.



O firma cu 5 angajati si sediu intr-un apartament din Bucuresti risca sa puna in pericol un proiect de salubrizare derulat de CJ Bacau cu fonduri europene. Societatea Incopro Design SRL a contestat licitatia vizand construirea statiei de sortare si compostare a deseurilor Onesti, precum si a statiilor de transfer Onesti, Beresti Tazlau si Gaiceana. Licitatia a fost organizata de CJ Bacau care a pus la bataie pentru construirea obiectivelor amintite suma de 41,5 milioane lei fara TVA. Proiectul face parte dintr-un program de investitii demarat de CJ imediat dupa semnarea acordului de finantare cu Ministerul Mediului. Conform reprezentantilor institutiei administrative, licitatia urmeaza sa-si ia cursul firesc peste mai mult timp. "Una dintre societati a facut o cerere de suspendare a licitatiei. Nu ma intelege nimeni atunci cand spun ca se blocheaza proiecte importante cu astfel de contestatii. Procedura se va relua cat de repede posibil. N-ar fi prima data cand CJ ar avea dreptate, dar dupa 3 sau 6 luni", a declarat, iritat, Dragos Benea, presedintele CJ. El a precizat ca refuza sa comenteze situatia creata pentru a nu aparea si alte speculatii. "Ma tin departe de subiect pana la semnarea contractului de executie", a spus Benea.

N-au avut timp sa deschida plicurile

Daniela Costras, consilier superior in aparatul de specialitate al CJ, a declarat ca in 30 de zile Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor trebuie sa judece cererea de suspendare formulata de Incopro Design. Ea a afirmat ca proiectul construirii statiilor de sortare, transfer si compostare a deseurilor bate pasul pe loc.
"CNSC are 30 de zile la dispozitie pentru rezolvarea contestatiei depuse. Speta se afla in curtea lor. Contestatia este efectuata pe documentatia de atribuire. Noi n-am avut timp nici sa deschidem plicurile cu oferte. In functie de decizia CNSC vom publica mai multe clarificari pe SEAP. Deocamdata stam in loc si e pacat pentru ca e vorba de fonduri europene", a opinat Costras.

„N-as vrea sa fac comentarii prin telefon”

Societatea care a contestat documentatia de atribuire a licitatiei organizate de CJ are sediul social intr-un apartament situat la etajul 1 al unui bloc de pe Soseaua Mihai Bravu din Bucuresti. Firma are 5 angajati si in 2009 a avut o cifra de afaceri de 205.000 lei. Razvan Niculescu, unic asociat in cadrul Incopro Design SRL, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca nu s-a ocupat de formularea cererii de suspendare. Niculescu a mai spus ca refuza sa faca declaratii unui cotidian din Bacau. "Nu m-am ocupat eu personal, s-a ocupat juristul firmei. Sediul nostru e in Bucuresti, va invitam aici. N-as vrea sa fac comentarii prin telefon la un cotidian din Bacau. Nici nu stiu exact despre ce este vorba. Daca-mi aduc bine aminte, contestatia noastra avea 7-8 pagini. Mai mult decat scrie acolo, n-am ce sa declar", a spus Niculescu.

Nu le convine cum se calculeaza punctajul

Conform contestatiei formulate de Incopro, societatea s-a aratat nemultumita de continutul documentatiei de atribuire a contractului, mai exact de algoritmul de calcul al punctajului. "Orice companie care are ca experienta pentru contracte cu o valoare mai mare de 55 milioane lei va obtine 10 puncte. Chiar daca aceasta experienta similara nu contine proiectarea de depozite de deseuri. Consideram ca in mod normal ar fi sa se acorde punctaj numai pentru experienta expresa pe contracte de proiectare deseuri, aceasta proiectare fiind unul dintre obiectivele contractului", se arata in contestatia Incopro. Acelasi document mai precizeaza ca Incopro a considerat irelevant criteriul cifrei de afaceri. "Consideram ca nu are nicio relevanta cifra de afaceri in acordarea unui punctaj (…), orice companie care activeaza in domeniul constructiilor (…) care are o cifra de afaceri foarte mare putand lua punctaj maxim", se arata in contestatie.

172 de milioane de euro, in doua transe

Masterplanul privind managementul integrat al deseurilor din judetul Bacau prevede un plan de investitii in doua etape. Prima se va derula in intervalul 2009-2013 si va insuma investitii totale de 41,61 milioane de euro, in timp ce a doua se va intinde din 2014 pana in 2038 si va totaliza investitii de 130, 36 milioane de euro. Conform documentului citat, se vor realiza statii de transfer deseuri la Gaiceana (680 de mii euro), Onesti (880 de mii euro), respectiv Beresti Tazlau (650.000 de euro), precum si statii de sortare (Onesti – 2,28 milioane de euro) sau compostare (Bacau – 830 de mii euro, Onesti – 3,17 milioane euro). A doua celula din depozitul ecologic, cea mai mare, va costa 5,95 milioane euro si va fi realizata de CJ Bacau, institutie sub auspiciile careia se vor face – de altfel – toate investitiile in salubrizare din judet.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img