Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a dispus anularea deciziei de atribuire a contractului privind construirea grupului 2 cogenerare de la CET Bacau. CNSC a admis, in parte, contestatiile formulate de Romelectro si Romib, dar a respins a treia contestatie, depusa de o asociere romano-spaniola de firme. Primaria Bacau declarase castigator consortiul de firme Elsaco – Branpis – Kawasaki.
Licitatia organizata de Primaria Bacau pentru incredintarea contractului de construire a grupului 2 cogenerare de la CET bate pasul pe loc. Principalul motiv al blocajului intervenit de mai bine de o luna il reprezinta faptul ca toti ofertantii au contestat rezultatul procedurii de achizitie publica. Edilii au pronuntat drept castigator consortiul format din societatile Elsaco Botosani – Branpis SRL – Kawasaki Gas Turbine. Printr-o decizie emisa pe 15 septembrie, CNSC a admis, in parte, contestatiile formulate de companiile Romelectro si Romib, insa a respins cea de-a treia contestatie – depusa de asocierea de firme romano-spaniola TSK Electronica – Conextrust – Amicii.
Potrivit deciziei CNSC, municipalitatea bacauana este obligata sa refaca documentatia de atribuire in termen de 10 zile de la pronuntarea deciziei. „CNSC dispune anularea partiala a raportului procedurii inregistrat sub nr. 5983/27.07.2011 sub aspectul declararii ofertei depusa de Asocierea Elsaco Electronic, Kawasaki Gas Turbine si Branpis ca fiind acceptabila si conforma, precum si a actelor subsecvente si refacerea acestora, in termen de 10 zile, cu luarea in considerare a celor din prezenta motivare, dupa care va continua procedura de atribuire”, se arata in decizia consiliului. Conform aceluiasi document, CNSC a respins criticile formulate de Primaria Bacau cu privire la ofertele inaintate de Romelectro si Romib, consiliul ajungand la concluzia ca acestea nu pot fi socotite drept inacceptabile si neconforme, asa cum fusesera catalogate – initial – de edili.
Calcule gresite si clientelism
Asupra modului in care municipalitatea a „dirijat” procedurile de achizitie publica vizand construirea grupului 2 cogenerare au planat, de la bun inceput, numeroase suspiciuni. Intr-un articol publicat la mijlocul lui august (n.r. – „Licitatia pentru construirea grupului 2 de cogenerare de la CET Bacau, farsa cu fonduri europene”), cotidianul Desteptarea dezvaluia o parte din culisele incredintarii contractului catre consortiul Elsaco – Branpis – Kawasaki. La data respectiva, Dan Georgescu – vicepresedinte in cadrul Romelectro – declara ca licitatia ar fi fost, de fapt, o incredintare directa si ca societatea Elsaco a beneficiat de maxima atentie a edililor, interesati – dupa opinia lui Georgescu – ca firma din Suceava sa adjudece contractul in valoare de 98 milioane lei (fara TVA). „Aceasta licitatie de fapt nu s-a tinut. Din cei 4 concurenti, 3 au fost descalificati la faza de selectie, ca sa zic asa, de eligibilitate, iar pentru faza tehnica a fost calificat un singur ofertant. Deci, practic, licitatia s-a facut prin atribuire directa, ca sa spunem un termen consacrat. Nu a contat oferta tehnica sau cea comerciala. Nu este o problema cu cine a venit Elsaco, problema este ca Elsaco a intrat singur in teren, a centrat, a dat si cu capul si in poarta nu era nimeni”, afirma vicepresedintele Romelectro. Mai mult, din contestatia depusa la CNSC de Romib Bucuresti rezulta ca factorul de eficienta globala a solutiei tehnice propuse de asocierea Elsaco – Branpis – Kawasaki ar fi fost calculat gresit, in realitate acesta fiind mai mic decat cifra transmisa autoritatii contractante – Primaria Bacau. „Valoarea eficientei globale declarata de ofertantul Elsaco – Branpis – Kawasaki este incorecta”, precizeaza contestatia formulata de Romib. Leonard Padureanu, administrator public si presedinte al comisiei de licitatie, declara pentru cotidianul Desteptarea – la mijlocul lui august – ca in maxim 3 saptamani problema contestatiilor va fi clarificata. Iata ca la mai bine de o luna de la afirmatiile lui Padureanu, licitatia privind construirea noului grup de cogenerare ia o cu totul alta turnura, situatia complicandu-se in mod vizibil.
Lucian Bogdanel