„Smenurile” cu banii UE se inmultesc
Licitatia organizata de Primaria Bacau in vederea atribuirii contractului de construire a grupului 2 de cogenerare de la CET a fost contestata de toti participantii. Acestia acuza tratamentul discriminatoriu al municipalitatii care, afirma principalii contestatari, ar fi favorizat pe fata asocierea de firme care a castigat licitatia. Dan Georgescu, vicepresedintele Romelectro SA Bucuresti – unul dintre ofertanti – a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca 3 din cei 4 ofertanti au fost descalificati inainte de „proba tehnica”, pe baza unor criterii mai mult decat discutabile. „Licitatia s-a facut, practic, prin atribuire directa”, a opinat Georgescu. Contractul pentru construirea grupului 2 de cogenerare a fost incredintat asocierii de firme Elsaco Electronic – Branpis SRL – Kawasaki Gas Turbine. Din contestatiile formulate de ceilalti 3 ofertanti, rezulta ca municipalitatea bacauana – organizatorul licitatiei – nici macar nu s-a aratat interesata de solutiile si ofertele depuse de consortiile descalificate.
Construirea grupului 2 de cogenerare de la CET Bacau va incepe cu o intarziere apreciabila. Principala cauza a intarzierii o reprezinta faptul ca licitatia privind atribuirea contractului de construire, organizata de municipalitatea bacauana in ultimele luni, a fost contestata de toti ofertantii. La licitatia organizata de Primarie au prezentat oferte 4 consortii de firme, 3 dintre acestea depunand contestatii impotriva modului in care s-a derulat procedura de achizitie publica. Consortiile participante au fost: Romib SA – Romterm – Termodav – Ginicon; Romelectro – Loial Impex – ISPE; TSK Electronica – Conextrust – Amicii; respectiv Elsaco Electronic – Branpis – Kawasaki Gas Turbine. Ultima asocierea de firme a fost declarata castigatoare de o comisie de licitatie condusa de Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului Bacau.
„A fost incredintare directa”
Reprezentantii consortiilor descalificate au declarat pentru cotidianul Desteptarea ca licitatia organizata de municipalitate a avut toate semnalmentele unei atribuiri directe, catre consortiul de firme castigator. Dan Georgescu, vicepresedintele Romelectro Bucuresti, a afirmat ca pentru edilii bacauani a primat asa-zisa „eligibilitate” a ofertelor, nicidecum solutiile tehnice prezentate de ofertanti. „Aceasta licitatie de fapt nu s-a tinut. Din cei 4 concurenti, 3 au fost descalificati la faza de selectie, ca sa zic asa, de eligibilitate, iar pentru faza tehnica a fost calificat un singur ofertant. Deci, practic, licitatia s-a facut prin atribuire directa, ca sa spunem un termen consacrat. Nu a contat oferta tehnica sau cea comerciala”, a afirmat Georgescu. El a adaugat ca pentru analizarea ofertelor tehnice depuse, organizatorul licitatiei a avut la dispozitie doar o saptamana. „Din aproximativ 3 luni cat a durat acest proces (n.r. – licitatia), care trebuia sa dureze de fapt numai 20 de zile – asa prevede Ordonanta 34 – din cele 3 luni, 2 luni si 3 saptamani au fost numai pentru partea de eligibilitate cum se cheama ea. Pentru partea tehnica au alocat numai o saptamana, ca asta era important pentru proiectul asta, partea de hartii, nu partea de oferta tehnica, echipamente si celelalte”, a precizat vicepresedintele Romelectro.
Nu i-au bagat in seama
Din contestatiile formulate de consortiile descalificate rezulta ca autoritatea contractanta (n.r. – Primaria Bacau) nici macar nu s-a obosit sa analizeze solutiile tehnice depuse de acestea. Potrivit contestatiei depuse de Romib Bucuresti, comisia de evaluare nu a solicitat nicio lamurire din partea consortiului, descalificand din start oferta. „Comportamentul diferentiat al autoritatii, fata de participantii la licitatie, pe parcursul derularii procedurii nu face decat sa confere avantaje unui participant in detrimentul celorlalti participanti”, se arata in contestatia formulata de Romib. Mai mult, potrivit documentului citat, oferta declarata castigatoare de comisia de licitatie ar contine mai multe erori de calcul, printre acestea numarandu-se si valoarea eficientei globale declarate de asociatia Elsaco – Branpis – Kawasaki, apreciata drept incorecta de Romib.
Contestatia formulata de consortiul TSK Electronica (Spania) – Conextrust – Amicii vizeaza „anularea procedurii de achizitie publica (…) avand in vedere abaterile grave ale Autoritatii Contractante”. Conform contestatiei, municipalitatea a incalcat principiul tratamentului egal, actionand „in mod discretionar in raport de ceilalti participanti la procedura”.
„Avem un birou tehnic care s-a ocupat de aceasta licitatie, nu m-am ocupat eu. Nici macar nu stiu daca ai mei au contestat sau nu licitatia”, a afirmat Viorel Rusu, patronul Conextrust Bacau. Reprezentantii Romelectro au lasat de inteles ca licitatia organizata de Primaria Bacau a fost, de fapt, o dedicatie facuta consortiului castigator.
„Nu este o problema cu cine a venit Elsaco, problema este ca Elsaco a intrat singur in teren, a centrat, a dat si cu capul si in poarta nu era nimeni. Usor de dat un gol, ma intelegeti. Cel mai important lucru in aceasta licitatie e ca 2 luni jumate, autoritatea contractanta s-a concentrat exclusiv pe a gasi anumite probleme sau alte lucruri de aceasta natura, in asa fel incat din 4 sa nu ramana decat unu”, a recunoscut Dan Georgescu.
Jonglerii cu mentenanta
Leonard Padureanu, seful comisiei de licitatie, a declarat imediat dupa sedinta de vinerea trecuta (12 august) a Consiliului Local ca in maxim 3 saptamani problema contestatiilor va fi clarificata. Padureanu a motivat prin faptul ca acestea ar fi neintemeiate si, prin urmare, nu vor fi luate in seama de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Reprezentantii firmelor care au contestat licitatia au atras atentia ca autoritatea contractanta ar fi facut „jonglerii” cu partea de mentenanta din caietul de sarcini. Intr-un articol publicat in Desteptarea la inceputul lunii mai (n.r. – „Rechinii energetici adulmeca milioanele de euro de la CET”), acelasi Padureanu preciza ca „garantia tehnica de 5 ani” solicitata ofertantilor in caietul de sarcini nu ar fi mentenanta. „Daca o piesa din tot sistemul se strica, dar nu din vina CET, piesa sa fie schimbata de catre consortiul care a construit grupul de cogenerare. Asta e garantia tehnica. Ofertantii nu au contestat caietul de sarcini. E o garantie tehnica, nu e mentenanta. Daca am o masina si e in garantie, piesele defecte sunt inlocuite. Garantia tehnica intra in ofertele facute de consortii, in pretul ofertat de acestea. Ofertantul isi ia un risc. Suporta costurile de reparatie. Garantia obisnuita e un an, doi. Noi am cerut cinci”, declara la acel moment Padureanu. Reprezentantii Romelectro sustin, insa, contrariul. Potrivit afirmatiilor vicepresedintelui Dan Georgescu, caietul de sarcini ar fi fost modificat cu numai o saptamana inainte de deschiderea ofertelor. „La o intrebare care s-a pus autoritatii contractante cu o saptamana inainte de inchiderea licitatiei, domnul Padureanu a raspuns – tuturor participantilor – ca nu e vorba de garantie tehnica, ci e vorba de mentenanta pe 5 ani de zile. Noi toti am cotat mentenanta, dupa care dupa inchiderea licitatiei vine domnul Padureanu si spune «domne’ era garantie tehnica si nu mentenanta». Deci, in caietul de sarcini spunea 5 ani garantie tehnica, s-a pus o intrebare ce inseamna 5 ani de garantie si comisia a raspuns participantilor ca e vorba de mentenanta pe 5 ani, dupa care Padureanu, dupa inchiderea licitatiei, va spune dumneavoastra in ziar ca e garantie tehnica, ceea ce ma face sa cred ca nu toata lumea a respectat aceasta prevedere”, a afirmat Georgescu.
O firma de repartitoare si un „client” al CET Bacau
Consortiul declarat castigator Elsaco – Branpis – Kawasaki este compus dintr-o firma ce produce, intre altele, repartitoare pentru inregistrarea caldurii – Elsaco Electronic (societate ce are drept obiect de activitate „fabricarea de instrumente si dispozitive pentru masura, verificare, control”), respectiv Branpis SRL Bacau, societate abonata la contractele scoase la mezat de CET. In asociere cu Segama si Multiservice, Branpis si-a adjudecat contractele privind modernizarea mai multor retele termice din municipiul Bacau. Asocierea de firme are mai multe legaturi in mediul politic local, Segama – de pilda – fiind controlata de Liviu Goian, vicepresedintele municipalei PNL. In mai, asocierea Branpis – Segama – Multiservice a castigat un contract de peste 243.000 lei (fara TVA) in vederea modernizarii retelei termice aferente PT 13. In aceeasi luna, consortiul a castigat un alt contract, in suma de peste 568.000 lei (fara TVA), in vederea modernizarii retelei termice aferente PT 31. Conform datelor din cadrul licitatiei organizate de Primarie pentru construirea grupului 2 de cogenerare, consortiul Elsaco – Branpis – Kawasaki a avut drept sustinatori tehnici alte 3 societati: Baltur SIB SRL (Sibiu), Incon SA (Iasi), respectiv Electroconstructia – Elco Botosani.
Pe ce ar trebui sa se duca banii care vin de la UE?
Constructia celui de-al doilea grup de cogenerare de la CET face parte dintr-un amplu proiect de mediu, cu finantare europeana, ce are ca scop renuntarea la termoficarea pe baza de carbune si ecologizarea depozitului de zgura existent. In paralel cu construirea noului grup de cogenerare, edilii vor scoate la licitatie un contract vizand suprainaltarea digurilor de la depozitul de zgura al CET Bacau. Acesta va mai fi folosit aproape 2 ani, urmand ca pe finalul lui 2013 sa fie inchis, pe fondul eliminarii carbunelui din procesul de productie a energiei termice. Concomitent, municipalitatea va moderniza, contra sumei de 21 milioane lei (fara TVA), cazanul de apa fierbinte CAF 1 de la CET Letea Bacau. Numai redimensionarea actualului depozit de zgura ii va costa pe edili 1,67 milioane lei. Cel mai probabil, lucrarile de suprainaltare a digurilor vor incepe in 2011.
Precedentul 2005: Contract atribuit germanilor de la MW Zander
Licitatiile dubioase par sa fi devenit o traditie in cazul contractelor ce au ca obiect dezvoltarea CET SA Bacau. In 2005, modul in care a fost atribuit contractul de achizitie si mentenanta a turbinei cu gaz de la primul grup de cogenerare a starnit un imens scandal de coruptie in care a fost implicata atat conducerea societatii de termoficare, cat si primarul Stavarache. Marin Stanescu – la data respectiva consultant al firmei germane MW Zander – a sustinut ca Marius Stanila – cumnatul primarului Romeo Stavarache si directorul de marketing al CET – i-ar fi cerut 30.000 de euro pentru a-si premia colegii din conducerea societa?ii de termoficare.
MW Zander castigase, in prealabil, contractul de aproximativ 11 milioane de euro. Atribuirea dubioasa a contractului a facut obiectul unei plangeri formulate la DNA de catre avocatul Vasile Botomei. Ancheta DNA s-a finalizat cu NUP, scandalul fiind „ingropat” odata cu apropierea de alegerile locale din vara lui 2008. Intre licitatia din 2011 si precedentul 2005 exista, insa, o diferenta notabila. Constructia primului grup de cogenerare a fost finantata de guvernul Tariceanu, cu mai bine de 10 milioane de euro, in timp ce pentru construirea celui de-al doilea grup de cogenerare municipalitatea bacauana dispune de fonduri europene.
Lucian Bogdanel
„Nu este o problema cu cine a venit Elsaco, problema este ca Elsaco a intrat singur in teren, a centrat, a dat si cu capul si in poarta nu era nimeni. Usor de dat un gol, ma intelegeti”
Dan Georgescu, vicepresedinte Romelectro SA
Contestatie ROMIB
Contestatie ROMELECTRO
Contestatie TSK